Тери Гилиъм пише сценария на „Mr. Vertigo”

Знаете какво е мнението ни за Тери Гилиъм, а ако случайно не сте наясно защо е един от най-великите режисьори в историята на киното, ходете се хвърлете от високо. За съжаление, има доста хора, които не оценяват гения му, защото толкова много провалени проекти няма как да са просто лош късмет – за това си трябват сериозни усилия, някой е работил по въпроса.

И въпреки всички опити за „Дон Кихот”, въпреки провалените „Пазители” на Алън Мур, въпреки поруганите обещания за „Добри поличби”, въпреки всичко, ние пак държим да отбележим всеки потенциален бъдещ проект, дори и шансът да го видим на екран да е абсолютно минимален. А когато самият Гилиъм казва „може да не стане филм”, положението не е никак сигурно.

На фестивала „Era New Horizons” (чрез The Real Gillliam Fan) Гилиъм обявил:

„Има една книга. Казва се „Mr. Vertigo” на Пол Остър. Всъщност в момента работя по сценария. Това не означава, че ще стане филм, но работя по сценария.”

Не сме чели книгата, но запознатите настояват, че е точно като за Гилиъм – историята на Уолт Роли, сирак, роден през 1924 с „талант”, който му позволява да левитира и в резултат, да обиколи една сюрреалистична, но много позната Америка.

Всъщност не за първи път се готви екранизация на „Mr. Vertigo” – през 1997 Анешка Холанд е обмисляла проекта и се носят слухове, че през 2000 Том Тиквер също се е интересувал от режисурата. Очевидно и двата опита са се провалили, но може пък Гилиъм да се справи… И по странни неща са се случвали.

Междувременно, ако Гилиъм ви липсва толкова колкото на нас, има няколко клипчета, на които може да хвътлите едно око. „The Monster of Nix”, „Wholly Family” и „The Legend Of Hallowdega”

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 Comments

  1. The Man Who Killed Don Quixote с Дювал щеше да е нещо страшно, жалко, че вече над 10 години се тътри и очевидно няма да стане. „Добри поличби“ е може би най-слабата книга на Пратчет, така че за това толкова не съжалявам. С този проект положението не звучи прекалено оптимистично, но поне книгата изглежда като нещо, което би позволило на Гилиъм да се развихри. Ако все пак се финансира.

  2. “Добри поличби” е жестока книга и е доста далеч, от най-слабата книга на Пратчет. А още по-уникална е ако си гледал „Поличбата“!

    А тази екранизация дано да стане, ама като си го знаем… 🙁

  3. Недоопечена пародия на „Поличбата“. Още повече, сътрудничеството между Геймън и Пратчет предполага много повече.

  4. „Добри поличби“ е една от най-добрите книги на Пратчет и най-добрата на Геймън. Недопечена ти е главата, Goon.

    Вярно, че всеки има право на мнение, но като не разбираш по-добре си замълчи. И колкото и да е як „Поличбата“, направо е смешен в сравнение с тази така наречена пародия, в която има толкова смисъл, идеи и стил, че само на Гилиъм няма да му се опре.

    Като пораснеш пробвай „Добри поличби“ отново, може да ти дойде акъла.

  5. @Goon
    Какво повече може да предполага, при положение, че Геймън е пълен аматьор? Това е най-прехваления човек (без значение от професията) на всички времена. Само разказите му стават за нещо. И да те изпреваря, хич неми дреме колко са му добри комиксите! Дори Алек Попов е по-добър писател от него, а това говори много.

    @V
    Болна тема, а? 🙂 🙂

  6. Славата на Геймън идва от Sandman и в секундата, в която някой си направи труда да го прочете, ще се усети, че е плещил прос’отии 🙂 А Good Omens не ми хареса грам, най-вече защото Пратчет се е забавлявал много повече с темата за края на света в други Discworld книги, и тук не ме изненада с нищо като цяло.

  7. Само ти плещиш простоти, пък явно си го чел. 🙂
    Снищи си дръпнах 3 гигабайта „Sandman“ и за сега не ме грабва. Не е лошо, но нищо особено!