We all want to change the world...

„Шоковата доктрина” на Нейоми Клайн спечели Ива Дончева. Представител на издателство „Изток-Запад“ ще се свърже с нея, с подробности как да получи наградата. Честито!
____________________________________________________

Всичко започва през 50-те години, когато ЦРУ финансира щедро зловещи опити, при които чрез шокова терапия човешкото съзнание, спомени, чувства, подлежи на изтриване. Идеята е, че след като бъде „изтрита” една личност, върху нея ще може да се пише като върху празен лист. Опитите са мащабни – електрошокове, разнообразни наркотици, блокиране на сетивата с дни, седмици, месеци; десетки хора са подложени на тези издевателства, докато не става напълно ясно, че човек не може да бъде изтрит и пренаписан. Но може да бъде пречупен и смазан, както свидетелстват десетките осакатени до живот жертви…

Нейоми КлайнНейоми Клайн е сред най-популярните лица на глобалното движение за социална справедливост, станало световноизвестно покрай протестите срещу Световната търговска организация през 1999 г. в Сиатъл. У нас тя е известна с няколко книги. В първата от тях – „Без лого“ – Клайн анализира феномените на рекламната индустрия и консуматорската култура в развитите страни, както и експлоататорските фабрики в Югоизточна Азия. „Без лого“ стана настолна книга за алтерглобалисткото движение.

Втората ѝ книга – „Огради и прозорци“ – е сборник от текстове, отразяващи масовите протести в цял свят против организациите, символ на корпоративната глобализация. По думите на авторката тази книга е от фронтовата линия на дебата за това каква глобализация искаме – на корпорациите или на хората. Клайн не се страхува да застане на страната на хората, а „Шоковата доктрина“ (изчерпателно ревю – тук!) е най-новата и определено най-добрата ѝ книга: резултат от дългогодишно задълбочено проучване, равностойно на най-добрите научни текстове по темата. Същевременно тя е и образец на журналистическо изследване, разказващо на достъпен език историята на идеологията, която през последните десетилетия определя живота на хората по целия свят. Сега, благодарение на авторитетното издателство „Изток-Запад“, имате възможност да спечелите това несъмнено любопитно заглавие, отговаряйки на следния въпрос:

Кой от изброените автори не е защитник на капитализма?
а) Славой Жижек
б) Лудвиг фон Мизес
в) Айн Ранд

Ако въпросът ви се стори прекалено труден, не се отчайвайте, а си подскажете отнякъде, пък ние ще се направим, че не сме видели. Другото, което можете да направите с цел облагородяване на общата ви култура, е да изгледате едноименната документална адаптация на „Шоковата доктрина” (потърсете си я из мрежата), а също и да метнете едно око на въздействащата късометражка, по която е работил безкрайно якият тип Алфонсо Куарон, когото ще тачим вечно заради филми като „Децата на хората”:

Това горното се води semi-трейлър, semi-филм и е част от промоцията на книгата. Ако още не сте зарибени, ето ви и корицата на българското издание:

„Шоковата доктрина“

Е, успех на всички участници!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Крайно време е да я прочета тая книга… Дринов, ти „за“ или „против“ капитализма си?

  2. Хъм, при капитализма има ужасни неща, но като цяло съм за. Тя материята е изключително сложна, а аз не се чувствам достатъчно компетентен да я обсъждам. Първо ще прочета тази чудесна книга и тогава ще коментирам.

    В крайна сметка обаче, няма значение дали съм “за” или “против” капитализма, защото той очевидно е „против“ мен! 🙁 🙁