Капитан Америка

Ако поне малко се интересувате от комикси и кино, вероятно имате известни притеснения относно „Капитан Америка: Първият отмъстител“ – самият капитан е морално остарял герой, единствената причина за съществуването на филма е за да осигури последната брънка от предисториите, служещи за основа на предстоящия „The Avengers” (а това би означавало, че заради множеството препратки ще му липсва идентичност и няма да има много голяма стойност като самостоятелно произведение, подобно на някои от предишните филми на „Marvel”), и не на последно място – става дума за поредната „origin” история.

За щастие, действието на филма се развива преди и по време на Втората световна война, с което е решено споменатото по-горе морално остаряване на образа и са избегнати досадни политически алюзии със съвременния политико-икономически ландшафт, на фона на който образ като Капитан Америка би изглеждал като абсолютна наглост. Епохата решава и всякакви възможни проблеми с вида на Капитана. Преди да гледам филма смятах, че неговият костюм е един от най-смехотворно изглеждащите в почти целия комиксов пантеон (дори Тор изглежда като в Армани пред него), но решението на този проблем е повече от елегантно и общо взето е един от моментите, които ми допадат най-много в целия филм. Не ми се ще да влизам в подробности, но костюм, направен да отговаря стилистично на гащичките на кан-кан танцьорки събиращи пари за войната, придобива съвсем друг смисъл, когато героят, който го носи, осъзнава колко нелепо изглежда.

„Капитан Америка: Първият отмъстител” - Крис Евънс

По втората линия, и тук както в “Тор” и “Железният човек 2” имаме връзки с вселената на “Marvel” и очевидно с предстоящия „The Avengers”. Един мистериозен предмет, който е основна част от завръзката, буквално идва от света на Тор (не се притеснявайте, това не е спойлър, а самото начало на филма), а Хауърд Старк е един от най-важните второстепенни герои и то с доста прилично екранно време. Но точно защото тези връзки с „Тор” и „Железният човек” са съществена част от сюжета, те не само не дразнят, но и изглеждат адски логични и на място. Не че феновете не се радват на появата на щита на Капитан Америка в „Железният човек 2” или на самия Робърт Дауни джуниър в „Невероятният Хълк” и винаги е забавно да чуеш за учен, занимавал се с гама-вълни и после изчезнал, или пък да видиш първата поява на Hawkeye, но това са намигвания, с които лесно може да се прекали и понякога седят евтинко. В „Капитан Америка“ този проблем го няма, точно както ги няма дразнещите S.H.I.E.L.D., които са полазили всички останали Отмъстители, но в този филм все още не съществуват.

Що се касае „origins” историята, „Капитан Америка“ страда от почти всички клишета и недостатъци на подобен род филми. Разбира се, осъзнавам факта, че е необходимо тези, които не са запознати с образа да бъдат въведени подобаващо, но това отнема адски много време и голяма част е напълно излишна. Вярно е, че помага за разбирането на героя и за по-голямата му психологическа дълбочина, но някои неща са прекалено… очевидни.

Също както и при „Тор” (а и при доста други комиксови филми), и тук един от най-важите моменти за адекватното пренасяне на екран е правилната подборка на актьора изпълняващ главната роля. И точно като Крис Хемсуърт за Тор, така и Крис Евънс е перфектният избор за Капитан Америка. Всъщност Евънс е един от най-силните козове на филма. Изпълнението му е обрано и без капка от нахакаността, която присъства във всеки един от образите, които е играл до момента, включително и в предишния му флирт с комиксите – Човекът-факла от „Фантастичната четворка”. За нас не оставя никакво съмнение, че той е Капитан Америка.

Хюго Уивинг като Red Skull

Тук трябва да спомена и останалите актьори, които в по-голямата част се справят на висота, въпреки че героите им не са супер оригинални и общо взето са по калъп. Станли Тучи е чуден в ролята на доктор Ейбрахам Ърскин, човекът отговорен за серума, който превръща Стив Роджърс в Капитан Америка (а преди това Йохан Шмид в Red Skull), но пък той винаги и навсякъде е як. Хюго Уивинг като Red Skull очаквано „is channeling” агент Смит, но проблемите идват по-скоро от опростеността на героя и на целите му. За сметка на това изглежда жестоко и сме склонни да му простим. Томи Лий Джоунс е готин, но той си играе Томи Лий Джоунс, а не полковник Филипс. Хейли Атуел има прекрасно ретро излъчване, което перфектно се връзва с цялостния вид на филма, но героинята й е просто… никаква. Все пак смятам, че като „любовен обект” е не по-лоша от Натали Портман в „Тор”. Останалите актьори в по-малките роли, Нийл Макдоноу, Доминик Купър, Себастиян Стан и Тоби Джоунс, са “spot on”.

Един от най-големите плюсове на филма е цялостният му тон и вид. Както стана въпрос по-горе, ретро-атмосферата и усещането като за пропаганден клип от времето на Втората световна война е просто страхотен ход, с който не само са избегнати няколко проблема, но и филмът придобива един специфичен вид – ретро-бъдещето (технология, костюми, оръжия и т.н) изглежда супер – който без капка съмнение го определя като комиксов, но в същото време го отличават от други ретро заглавия като „Х-Мен: Първа вълна”. Освен това, специфичният визуален стил помага и за приемането на няколко не дотам изпипани CGI ефекта. Явно цялата мощност е отишла за страхотно изглеждащото и супер правдоподобно превръщане на Крис Евънс във физически негодния за военна служба Стив Роджърс, а след това и в Капитан Америка, защото… леле… с какво се помпат тези хора, не е ясно.

„Капитан Америка: Първият отмъстител”

Накрая, въпреки че „Капитан Америка“ е класическа комиксова екранизация с всичките произтичащи от това негативи, той е по-добър от повечето подобни филми, които гледахме напоследък и предлага идеалната доза „евтиния”, екшън и хумор, която искаме в един развлекателен летен филм с комиксов характер.

И последно, задължително останете след надписите за традиционната финална сцена, която този път си е чист тийзър трейлър и ако сте фенове, гарантирано си заслужава чакането.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

38 Comments

  1. Добрем, добрем, доволен съм от ревюто, общо взето се връзва с впечатленията, с които останах от трейлърите и мисля, че ще го изгледам с удоволствие филмчето, само да плъзне и по варненските кина 🙂

  2. Според мен, трейлърът много точно отразява какво представлява филмът. Ако той ти е харесал, значи и филма ще ти допадне. Като дойде до Варна свиркай за мнение! 🙂

  3. Ей, какво нещо е значи! Някои хора наистина си мислят, че са много умни и могат да прецакват другите както си искат.
    Не си спомням на кой филм ходих за последно на кино (мисля си, че бе „Супер 8“), но преди самата му прожекция даваха реклама на „Капитан Америка: Първият отмъстител“ и ясно си спомням, че в трейлъра се посочваше, че ще го показват в 2D и 3D. Днес проверих кината в София, в които го излъчват и какво да видя. Еми няма никакво 2D. Няма да питам „Защо?“. Отговорът е известен на всички. Само, че може ли за два- три лева да се излагат по този начин. Смешна работа. Понеже се мислят за много умни дай сега да даваме само 3D, та да се нагушим повече. Ако им е толкова за парите да направят и обикновения билет 12 лева, но да не лишават зрителите от възможността да направят избор на 2D да отидат или на 3D. Пиша всичко това, защото ми писна от това 3D вече. Още малко и ще започнат да прожектират всеки филм, независимо дали е високобюджетен екшън със специални ефекти или някоя нискобюджетна драма, в това прословуто 3D.

  4. Същото беше и с Transformers. Така и не намерих кино, в което ще се излъчва 2D (не че имах намерение).

  5. Сто процента това решение идва отвън, а не е на родните разпространители! Да ви кажа ако не знаете, рядко имаме думата.

  6. Ако решението идва отвън, то със сигурност може да се каже, че заблуждават хората, защото в трейлърите ясно посочват, че ще го дават в 2D и 3D. Не разбирам от право, но си мисля, че ако някой разполага с достатъчно пари и време може да ги осъди за тази работа.

