“Десетилетие на българското кино”

Продължава програмата „Десетилетие на българското кино” на Международния София Филм Фест и Националния филмов център, която представя 34 български игрални филма, произведени в периода 2000 – 2009.

Филмите от „Десетилетието”, представени от своите автори, са всяка сряда от 18.30 часа в Дома на киното, а входът за студенти и ученици е безплатен.

Тази седмица ще имате възможността да видите „Пазачът на мъртвите” на Илиян Симеонов.

На гробището в голям български град живее и работи сериозен 13-годишен сирак – Малкия. За него това е целият свят. Израснал сред мъртвите, той разбира по свой начин живота и лесно разпознава смъртта. На него разчитат и приятелите му – нещастен Старец, бивш политически затворник, който иска вече да умре, и гримьорът на покойниците в гробището – пропаднал Художник, който все още мечтае да нарисува своя шедьовър. Малкия решава да им помогне – след като човек цял живот е живял като куче, заслужава поне да умре щастлив. След няколко неуспешни опита за самоубийство Стареца се успокоява – момчето предсказва датата на неговата смърт. Осигурява му и прекрасен подарък – централен парцел за гроб. За Художника, Малкия открива съвършената жена и модел – на едно от погребенията е срещнал красивата Мария. Най-после Малкия е доволен, но тогава идва и засечката – оказва се, че Мария е дъщеря на Стареца. Момчето прави всичко възможно двамата да не се срещнат – ако Стареца разбере, че е имал дъщеря, ще умре нещастен. В крайна сметка смъртта се оказва непредвидима. В предречения ден в гроба ляга не Стареца, а Художника. Все пак мисията на момчето е изпълнена – нещастният творец е нарисувал мечтаната си картина и е бил щастлив с Мария в последната си любовна нощ. Стареца и дъщеря му най-после са заедно. На Малкия му остава единствено да се съгласи с Мария, че той също е обикновено момче, което може да обича, да има приятели и да се радва на живота, а не на смъртта.

Сценарист и режисьор на филма е Илиян Симеонов, оператор е Димитър Гочев, музиката е на Теодоси Спасов, продуценти са Димитър Гочев и Захари Паунов.

Филмът е копродукция на Камера/Адком съвместно с Българската Национална Телевизия и със съдействието на Националния филмов център.

Във филма участват Владимир Георгиев, Самуел Финци, Ицхак Финци, Диана Добрева, Николай Урумов, Валентин Танев, Пламен Сираков.

Повече информация за филма, както и предстоящите заглавия в “Десетилетие на българското кино”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *