С мръсна газ / Drive Angry

Да пишеш задълбочено ревю на „С мръсна газ” означава да не си разбрал идеята. Предполагам, че много хора биха се запитали, ама то и идея ли има, на което ще отговоря, ами да, има. Но ние знаем, че тя не е за всеки и следователно филмът е само за определена публика. Е, аз съм ярък представител на тази публика и за мен „С мръсна газ” е точно това, което обещава да бъде – нито повече, нито по-малко.

Никълъс Кейдж е Милтън, бивш престъпник избягал от самия Ад, за да отмъсти за смъртта на своята убита от сатанински култ дъщеря, която е изоставил преди много време. Освен това, той трябва да спаси нейното бебе, което при следващото пълнолуние ще бъде принесено в жертва от лидера на култа Джона Кинг (Били Бърк), който иска да отприщи Ада на земята. Единствената помощ, на която Милтън може да разчита, е Пайпър (Амбър Хърд) – млада (и разбира се, секси) сервитьорка, която се присъединява към него след като хваща годеника си да й изневерява. Двамата не разполагат с много време, още повече, че по петите на Милтън е мистериозната демонична фигура, наричаща себе си “Счетоводителя” (Уилям Фикнър), който… нека кажем само, че осчетоводява наред.

Никълъс Кейдж

Също като при „Пираня 3D”, който видяхме преди месец, така и „С мръсна газ” е едновременно омаж и пародия. В случая става въпрос за „revenge exploitation” филмите от 70-те години, в които може да видите мощни коли, голотии, кръв и насилие, дървен, но за сметка на това смел и неприличен екшън, както и някакъв напълно неправдоподобен сюжет, колкото да не е без хич. Хубавото е, че и тук в нито един момент, филмът не се взима насериозно, всичко е направено с чувство за самоирония – дори част от актьорите споделят, че именно този несериозен тон, който е бил заявен от режисьора Патрик Лусие още на етап сценарий е била причината да се съгласят на участие.

И като споменахме актьорите, няма как да не споменем, че всичките са просто чудни – дори и Никълъс Кейдж, който както знаем, може да бъде просто трагичен. Амбър Хърд изглежда чудесно (не я виждаме гола, но за сметка на това прелести показва Шарлот Рос) и Били Бърк се справя по най-добрия възможен начин предвид ролята, която му е отредена. Същото се отнася и за Том Аткинс. Общо взето само Дейвид Морз е малко „misused”, но това са бели кахъри. Звездата на филма обаче се нарича Уилям Фикнър, който е просто уникален в ролята на „Счетоводителя” и всеки един момент, в който е на екран, кадърът, сцената или епизодът напълно му принадлежат. Ако измислят някоя простотия, в която той да е главният герой, ще я гледам с триста.

Амбър Хърд и Никълъс Кейдж

За финал, „С мръсна газ” не успя да ми напълни душата по начина, по който го направи „Пираня”, но все пак успя да ме зарадва. Ако и вие си падате по подобен род забавления, мисля, че филмът е идеалният избор за разтуха от сериозните заглавия, които изгледахме напоследък, както и за бягство от останалите тъпотии, при които „евтинджосът” не е търсен елемент.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 Comments

 1. Филмът си е супер!

  Цяло щастие е, че за България правата са в Warner Bros, защото след резултатите на "Мачете" можеше и да не го видим, ако трябваше да се разпространява като независим филм.

  За съжаление следващата подобна радваща сетивата простотия в лицето на "Hobo with a shotgun" едва ли ще достигне родните екрани, освен ако някой фестивал не реши да включи нещо такова в програмата си, а защо не и да покани култовия за няколко поколения Рутгер Хауер.

 2. Неслучайно го пиша тук това.

  Другите високоморални и псевдо-интелектуални фестивали едва ли биха показали такъв филм, така че опцията реално е само една.

 3. Бе то и "Пираня" си беше зле, ама там поне пипаше Ажа, докато тука нещата са оцвъкани поголовно. Преди ми беше жал за Кейдж, но сега вече само ме е срам. 🙁

  2.9/10

 4. Скротуме, това не са твойте филми. Защо въобще даваш пари да ги гледаш. 🙂

  А за Кейдж си прав. И мен ме срам за него.

 5. аз намерих филма за доста сносен – хубав, кървав екшън на фона на героичен и епичен Никлъс Кейдж. Какво повече ти трябва, за да отидеш на кино.