„Bird on a Wire”

Ленард Коен е велик музикален изпълнител, поет и писател и сме горди, че за нас той означава много повече от „Waiting for the Miracle” от „Родени убийци”. Затова сме изключително радостни, че на 15-ия София Филм Фест ще можем да видими „Bird on a Wire” на британския режисьор Тони Палмър, който поради липса на копие убягва на българските зрители повече от десетилетие.

Вижте клипче и официалното прессъобщение:

http://www.youtube.com/watch?v=3qyQ6Q_qBnw

„ИЗГУБЕНИЯТ ФИЛМ” ЗА ЛЕНАРД КОЕН СПЕЦИАЛНО ЗА 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ
Тони Палмър ще представи лично своя най-емоционален филм

15-ият юбилей на София Филм Фест ще събере в София световноизвестни режисьори, някои от които с визитите си през изминалите издания допринесоха фестивалът да израсне и да бъде притегателна сила за млади и утвърдени таланти от цял свят.
Сред тях несъмнено е британският режисьор Тони Палмър. Той не само беше гост на фестивала, но в средата на 90-те засне частично в България филма си „Англия, моя Англия”, посветен на Хенри Пърсел. Тази година Палмър е приготвил нещо много специално – „изгубеният филм” за легендарния канадски бард Ленард Коен „Bird on a Wire”.

„Аз съм в течение на одисеята около изчезналия филм – споделя директорът на СФФ Стефан Китанов. – През 1993 бях в Лондон на панорама на рок филми в Нешънъл Филм Тиътър и имах късмета да гледам уникалния филм на Тони Палмър за моя любим музикант. Веднага след това имах желанието филмът да влезе във втория Рок Филм Фест и след това в Мюзик Филм Фест в края на 90-те. Копието не можеше да се намери. През всичките тези години съм имал желание да покажем този филм.”

През 1972 г. Ленард Коен потегля на европейско турне, което стартира в Дъблин и завършва в Йерусалим. В групата му са Дженифър Уорнс, Рон Корнелиъс и Боб Джонстън. С бюджет само от 35 хиляди британски лири Тони Палмър го следва от град на град с екипа си от четирима души. Само месец след приключване на турнето Палмър е готов с монтажа на първата версия на документалния филм. По желание на продуцента той предава целия заснет материал, без да подозира, че девет месеца по-късно ще се появи версия, която по думите на Палмър съдържа 50% от неговия материал, но той не би разрешил да поставят името му като режисьор заради изцяло променената структура, невежо направен музикален монтаж и съвсем различен смисъл. Години по-късно Тони Палмър получава възможност да направи свой монтаж от заснетия през 1972 г. материал. „Bird on a Wire” съдържа 17 от най-великите песни на Коен, изпълнени по времето, когато певецът и музикант е във върхова форма, и разкрива трудностите и бъркотията на всяко турне. И въпреки несъвършенствата на тогавашната аудио- и звукозаписна технология, според Палмър се е запазило най-важното – духа на времето. Но не само това. „Bird on a Wire” е най-емоционалният и откровен филм на Тони Палмър и София ще е един от първите фестивали в света, които ще го видят в оригинал.

Тони Палмър е един от водещите режисьори на музикални документални филми и исторически игрални драми. Филмографията му наброява около 100 заглавия – от ранните му творби за „Бийтълс”, „Крийм”, Джими Хендрикс и Франк Запа до известните му портрети на Уолтън, Бритън, Стравински, Мария Калас, Джо Осбърн, Марго Фонтейн и Менухин. Неговият филм, посветен на Вагнер (дълъг 7 часа и 45 минути), с участието на Ричард Бъртън, сър Лорънс Оливие и Ванеса Редгрейв, е определен от „Лос Анджелис Таймс” за „един от най-красивите филми на всички времена”. Сред повече от 40-те международни отличия за работата му са 12 златни медала от Фестивала на киното и телевизията в Ню Йорк, многобройни номинации и награди за БАФТА и „Еми”. Той е единственият двукратен носител на престижната Държавна награда на Италия. Тони Палмър е представял на българската публика „Англия, моя Англия” (1995), „Странната история на Делфина Потоцка или Мистерията на Шопен” (1999), както и „200 мотела” на специална прожекция на миналогодишното издание на София Филм Фест.

Тони Палмър: „Връщайки се 38 години назад във времето, продължавам да изпитвам възхита и преклонение пред Ленард Коен – като поет, изпълнител и човек. Оригиналният филм беше направен с любов и се надявам онова, което съм успял да уловя, да заблести отново в кадрите на възстановения филм.”

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

 1. Ще – и ще питаме за още! И още ще има – не само музикални, но и други кино-деликатеси 🙂 И тъй като действащите лица в "Операционната" са ни слабост – обещавам тържествено да осигуря максимален достъп до новини и филми (в този ред!) (имаме си начини 😉 ) 😀

 2. Ne mogli da namerqt kopie ….

  Един от най любимите ми певци. Имам всичките му албуми. Обожавам го. Няма как иначе.

  Не мисля че има "нормален" певец в света който да не го е слушал.

  Бил съм и на концерт наскоро .. за съжалвние малко познат в България.

  Лириките му са шедьоври ако разбирате англ., неповторим и гениален.

  Поклон и му благодаря много за музиката която ми е давала настроение за много години.

  Да е жив и здрав.

  дано да зарадва с музиката си и някой от кебапчийската държава с кебапчийската музика.

  // По възрастен е от българската легенда Лили и още пее на концерти и пълни стадиони.

  Поклон.

 3. Филма си го имам от години и не зная каква е тази загадъчност ????

  Просто си го купете а също така и концерта му в Лондон.

  Уникално беше за всички щастливци.

 4. Предполагам, става дума за кино копие. Случва се да не може да се намери такова.

  Иначе, да, поклон. Много е голям Ленард!