  7. Ами, действай! 🙂 Ако мислиш, че можем да изкараме достатъчно кинти, може и аз да се включа. 🙂 🙂

  8. Подходих с нерално ниски очаквания, в резултат на което филмът ми се превърна в един от любимите Марвелски блолбъстърчета. Избегната беше чак наглата американска пропаганда, на моменти дори бе осмяна; екшънът и атмосферата са много олд скуул. Уивийнг е готин Череп, въпреки измисления акцент, Лий Джоунс е позаспал, останалите са окей. Но Крис Евънс Е Капитан Америка, колкото Робърт Дауни Джуниър е Тони Старк. Да, пейсингът е all over the place, да, CGI-ът издъхва, да, разказва поредната origin история. Но поне го прави много кежуъл, с много сладко чувство за хумор и няколко много готини закачки. Въобще Марвел намериха правилната форма, приложиха я на практика и сега очакваме да кулминира в нещо върховно в Авенджърс.

  9. Гледах „Трансформърс 3“ на 2D в Синема сити. 🙂

  10. Не смятам да го гледам пак, дори и да се появи ! :Д

  11. Имах същия проблем и с „Тор“. И двата ми се сториха много, ама много претупани…

  12. Претупани? В смисъл набързо набързо, без да се задълбочават ли?
    Според мен „Капитана“ беше добре в това отношение. Аз даже бих го претупал още. 🙂

  13. Абсолютно. Но целта им явно е била само да ни се представят героите. Можеше и с късометражни филми.. :Д

  14. И ти си прав. Това е другото. В тази връзка, Капитанът не се справя особено добре, което малко ме изненадва! 🙂

  15. Що бе? Вярно, че не е мега-блокбастър, но за сега върви прилично. Ще изкара повече от „Хълковете“, последния „Х-мен“, „Зеленият фенер“, „Каубоите“ и „Свещеник“. „Тор“ сигурно няма да може да мине, но пак.

  16. Може и да е на едно ниво с „X-мен“. Иначе, защото очаквах, че ще кърти мивки, пък той е „само“ с 200 млн. досега. Имам в предвид, че дори във вторник, когато 3D-то е намалено имаше много малко хора. Бяхме около 15 човека. 🙂

  17. О, ама ти за БГ ли говориш? Мислех, че за Щатите. Тези дни малко съм изоставил български я боксофис и не съм много в час. Трябва да се ориентирам по-подробно, но това ще стане след три седмици. 🙂

  18. Аз исках да те попитам нещо във връзка с продажбата на DVD. Дебнах дали „Генезис“ е в продажба всеки път, когато ходих на кино. Чудех се дали знаеш след колко време пускат филмите в продажба и дали въобще има някакъв период или всичко зависи от други фактори? 🙂

  19. Не, за в световен мащаб говоря. 🙂 Може би на фона на „Трансформърс“ и „Хари Потър: Даровете на смърта“ ми се струва, че 200млн. са малко.. 😀

  20. Е, да. Хората ги притеснява, „АМЕРИКА“, смятат, че това е някаква модерна пропаганда и не им се гледат такива работи.

  21. Най-важното е филма да има разпространител за България.
    В момента само A+ пускат на DVD и Blu-ray, а те държат правата само за определени компании. Чува се, че и Форум Филм ще навлизат, амо кога не е ясно.
    Засега е такова положението, че много заглавия, предполагам и „Генезис“ е сред тях, ги няма у нас, защото няма разпространители.

  22. „Генезис“ го има. Вчера си го купих, но дебнах като ненормален всеки път, в който и Мол да отида.
    Разбирам. В крайна сметка всичко може да се поръча от нета. 😀

  23. Точно, ми потвърдиха, че го има. 🙂 Въпроса е, че положението с „видео“-разпространението не е много цветущо!

  24. Нищо. Така е по-интересно. Всеки път да дебнеш. 😀 Дебнах, дебнах и сега съм малко разочарован от допълнителните материали, но .. 😀

  25. Определено скоро ще инвестирам в blu-ray. След като прочетох за какво става въпрос, осъзнах, че това е бъдещето. Преди да се интересувам се мислех, че е поредната глупост, целяща да ни вземе парите. 🙂

  26. Добра комиксова адаптация. Първоначално смятах, че Крис Евънс е неподходящ за образа на Стив Роджърс/ Капитан Америка от чисто визуална гледна точка, а и заради играта му, с която не впечатли, във филми като „Мобилна връзка“, „Фантастичната четворка“, „Секретен отряд“, „The Losers“. Все си мислех, че по- доброто решение щеше да бъде, ако от Марвъл се бяха спряли на по- неизвестно име. Това щеше да кореспондира и със самата история на комиксите, където обикновения и никому неизвестен войник Стив Роджърс се превръща в супер героя Капитан Америка.
    След като гледах филма, обаче, мога да кажа, че съм приятно изненадан от начина, по който Евънс изигра ролята на Стив Роджърс/ Капитан Америка. Пресъздаде образа на своя герой такъв, какъвто е в комиксите. А това в случая бе по- важното.
    Като минус на филма може да се изтъкне факта, че към самото „каляване“, ако мога да се изразя по този начин, на героя във военните сражения на Втората световна война е подходено прекалено епизодично. Имаме един епизод, в който Капитан Америка се доказва спасявайки група войници от плен, след това с няколко сцени напрактика е представена цялата война и накрая всичко завършва с епизодите с влака и щурмуването на крепостта на Червения череп.
    Въпреки това филмът оставя добро впечатление.

  27. И аз имам забележки, но като цяло, като че ли мненията ни съвпадат – филма е приятен. А можеше да бъде пълна трагедия!

  28. Вчера го гледах и ако трябва да го опиша с една дума, то тя би била – увлекателен. Останах приятно изненадан от филмчето, цялостната атмосфера беше доста готина, имаше го онова приятно ретро-сайфай чувство ала „Sky Captain and the world of tomorrow“, самата история беше поднесена подобаващо. Вярно, на места наистина беше попретупана, ама все пак цялата история на К.А. трябваше да се събере в 2 часа за да се стигне до падението на Червения Череп и нямаше просто как.На някои вероятно няма да им допадне целия тоя американски патос, който се лее от екрана, но специално за култов образ като Капитан Америка просто няма как да да избегне и в този случаи им е простено. А и както в останалите филми за Marvel-ски герои като цяло атмосферата е лека, героична и с доволно хумор тук и там, не натоварва философски и политически като мрачните екранизации на герои от DC вселената, което от своя страна не е чак толкова лошо нещо, просто филмите за двете вселени са за различни типове публика и няма нищо лошо в „престъпното“ удоволствие да ти хареса някой такъв попкорн блокбъстър, колкото и негативно да си настроен. От друга страна авторите на филма са наясно, че колкото и да е забавно и несериозно, прекаленото „американчене“ може да подразни сериозно зрителите, които не са привикнали на 24/7 ЮЕс пропаганда и не са прекалили до такава степен. А за актьорите:
    Мнението ми, че Крис Евънс ще седи добре в „кожата“ на Стивън Роджърс се потвърди – свястна игра, без трагични преигравания, добре се представи. Агент Картър беше супер стилна и готина, но това което ме подразни е прекално изопачения бритиш акцент на моменти. Явно Холивуд има откровен фетиш към британския акцент, ама в един момент взема да досажда… За Томи Лий Джоунс някой беше казал, че „играе себе си“ – еми така си беше, но всъщност като се замисли човек това не е толкова лошо, даже напротив – човека си е легенда, така или иначе 😀 Хюго Уийвинг добре докара Черепа, на моменти имаше малко дупки и преиграване, но нищо критично и фрапиращо. Откъм аудиовизуално представяне – 3D-то според мене беше излишно, нищо невиждано и оригинално, но все пак го гледах на малка зала и вероятно на по-голям екран или на IMAX ще е по-добре положението. Озвучението беше ОК – нито повече, нито по-малко.
    Накратко филма си изпълнява ролята добре ролята да бъде „загрявка“ за Avengers, но нищо повече. Има недостатъци тук и там, но като цяло са малко на фона на цялостното приятно впечатление. Който подходи не дотам цинично и с предубеждения към филма и иска да отиде да изгледа една забавна, нереалистична история смятам, че няма да остане разочарован. Не очаквайте нищо мега оригинално или страхотно, а два приятни часа в киното.

    От мен краен резултат 7,5 /10 🙂