Б.С.П. - Бесни Страшни Пенсии - ревю

В стремежа си да докаже, че песента й не е изпята и да натрие носовете на всякакви новоизлюпени сополиви вампирчета, тази година старата гвардия на Холивуд запретна ръкави и се захвана да възражда позабравената формула на здравите екшъни, често гарнирани с обилна доза комедия, които властваха най-вече през 80-те години на миналия век.

И докато бандата „Expendables” на Сталоун определено уцели носталгията на публиката и изпразни доста успешно джобовете й, то „кървавицата” на Родригес „Мачете” заложи прекалено на сатирата и не успя да се пребори за високи позиции в бокс офиса въпреки звездния актьорски състав.

Трети пореден месец, трето поредно завръщане в миналото. В компанията на Брус Уилис, Морган Фрийман, Джон Малкович, Хелън Мирън, Брайън Кокс, Карл Ърбън, Ричард Драйфус и живата легенда Ърнест Боргнин, който е стратегически избран в малка, но ключова роля, за да напомни за отминалите Златни години на Холивуд, когато самият той се е снимал в класики като „Мръсната дузина” и „Дивата банда”.

Хелън Мирън, Брус Уилис и Морган Фрийман

Сам по себе си Брус Уилис е почти 100% гаранция за истинско забавление и стабилни финансови постъпления, оставайки една от малкото големи звезди, която не си позволява да се снима редовно в престъпления срещу сетивата като „Запознай се с вашите”, „Анализирай онова”, „Праведно убийство” и прочие недоразумения, превърнали се в ежедневие за носител на цели 2 Оскара, какъвто е Робърт де Ниро. Друг въпрос е, че повечето екшън звезди, които преди години представляваха някаква конкуренция за Уилис в жанра на безмилостните герои вече отдавна са пародия на някогашния си образ (Сегал и Ван Дам като показателни примери), докато Маклейн дори и на 55 умира все така трудно и очарователно.

В допълнение и за разлика от „The Expendables”, „БСП“ може да се похвали с каст, който е нещо като дрийм тийм по отношение на всякакви възможни отличия, раздавани в сферата на Седмото изкуство. Самото присъствие на изигралата двете най-иконични кралици в историята на Великобритания Хелън Мирън е гаранция, че англоговорящите зрители ще могат наистина да се насладят на тънкия хумор, а не да се чудят какво мучат Сталоун, Лундгрен, Ли и компания, докато изтребват латиноси на кило. В допълнение изтънчената британска носителка на Оскар собственоръчно успява да изстреля почти толкова амуниции колкото цялата банда наемници в „Непобедимите”.

Джон Малкович

В последните години Джон Малкович също си позволява да залита към съмнителни продукции, завършващи по-често директно на видео пазара, но с ролята на леко лудичкия Марвин напълно се реабилитира и вероятно спокойно може да бъде посочен като основна причина зрителите да искат продължение, само и само да прекарат още 2 часа с героя му. По-паметливите предполагам си спомнят как бате Арнолд в едно от продълженията на всички времена (наравно с „Пришълци”) вади пушка от пакет с рози и почва да стреля по противника. Е, тук си представете какво може да бъде извадено от едно плюшено прасенце, а още по-добре гледайте филма, защото Малкович с розова свинка под мишница е картинка, която не е за изпускане.

И ако до момента изглежда, като че ли актьорският състав е основната причина да гледате „БСП – Бесни Страшни Пенсии“, то не сте далеч от истината. Филмът е нещо като „Бандата на Оушън”, но с престрелки и за съжаление не на толкова добро сценарно и режисьорско ниво.

Някакси не върви да повериш такава идея и такива актьори в ръцете на никому неизвестни текстописци и режисьор занаятчия, чието име никога няма да бъде запомнено във връзка с даден жанр, а просто ще скача от проект на проект, докато не бъде изместен от по-млади и напористи колеги. За сравнение един Мартин Кембъл, който за българския зрител може да не е познато име като Тони Скот и Майкъл Бей, също се вмества в категорията на т.нар режисьори-занаятчии, но за сметка на това има зад гърба си заглавия като „Златното око”, „Маската на Зоро”, „Вертикална граница” и „Казино Роял”, които говорят сами по себе си за една успешна (най-малкото откъм приходи) кариера.

Карл Урбан, Брус Уилис

До момента Робърт Швентке може да се похвали с „Летателен план” и „Жената на пътешественика във времето” – сами по себе си нелоши филмчета за едно гледане, но определено нищо запомнящо се. В същото време Джо Карнахан (сътворил безумния „Димящи аса”) доказа преди няколко месеца с „А отборът”, че и режисьор без особен опит може да направи здрав екшън, който хем да предлага непрестанно действие, хем да е истински забавен, използвайки потенциала на непрофесионални гении като Шарлто Копли.

Остава единствено да се надяваме, че „БСП – Бесни Страшни Пенсии“ ще пожъне успех, разчитайки на актьорския състав, за да може в едно продължение да се наемат качествени сценаристи и режисьор, които да разгърнат добрата идея във филм, който наистина да бъде нещо далеч по-запомнящо се.

И въпреки тези минуси „БСП“ е филм, който гарантира доброто настроение на зрителите, които са длъжни да отидат и да го гледат най-малкото защото наистина вече „не ги правят, както преди”. А за да продължи вълната от филми, на които така се забавлявахме преди години, то приходите трябва да бъдат достатъчно големи. В противен случай ще трябва да се задоволим с „Трансформърс 213” и „Карибски пирати 514”.

Хелън Мирън и Джон Малкович

В заключение трябва да бъде изрично подчертано, че и трите филма – „The Expendables”, „Мачете” и „БСП – Бесни Страшни Пенсии” – са независими продукции, за които 3 различни дистрибуторски къщи в България поеха риска да заплатят поисканите им суми, без да имат гаранция за успех предвид малкия пазар и високото ниво на видео пиратство.

Българската публика може само да е благодарна за този факт и ако не иска в близко бъдеще да се чуди защо този или онзи филм не се показва по родните екрани, то й препоръчвам идните седмици за разнообразие да стане от компютъра и да гласува с по един билет в най-близкото кино за партията на Брус Уилис и неговите „Бесни Страшни Пенсии”.

Operation Kino: Огромни благодарности на Алекс за ревюто.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

21 Comments

  1. Средняшко филмче с доста повече самочувствие, отколкото покритие. Пак е по-добре от "Непобедимите" де, това е ясно. 5.1/10

  2. Брус Уилис си е Брус Уилис. Но тъй като не гледам екшъни, той ми е познат само в по-дълбочинните филми като Шесто Чувство например или Неуязвимият. И в двата, признавам страхотния му талант. Този филм обаче би ме грабнал единствено заради Морган Фрийман. Tой за мен е един от най-великите актьори. Може би е тъп въпрос, но преди година някъде, по медиите обявиха, че Морган Фрийман е починал в болница. Очевидно обаче това не е така?!

  3. А и между другото случайно ли заглавието, изписано по големите постери съвпада с абревиатурата на Червената партия ?

  4. Здравей, Алекс.

    Не е ли нужно за едно ревю да съдържа нещо повече от CV-та на хората замесени във филма? Интересно е (ако не го знаеш), но все пак нещо за самия филм? Мернах едно изречение – "Филмът е нещо като „Бандата на Оушън”, но с престрелки и за съжаление не на толкова добро сценарно и режисьорско ниво." Само толкова? Мен лично по-скоро ме разколеба, отколкото да ме убедиш да ходя, да го зяпам… а трейлъра кефеше…

  5. Определено значи си го чел отгоре-отгоре, а и никога не съм бил фен да се преразказва филма.

    Който иска ще го гледа, който очаква едно ревю да го мотивира да го гледа, значи сам не знае какво точно иска.

    А и мисля, че повече от ясно съм казал накрая защо трябва да се гледа – в противен случай всичко само на компа съвсем скоро, пък после и да се оплаква някой смисъл няма да има.

  6. Не, не са нужни преразкази. Просто някое субективно мнение… в краен случай – обективно. Дадох и пример с едното изречение. Нямаше да е лошо поне един абзац да има подобен…

    В момента не знам дали искам да го гледам. И това не е, защото не знам какво искам, а щото не знам какво предлага филма. Търся мнения на хора. Къде да ги търся щом в ревютата такива няма…

    Това накрая, мисля, всеки разбра… друг е въпроса, че няма отношение към качествата на самия филм.

  7. Ми ако мога да дам един такъв пример – не знам дали всяко уиски ще ми хареса, но не търся мнението на други хора и определено не съм спрял да си купувам различни марки, и така докато не ги пробвам всичките.

    Чак като опитам всичко предлагащо се на пазара ще мога от личен опит да кажа кое уиски почвам единствено и само да си купувам оттук нататък.

    А колкото до подробни и разказвателни ревюта такива има колкото искаш по англоезичните сайтове, които всеки БГ киноман чете редовно така или иначе.

    Най-лесно щеше да е да преведем едно такова, но не това е идеята.

