Десетилетие на българското кино

Продължава програмата „Десетилетие на българското кино” на Международния София Филм Фест и Националния филмов център, която представя 34 български игрални филма, произведени в периода 2000 – 2009.

Филмите от „Десетилетието”, представени от своите автори, са всяка сряда от 18.30 часа в Дома на киното, а входът за студенти и ученици е безплатен.

Тази седмица ще имате възможността да видите „Дзифт” на Явор Гърдев.

„Дзифт” представлява жанрова комбинация от ретро-соц и нео-ноар. Филмът реализира атракционно пътуване назад във времето към една вече разпиляна социалистическа действителност по жанровите закони на черния филм. Действието се развива в една нощ. Главният герой по прякор Молеца излиза от затвора в началото на 60-те години, за да попадне в един напълно нов и непознат за него свят – светът на социалистическа София. Влязъл в затвора непосредствено преди девети септември 1944, Молеца е излежал присъда за убийство без да е убиецът. С излизането му на свобода, още с прекрачването на прага на затвора започват катастрофални перипетии и бясна надпревара с времето. Молеца се измъква от абсурдни ситуации и смъртоносни капани, заложени от униформени копои на вездесъщата тоталитарна държава… Тази фатално задъхана нощ е наситена с резки обрати и перипетии, халюциниране, биографични скокове в предкомунистическото минало, сантиментални срещи с някогашната любима, предателства, мирогледни сривове и разобличения…

Режисьор на филма е Явор Гърдев. Владислав Тодоров е автор на сценария на „Дзифт” по неговия едноименен роман, издаден в България през 2006 г. Камерата е поверена на оператора Емил Христов, музиката е на композитора Калин Николов, сценографията е дело на Никола Тороманов, продуценти са Георги Димитров, Илиян Джевелеков, Матей Константинов. В главните роли са Захари Бахаров, Таня Илиева, Владимир Пенев, Михаил Мутафов. Филмът е продукция на „Мирамар Филм” със съдействието на Националния Филмов Център и Българската Национална Телевизия.

Повече информация за филма, както и предстоящите заглавия в “Десетилетие на българското кино”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *