„Terry Pratchett: Choosing to Die”

Тери Пратчет е презентатор в документалния филм на Би Би Си „Тери Пратчет: Да избереш смъртта”, който засяга наболялата тема за евтаназията. Писателят се среща с хора, които страдат от тежки и неизлечими болести, а самият той е с диагноза – Синдром на Алцхаймер. Някои от тях са избрали доброволно смъртта, други са решили да продължат живота си. Тъй като асистираното самоубийство попада под ударите на закона във Великобритания, Пратчет посещава Швейцария, където се намира седалището на „Дигнитас“, организация, която легално извършва евтаназия, срещу съответно заплащане.

Това навярно е най-трудната мисия в живота на големия писател, тук виждаме човека Тери Пратчет, разкриващ своите терзания, размисли, опасения, както и надежди… Филмът е тежък, дори адски тежък, но темата, която засяга, е наистина важна и се радвам, че са избрали точно Пратчет за водещ. За него мога да кажа само, че се оказа и невероятен човек, за писателя знаем всички. Наистина трудно мога да кажа нещо повече за филма, мнението ми е, че е прекалено личен и всеки трябва да го гледа, преценявайки си каква е позицията му по въпроса за доброволното асистирано самоубийство. Шокиращо е, че причината над 21% от избралите да умрат в „Дигнитас“ не са неизлечими болести, а „тежест от живота“.

Смятам се за човек, който обича живота. Допреди няколко години не приемах идеята за евтаназия, дори ми се струваше твърде тежък избор – да избереш смъртта, но сега нещата не стоят точно така. Приел съм, че при определени обстоятелства, евтаназията е най-добрият избор.

За финал – много силен и въздействащ емоционално филм, моят съвет е да не го пропускате!

http://www.youtube.com/watch?v=slZnfC-V1SY

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 Comments

  1. В един от преводаческите сайтове са качени субтитрите за филма.

  2. Нема па да го гледам! Тъжно ми става. Тери ми е приятелче.

  3. Чакайте малко де, човекът е още жив. 70% от свързалите се с „Дигнитас“ и получили разрешение не се решават на крайната стъпка, а за да разберете мнението на самия Пратчет, трябва да гледате филма.

  4. Да бе, жив си е, просто отбелязвам факта, че скоро няма да бъде същия човек, който сме познавали до момента… 🙁