  8. Очаквах го тоз' филм, при това със завиден интерес. А какво се случи след като го гледах… утре сутринта ще ви стане ясно 😉

    (като обръщение към stealth, мисля че ще те насочи дали да гледаш филма или не)

    🙂

    Поздрави и на двама ви!

  9. @ stealth

    От ревюто става ясно, че каквото има в този филм – го има заради актьорите в него.

    Не заради режисьора, или 'филма'. Това, мисля, казва достатъчно и за филма –

    Алтернативно – можете да се опитате да си представите ТОЗИ филм БЕЗ тези актьори – и да си отговорите на въпроса "Искам ли да го гледам?". Подозирам, че може би не –

  10. Съответно без адекватните приходи следващия път същите актьори просто няма как да бъдат събрани на едно място, независимо от сценария.

    За съжаление като гледам масовата нагласа вече все повече се убеждавам, че дори филм с толкова много звезди ще финишира далеч назад в бокс офиса от безумия като "Агент Солт".

    Но няма какво да се направи, дойде Октомври месец и Холивуд започна смело да раздава скрийнъри наляво и надясно. А българина е пръв на опашката за безплатен обяд.

    Да се чудиш после за какво се накупиха над 5000 билета от една скорошна промоция за кино билети по 2,90 на човек? Повечето сигурно ще си останат неизползвани въобще, но рекламния ефект за дадения мултиплекс е факт.

  11. Добро попадение с името. Не знам, каква е точно абревиатурата RED, но така, май, ще си вдигнат рейтинга. Даже днес по "Господари на Ефира" бяха направили смесица от трейлъра на филма и кадри от истинските БСП-ари, включително клипа с трамвая…

  12. Аз, тъпо и упорити си разчитам на този филм! Ако има повечко като от трейлъра – където Уилис я врътка и излиза от нея с извадено оръжие – значи ще ме израдва. Все пак ще си се подготвя за средно разочарование, за да няма болка. 🙂

    Заглавието е супер кретенийка!

  13. амиии… гледах ейджънт Солт 2 🙂

    абсолютно предвидим, но пък зрелищен като успя да ме накара да се ухиля на няколко места… и да се хвана за главата на други. поредната добре изглеждаща безсмислена пуцалка. за какво са ги събрали толкова хора на едно място като не им дават достатъчно екранно време, то и сценария… в крайна сметка става за гледане и дори може да ти хареса, ако нямаш някакви очаквания над средното ниво.

    п.п. заглавието много ми хареса. обаче в самия филм не сработи особено добре.

  14. Сър Дрин, мъчно ми е да споделя, но и аз останах разочарована… Чарът на Брус, величествеността на Морган Фрийман, несравнимата уникалност на Малкович… ама… и какво от това?! Жалко – не бях успяла да се подготвя за "средно разочарование" и въпреки частични попадения и леки усмивки (в стил Хан Соло – симпатично-криви), общото усещане се оказа "е, можеше и без него"… (p.s. ne e greshka, izlizam ot nelegalnost, shtoto aktualnostta na filma, zaradi koito izmislihme undergroun-a, veche e v nebitieto;) )

  15. Тази седмица смятам да го гледам. Още не съм изгубил надежда… 🙂

    @Къди

    Какво? Вече си имаме легална клиника ли? :))))

  16. По въпроса за Брус Уилис. Не че имам нещо против, но сравнението с Де Ниро е малко произволно. Да не кажа голяма дума, но поне от десетина години името му не означава непременно пълен бокс офис. По-добрите му роли са в т.нар. "ансамблови" продукции, където звездите са толкова много, че ги подреждат по азбучен ред. А и нещо ми убягва да е участвал във филм, който да сравня с "Шофьор на такси", например.

    @ Къди:

    Недей така, пиле. Тъкмо свикнах с клиничните сравнения:)

  17. прав си, Ване – по въпроса за Брус У. А относно клиничността – ако все още не е досадило и ако ме вдъхнови някой филм, ще направя още някоя словесна престрелка 🙂 Пък и сър Дрин си е поръчал номер 13 – мога ли да му откажа?! много си лесен ти, от два пъти – и свикваш 😉 аз само казах "izlizam ot nelegalnost", което ще рече "imeto mi e veche s link" 😉

  18. Аз пък много харесах филма. Вчера вечерта го гледах, а днес още ми е някакво такова приповдигнато и весело. Отдавна не бях гледала готина екшън комедия. Много подходящо за разпускане, а актьорския състав е просто върха. Не се чудете дали да отидете да го гледате.