Стръв 3D

… но нека ви кажа, защо този филм не става!

Започвам по малко нетрадиционен и излишно описателен начин, но потърпете само малко, няма да отнеме много време, за да стигнем до откровението.

Първо, изненадващо за този род филми, Стръв 3D започва с надписите, а не с обичайния тийзър, в който умира първата невинна жертва, която обикновено няма никаква връзка с останалата част от историята. На този етап съм леко въодушевен, защото хей, имаме опит за разчупване на клишетата, пък били те и маловажни.

Продължавам да съм въодушевен, когато виждам, че разчупването на клишетата е само до там, че да сложат тийзъра след надписите – а знам, че е тийзър, защото съм гледал трейлърите и мадамата, която виждаме няма участие във филма. А съм въодушевен, защото сме съсредоточени върху доста приятен женски задник, който сякаш безкрайно подкача нагоре-надолу. A това, дами и господа, е част от „what is all about” в тези филми. Следват акулски POV кадри, които, каква изненада, се оказват нейният приятел.

Стръв 3D

И точно тук идва моментът, в който светва една червена лампичка. Приятелят на мацката сваля горнището на банския ѝ, захвърля го настрана и отива да си вземе нещо от кемпъра, а тя доплува до него и си го облича без дори за секунда да видим голи женски гърди. И после, в задължителния поздрав към „Челюсти”, умира сред куп червени мехурчета, от които не се вижда нищо.

Ако случайно не сте разбрали какъв извод се налага от всичко това, нека да ви го кажа в прав текст. Стръв 3D е PG-13* „хорър” без цици, без „gore”, без нищо. И като капак на всичко, не само че не е забавен, но се взима и на сериозно и дори прави опити за „разглеждане” на някакви социални теми, като възприятията на хората към заливащите ни отвсякъде „ужасии”, какво се качва и гледа в интернет, кой печели от цялата работа и т.н.

Кой в днешно време прави сериозни „хорър” трилъри с акули, в които се разкарват трийсетгодишни убавци, правещи се на колежанчета, и се казват Shark Night 3D, а да няма яко „gore” и да не са забавни? Или да не са бъкани с неприличен екшън? Ще ви кажа. Продуцентите на „Хотелът на ужасите” и „Тексаско клане” и режисьора на „Последен изход 4”, пише си го в трейлъра.

Стръв 3D

Смятам, че ако на този етап не виждате проблем в цялата работа, дори и да ви разкажа целия клиширан сюжет, с едноизмерните образи, с любовните драми, настоящи и минали, с „изненадващите обрати”, с кофти ефектите и т.н. и т.н. – пак няма да мога да ви убедя, че във филма има нещо изначално сбъркано. Поради тази причина няма да го правя, просто не виждам смисъл.

За финал ще кажа, че в крайна сметка всеки решава сам за себе си дали да гледа дадено заглавие или не, и въпреки че аз съм тотално разочарован, на прожекцията, на която присъствах имаше и доволни хора – например от това, че зад всичко има причина, а не е само човек срещу природата – така че защо и при вас да не се получат нещата? Пък и вече знаете какво да не очаквате.

*Божееее, и хорърите започнаха да ги правят PG-13!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

21 Comments

  1. Дринов – скапан лъжец! Не може да си гледал филм, който още не имал премиера при комунягите! Скапан лъжец, Дринов!

  2. Аа Дринов , този филм бъка от клишета . Друго си е да те гризне 100 килограмов сом на язовир Стамболийски . А лодката е гумена 🙂

  3. @Alex
    Може би за милиарден път ще кажа, че прожекциите за журналисти са една, две, а понякога и повече седмици преди официалните премиери на филмите. Така сме го гледали!

    @UZUMAKI
    Гепиха ме, какво да направя!? 🙂

    @Val
    Те това е хорър! 🙂

    @Saxton
    Ха, това го бях забравил! 🙂 🙂

    @legrandelf
    Вземи си думите назад!

  4. Хахах PG13 ли, за хорър… :Д Не мога да повярвам ;Д До къде ли може да стигне този свят! :Д
    Няма да цитирам разните му там „бели лястовици“, ама… damn 😀

  5. Тази година PG-13 хоръри, догодина само PG!
    То сигурно и „снъф“ филмите ще почнат да ги правят семейно ориентирани. 🙂

  6. Копеле, к’во говориш… даже „World War Z“ ще е PG13, считай! Ако съществува ултимативен оксиморон, то това е PG13 зомби филм, ама ето на! Скапаняци.

  7. Значи, това е PG13: женски хубави неща не може, а кървища – може :)))

  8. @UZUMAKI
    🙁 🙁 🙁

    @Иван_М
    Общо взето така излиза. Само дето и кръвчицата е псотничка – няма месца, дето се вика. Поне не много!

  9. Ебаси мега тъпия филм…. Единственото, което си заслужаваше беха циците на русата, ама и тва не дадоха.
    Тия от Холивуд тотално са изтрещели… След мега тъпнята Пираня 3Д сега и това.. Колко малоумен народ има по тоя свят не е истина.
    Като оня виц за каманите в реката………

  10. „Пираня“ е супер як!!! Забавен, с качествен гор и много цици и гъзове, точно каквото трябва да има в подобен филм! За този съм съгласен. 🙂

  11. Да и той ми допада, не е нищо особено, но е приятен. А ти “Enter Nowhere”?

  12. И на мен не ми допадна супер много, но е любопитен – ако не друго, е по-различен.
    “Enter Nowhere” не съм го гледал, но щом препоръчваш може да му хвърля едно око. 🙂