Зомбита!

Бестселърът “World War Z: An Oral History Оf Тhe Zombie War” излиза през 2006 г. и мигновено хваща окото на продуцентския елит в целулоидния Ханаан (така де, Холивуд). Книгата на Макс Брукс е тематично продължение на нашумелия му дебют “The Zombie Survival Guide” – забавен наръчник по зомби оцеляване, който подробно запознава читателите с всички възможни начини, по които можеш да неутрализираш атака или нашествие на възкръснали трупове.

"World War Z"

“World War Z: An Oral History Оf Тhe Zombie War” също носи настроението на псевдо-документален текст, но съдържанието му няма публицистични, а художествени претенции. Романът е написан като устна история в традициите на Стъдс Теркел и е вдъхновен пряко от филмите на Джордж А. Ромеро. Сюжетът проследява личните преживявания на хора, които са превъзмогнали ужасяваща световна война, причинена от зомби-пандемия. Предвид произхода на Брукс (син е на Мел Брукс, който ще тачим вечно заради “Младият Франкенщайн”), едва ли е изненада, че писателят се е справил толкова майсторски и остроумно с една тема, която – въпреки непрестанната си експлоатация и липсата на комерсиален блясък – явно все още е достатъчно увлекателна, за да бъде хит във всякакъв тип медии.

Брад Пит

След публикуването на романа две основни продуцентски къщи влизат в свирепа битка за правата; едната е Appian Way на Леонардо ДиКаприо, а другата – Plan B на Брад Пит. В крайна сметка (за добро или лошо) Пит печели съревнованието, но в продължение на повече от три години проектът е в застой. Въпреки че режисьорът Марк Форстър подписа договор за филмирането на книгата, в момента упорито се говори, че той най-вероятно ще бъде сменен, а сценарият вече е минал през няколко пренаписвания. Коментирайки развитието на екранизацията, Брукс споделя отношението си без да скрие гигантските си очаквания, комбинирани с титаничен критерий: “Искам този филм да е епичен. Ако не се превърне във “Властелинът на пръстените” на зомби-филмите, по-добре изобщо да не го правят!” Може би авторът има право: след излизането си творбата му получава възторжени отзиви и купища литературни отличия, а недвусмисленият социален коментар и модерната сатира, втъкани между редовете, могат да те спечелят дори и ако не си почитател на жанра. Някои даже са склонни да прогнозират триумф на “Оскар”-ите, ако адаптацията бъде направена адекватно, но ние няма да се увличаме чак толкова и само ще кажем, че някак скромно ни се ще филмът да изкърти.

"The Walking Dead"

Ако ни обвините, че ви заливаме със стара информация, която по никакъв начин не обогатява сивотата на работното ви ежедневие, ще ви отвърнем най-гордо, че все пак има с какво да ви зарадваме. MTV съобщава, че проектът отново е набрал скорост и дори ни снася умерената сензация, че самият любимец на всички възрасти и полове Пит смята да се вживее в една от главните роли. Премиерната дата е несигурна, но по всяка вероятност ще видим екранната версия на “World War Z: An Oral History Оf Тhe Zombie War” през лятото на 2012 г. Голямо чакане ще падне, но на фона на виреещия зомби поджанр можем първо да се окъпем в кървав Ромеров кеф през октомври, когато Франк Дарабонт ще ни срещне с “The Walking Dead” – сериал, който отсега трупа невиждан hype сред феновете на живите мъртви. Ако и вие сте сред тях, едно сочно “Наздраве!” от нас!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments