TRON: Заветът

Близо тридесет години след своя първообраз „TRON: Заветът” дебютира в киносалоните и според предварителните резултати за първите три дни от разпространението е донесъл приходи от 43,6 млн., които се оказаха повече от достатъчни да му осигурят първото място в американския бокс офис.

Макар този резултат да не изглежда впечатляващ – особено в сравнение с филми като „Аватар” или пък няколко други позакъснели продължения – той все пак е повече от приличен, особено като се вземе предвид, че поради спецификата на първия „Трон”, фен базата не е изключително голяма.

Както можете да се досетите 3D-то изиграва основна роля в крайния резултат. Цели 82% от приходите са направени благодарение 2 424 3D киносалона в това число и 234 IMAX екрана. За сравнение този процент при „Аватар” е 71%.

В световен мащаб „TRON: Заветът” дебютира в двадесет и шест държави с общ приход от 23 милиона, което прави „съдбоносен” световен дебют от 66,6 млн.

И последно. Както знаете, подобен род филми се гледат предимно от тийнейджъри, затова статистиката за посещаемостта е доста интересна. 66% от зрителите са били мъже, което не е нещо невиждано, но 75% от тях са били над 18 години, което за такъв филм си е изненада. От друга страна младежите дори не са чували за „Трон” и е нормално публиката да е съставена от хора около 30-годишна възраст.

На второ място според предварителните резултати с 16,7 млн. се нарежда „Yogi Bear”. Всички трейлъри, които видяхме, навеждат на мисълта за изключителна трагедия и при все, че тези резултати не са големи – „Alvin and the Chipmunks” дебютира с цели 44,3 млн. – на нас ни изглеждат огромни и незаслужени. Още повече, че са по-големи от 12,3-те млн. на подобната глупост „Котки и кучета 2”. За съжаление идват и празници и очакванията са приходите да се задържат.

Хрониките на Нарния: Плаването на “Разсъмване” губи 48,3% от приходите си и пада до трета позиция с 12,4 млн. Този спад е по-малък отколкото на първите два филма, но пак си е прилично голям. За първите десет дни „Разсъмване” е донесъл 42,8 млн., което е най-ниския резултат на филм от серията за същия период, но поне го поставя пред „Златният компас”, с който стартираха с подобни резултати.

След значително разширение в показа и подпомогнат от няколко номинации за „Златен Глобус”, „The Fighterна Дейвид О. Ръсел успява да се изкачи до четвъртото място и регистрира приход от 12,2 милиона. Въпреки предстоящата сериозна конкуренция, с големите шансове филмът да получи и номинации за Оскар, очакванията са той да има едно добро представяне и безпроблемно да надвиши (а защо не и да удвои) бюджета си от 25 млн.

Петото място е за Джони Деп и Анджелина Жоли с техния „The Tourist”, който финишира с 8,7 млн. За десет дни филмът е събрал 30,8 млн., което по-малко от средно успешните уикенди на звездните актьори. Явно не добрата реклама и лошите ревюта си казват своето.

Най-новият филм на ветерана Джеймс Л. Брукс „How Do You Know” дебютира със 7,6 млн. на осма позиция при почти никакъв интерес, при все имената на Рийз Уидърспун, Джак Никълсън, Оуен Уилсън и Пол Ръд. Поне за нас е истинска загадка по какъв критерий американците си избират кои романтични комедии да гледат.

Тази седмица филмите от Топ 10 са донесли приходи от 124,8 милиона, което е с 1% по-малко от миналата година, когато „Аватар” оглави класацията със 77 млн., и с впечатляващите 61 % повече от 2008 г., когато „Навитакът” дебютира на първа позиция с 18,3 млн.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 Comments

  1. Аз пък на ТРОН този път (за разлика от Аватар) закарах повечето жени от вкъщи – т.е. само 25% мъже. ;))) Всъщност, те ме закараха, че в момента съм много отнесен и даже нова премиера на STAR WARS няма да ме трогне!

  2. Добре, че съм сам в офиса, че да си се хиля на воля!!! Срахотна идея ми даде Узумаки – ще ги запаля на Нова Година!!! 😉 😉 🙂

    Не ме изкефи толкова, колкото се очакваше, но както вече споменах, в момента малко неща могат да ме трогнат след силните емоции, които изживях преди седмица. И въпреки че не става дума за кино, а за музика, да взема да се изфукам малко.

    Та накратко. Първо, за първи път пътувах в чужбина, чак в Лондон – то на 40 години си е срамота но пък емоциите бяха на 6. И второ, вече съм споменавал за Джеф Уейн и музикалната му версия (рок опера или какъвто е там стила) на "Война на световете" (тук е момента да забравите за Спилбърг). Та благодарение на това, че съм му голям фен, и че бях ползвал неговата музика за един от моите любителски филми се озовах на негов концерт сред ВИП гостите. И след това като още по-ВИП на купона след концерта. И всичко беше подплътено и с една безценна камара подаръци – такива, само за маниаци и колекционери. И най-важното, Джеф Уейн лично ми разписа и грамофонната плоча, която си мъкнех.

  3. Е-е, браво!!! Ще почерпиш! 🙂 Много поводи имаш. 🙂

    Само да ти кажа, не се забравя туй, що не се забравя! 😉 🙂

  4. Ще…! Ще! :))

    Все пак, цялата работа има връзка и с кино-хобито ми. Аз съм си много на далавера с нещата (без да броим автографите – те цена нямат), които получих покрай моята охлювска версия на "Война на световете"! Това многократно надвишава бюджетите ми на всички филми, които изобщо съм правил до сега. Кеф! Повече от това – здраве му кажи!