“Мостът на Дрина”

Емир Кустурица няма нужда от абсолютно никакво представяне. Филмите му „Баща в командировка”, „Циганско лято”, „Ъндърграунд”, „Аризонска мечта” и „Черна котка, бял котарак” са сред най-обичаните и често цитирани у нас филми. И въпреки че доста хора смятат, че той отдавна вече не е във форма и че последните му филми не са чак толкова добри, ние следим отблизо и се радваме на всеки един от новите му проекти.

Playlist съобщават, че следващият му филм ще бъде екранизация по историческия епос на носителя на „Пулицър” Иво Андрич, озаглавен “Мостът на Дрина”.

Сега, освен обичайния повод за радост от факта, че Кустурица ще снима филм, този път имаме и още една, леко сантиментална и глупава причина да се вълнуваме от този проект, и тя е, че поне според нашата информация фамилията на г-н Дринов произлиза от река Дрина. А причината е глупава, защото този факт няма абсолютно никаква връзка с каквото и да е, а е просто израз на някаква си гола суета.

Но както и да е, ето и официалния синопсис на романа, който е издаван и на български език.

През втората половина на ХVI век турският везир Мехмед паша Соколович построява мост над река Дрина във Вишеград. Мостът, наричан още Вишеградски мост, е шедьовър на средновековното строителство и архитектура.

„Мостът на Дрина” е жанрова смесица между роман и кратки разкази. Романът проследява историята на моста през времето и съдбата на няколко поколения. На фона на историческите събития, природни бедствия, чумни епидемии и изпитания мостът на Дрина остава непоклатим и ням свидетел на случващото се. Заедно с историческите събития Андрич вплита личните истории и драми на хора, живели през различните епохи от двете страни на моста и разказва увлекателно като приказка легенди и митове, посветени на моста, хората и околностите. Романът създава усещането за контраст – между трайния и издръжлив камък на моста и краткотрайните животи на хората. Мостът на Дрина обединява и разединява, той е връзка между два етноса, но и разделящ фактор между босненци и сърби; символ на всичко, което свързва света и го прави едно цяло, т.е. на цивилизациите, културите, ценностите, мирогледа и ежедневието на хората от двете страни на реката.

В момента Кустурица се опитва да осигури финансиране и подкрепата на държавата за този огромен и доста смел проект, изискващ построяването на Каменград – малко градче в близост до Вишеград, където се намира мостът. Стискаме му палци да успее.

Що се касае до проекта на Кустурица за Панчо Вия озаглавен „Wild Roses, Tender Roses”, който трябваше да го събере отново с Джони Деп, от Playlist са се поинтересували и са открили интервю на Деп за Espectaculos, където той споделя, че да изиграе Панчо Вия ще бъде малко безотговорно, тъй като смята, че „тази роля трябва да се изиграе от мексиканец”. Тоест, едва ли филма ще го бъде или поне не и във варианта му с Деп в главната роля. Салма Хайек обаче може и да остане, тя поне си е мексиканка.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. Мостът на Дринов – звучи яко!

    🙂

    П.П. А знаеш ли, че училището за чувствителни деца, в което учех между 1-ви и 7-ми клас се казва(ше) "проф. Марин Дринов"? 🙂

    Не знаеш!

  2. "Училището за чувствителни деца" А-ха-ха-ха-ха-ха-ха!

    Ма много ясно бе, господин чувствителен, къде другаде си би могъл да учиш?

    Дължиш ми средното си образование. 🙂

    @lammoth

    И река, и река! 🙂 🙂

  3. 1-7 клас не е средно образование 😉

    Но си прав… дължа ти първите си (ученически) 7 години!

    Там се научих да духам. Под опашката на девойките 😉

  4. Още по-зле, "първите седем години. 🙂 🙂

    Начи какво? И ти ли избираш да си духач, като мен ? 🙂 🙂