„Портокал с часовников механизъм“

„Портокал с часовников механизъм“ на Антъни Бърджес спечели Младен Митев. Представител на издателство „Изток-Запад“ ще се свърже с него, с подробности как да получи наградата. Честито!

__________________________________

Нова седмица, нов късмет, нова игра! Пригответе се, друзя, защото този път наградата е ненадминатата класика, вдъхновила един от най-великите филми на Станли Кубрик; класика, превърнала се в жалон на алегоричната фантастика и сатиричната проза… Точно така! Тук, сега и именно вие можете да играете и да спечелите легендарния литературен шедьовър „Портокал с часовников механизъм“ на британския фантаст Антъни Бърджес (ревю на книгата можете да прочетете тук). Книгата ни е любезно предоставена от великолепното издателство „Изток-Запад“, чийто каталог горещо ви препоръчваме, тъй като включва не просто добри, а несъмнено задължителни заглавия.

„Портокал с часовников механизъм“ - корица

„Портокал с часовников механизъм“ е явление в световната култура. Авторът Бърджес, геният зад това прозрение за неизбежния бунт срещу обезличаващата Система, е един от социалните п(р)ороци на ХХ век, признат още приживе за класик на модерния роман. Написаното от него в далечната 1961 г. е шокирало като зловеща фантастика, но се сбъдва и до днес. За трайната слава на книгата допринася и внушителната й екранна версия, създадена от емблематичния Кубрик, също славен „бунтар“ и идол. Филмът от 1971 г. е култов и е признат от критиката за един от 100-те абсолютни еталона на световното кино. Можете да станете част от всичко това, ако отговорите на следния въпрос:

Кой изпълнява ролята на социопата Алекс?
а) Питър О’Тул
б) Алек Гинес
в) Малкълм Макдауъл

Е, надяваме се, че не ви затрудняваме много и стискаме палци на всички, колкото и лицемерно да звучи.

Важно уточнение: настоящото издание на книгата на български е с изцяло осъвременен превод и включва непубликуваната досега у нас последна глава, което според нас прави наградата още по-ценна. А сега ви оставяме с трейлъра от едноименния филм:

http://www.youtube.com/watch?v=40Xc-9YeWE4

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 Comments

 1. Вече си я купих и прочетох, но за тези които я нямат в личната си библиотека мога да кажа само едно- не се чудете, а играйте! Задължително четиво!
  Тази последната новодобавена глава на мен лично не ми хареса, тъй като с нея Бърджес омаловажава лудостта на главния си герой. Младостта, обаче не е свързана с лудостта чак до такава степен.

 2. Любимият филм. Той обаче върви в комплект с великата трилогия на Линдзи Андерсън – АКО, О ЩАСТЛИВЕЦО и БОЛНИЦА БРИТАНИЯ. Всичките с участието на Малкълм Макдауъл 🙂

 3. @Cinema Newswalker
  Хъ-ъъм! Стана ми интересно това за последната глава. Не съм я чел и сега смятам да си я купя книгата. Да не говорим за новия превод, който е правен от отличен преводач.

  @Val
  Чудесен комплект! 🙂 🙂

  @UZUMAKI
  „Калигула“ ми е сбъдната мечта – да гледам порно в зала едно на НДК! 🙂 Беше страхотно преживяване!

 4. Беше направо смазващо – особено като имаш предвид, че само десетина години преди с тебе да гледаме в Зала 1 свирки и лизане в едър план, „червените“ са си правили именно там конгресите на БКП. 😀 Огромен култ просто.

 5. Защото нашия дизайнер взима много пари! 🙂 🙂 🙂 Или защото нямат права над този конкретен арт!