Неотдавна си говорихме за изгубени и намерени кино-съкровища и въпреки че “Fear And Desire” на Станли Кубрик не е съвсем изгубен филм и на този етап все пак може да се гледа със съмнително, пиратско качество, новината, че е намерен негатив на филма може само да ни радва. Не безкрайно много, защото нищо не е сигурно, но вече има шанс да видим филма реставриран и на качествено DVD.

Намереният негатив не е съвсем непокътнат и доколкото разбираме не е на целия филм, но все пак позволява реставрация. Той е открит в отдавна затворена филмова лаборатория в Пуерто Рико и сега, според представител на “George Eastman House” (един от най-старите филмови архиви) “Fear And Desire” може най-накрая да излезе на DVD: “Мисля, че вероятно филмът ще бъде реставриран от “George Eastman House” съвместно с друга компания. Възможно е да се получи висококачествено DVD, защото разбрахме, че се е намерил негатив. Не е задължително пълен, но все пак е негатив.

Според експертите, обаче, няма да е чак толкова лесно. Първо, процесът ще е изключително скъп и “другата компания” ще трябва да има не само подходящите професионалисти, но и подходящата банкова сметка. И дали подобна компания би се заела с проекта, ако не получи подкрепата на наследниците на Кубрик. Те нямат юридически права над филма, но въпреки това, ако вземат страна в евентуалното създаване на подобно DVD, гласът им определено ще има значение и влияние. А се смята, че самият Кубрик е искал да изкупи всички копия на старите си филми, за да ги унищожи. Очевидно не е бил доволен от тях, което можем да разберем, но лично според нас ще е интересно да видим “Fear And Desire” с добро качество, дори и само за да го сравним с “Пълно бойно снаряжение”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments