Дакота

Преди 3 години плъзнаха първите слухове за сценарий, написан от Ема Томпсън и съпруга й Грег Уайз. В основата на сюжета е историята на специалиста по изкуство, социален мислител и поет от Викторианска Англия Джон Ръскин и Еуфимия „Eфи” Грей, чиито странен брак често се коментира с недоумение. Ръскин отказва да консумира брака и, след като съпругът й я смята за „отблъскваща”, за Eфи не остава нищо друго, освен да си намери истински мъж. Открива го в протежето на Ръскин, известния художник Джон Евърет Миле, на когото ражда осем деца! Какво ще кажете, ако ви предложат тази любопитна история, разказана във филм? Както предполага самото заглавие – през очите на Eфи.

Доколкото познаваме Ема Томпсън, тя няма да се спре пред нищо, докато не реализира проекта си. Известно време тя води съдебни спорове с Джордж Мърфи, автор на пиесата „Графинята”, чиито сюжет се опира на странния „любовен триъгълник” Ръскин/Eфи/Миле. Мърфи решава, че сценария на Томпсън много прилича на творбата му, ала прочутата актриса твърди, че никога не е имала достъп до пиесата му, и филмовият й проект продължава развитието си. В него може би ще открием намеци за феминизъм, може би ще присъства и по-специално отношение към онеправданата и поругана женска невинност (може ли да се ожени за мила тийнейджърка, която всички смятат за красива девойка, и после да не я пипне с пръст в продължение на години, ‘щото му била опротивяла? wtf? К’ъв критик на изкуството е бил този човек?),  а и със сигурност ще открием специфичното усещане за нещо, създадено от Ема Томпсън.

До момента няколко актриси бяха коментирани за ролята на Eфи, най-сериозно се задържаха слуховете за Кери Мълиган и Сърша Ронан. Съвсем новата информация по проекта визира Дакота Фанинг в главната роля, а Ричард Лакстън е ангажиран за режисьор. Самата Ема ще видим като лейди Ийстлейк – дамата, която взема Ифи „под крилото си” когато става ясно, че бракът й е пълен провал; в ролята на Ръскин се очаква да влезе Грег Уайз. След като (слава Богу!) Орландо Блум се отказва от ролята на младия художник Миле, мястото му заема (засега) Том Стъридж.

Началото на снимките е планирано за средата на октомври, локациите са родната за Eфи Шотландия, Лондон и Венеция. Говори се, че премиера на филма може да се очаква на фестивала във Венеция през 2012 година. Любопитен детайл относно историята на Ръскин и Ефи – тъй като „проблемът” с техния брак е бил доста обсъждан във Викторианска Англия, говори се, че Ефи е обвинила Ръскин в импотентност и невъзможност да консумира брачния съюз. Прочутият изкуствовед решил да отговори в съда, като… демонстрира своята мъжественост. Какво ли не може да се очаква от миналото, англичаните и недоволните жени?! О – също така и най-вече от талантливите жени!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *