Посредствеността срещу „Играта на играчките 3”

Тук трябваше да има ревю на „Истинска измама” (“Knight and Day”), но вместо това искам, без да правя никакви дълбоки социални анализи да изразя публично тъгата, възмущението, отвращението, погнусата, омерзението и оскърблението, които изпитах докато ми се налагаше да пиша позакъснелия ни бокс офис. Проблемът ми е, че като се афектирам думите отказват да идват лесно.

За какво става въпрос? Ами за резултатите на „Играта на играчките 3”, за който няма да сгрешим, ако кажем, че е един от най-добрите филми тази година (и ако не ни вярвате на нас цъкнете на „Rotten Tomatoes” и се убедете сами) и който тази седмица е гледан от престъпно малко хора.

Някак мога да приема, че някой би предпочел да гледа филми като „Скатавки”, ”Отстреляй бившата” и „План Б” например, пред „Храна за душата”, „Прекършени прегръдки” или „Шут в г*за” – без да твърдя, че това са шедьоври. Това мога да преглътна – ще си измисля някакви фалшиви доводи и ще си повярвам.

Това, което не мога да разбера е в коя точно вселена има родител, който е с всичкия си и би завел детето си на престъпления срещу човечеството като „Операция Четири лапи” и „Мармадюк”, вместо да го заведе на „Играта на играчките 3”? За такива хора съд и затвор по бързата процедура, без право на обжалване. Това са хората, които трябва да бъдат преследвани, а не тези дето били оставили 10-годишно дете само за 2 часа или че са му давали да гледа филм по телевизията с хорър елементи или не дай си Боже, нещо с цици. Цици? Ау! Кажи, че не е вярно! Аууууу!!!

И да не седне сега някой да ми разправя, че всичко е въпрос на вкус. Това може и да е вярно в някои случаи, но има неща, които са отвъд личния ни вкус и предпочитания. И това е едно от тях.

Не знам. Не съм сигурен какво точно искам да кажа тук, знам само, че тази тенденция, която се случва напоследък, е…нещо лошо. Тенденция, пред която чалгата изглежда като апотеоз на възвишената култура. А иначе само се бием по гърдите колко сме интелигентни, как американците, французите, руснаците и кой ли още не, са супер тъпи парчета, а ние разбираш ли сме супер пичове.

Всъщност, не знам защо се гневя. И без това едва ли ще накривя шапката на някой. Сигурен съм, че единиците, които ще прочетат това и ще се съгласят с мен, ще са сред познатите и приятелите ни, а на тях няма какво да им се обяснявам, тъй като не ми е известно да са малоумници.

Та така. „Мармадюк” или „Играта на играчките 3”? Кой е вашият филм?

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 Comments

 1. Нямам мнение за Мармадюк, но нямам намерение да си губя времето и парите. Така че явно имам мнение!

  А БГ бокс офисът е неповторим! Каквото и да е в САЩ и по света, тук е обратното! Според мен не подлежи на предсказване – въобще не ме интересува какви формули имат по света за предсказване на приходи – тук няма да действат!!!! И не вярвам, че е свързано с реклами или нещо подобно. Че кой е видял реклама за Мармадюк? А Играта на играчките има утвърдени фенове, нали? Нали?!

  Коментарите за бокс офиса и таблиците са ми супер интересни! Но според мен трябва да ги направите малко по-грабващи окото 🙂

 2. Да, има какво да се пипне по бокс офиса. Имаме го предвид.

  Само дето не искам да говорим за прогнози. Искам да говорим за резултати. Докога хубавите филми ще бъдат пренебрегвани и докога ще се гледат помии?

  Вече не знам за кой път ви казвам, че това е причината от „А+ филмс” (а и не само те) да спират да вкарват качествени филми. „Сектор 9”, „Отведи ме в ада” и „Девет” въобще не оправдаха очакванията, „Шут в г*за” беше направо катастрофа. Затова оттук насетне, ще си ги гледаме вкъщи тези и бъдещите подобни филми. В това е целият проблем.

  Нали не искаме от “Pixar” да решат, че няма смисъл да си показват филмите у нас?

 3. Тук сме на едно мнение, Дринов. Филмът беше много силен, Мармадюк изобщо не смятам да си го причинявам. И аз се учудих за второто място на Toy Story 3. Подозирам, че публиката може да се е пообъркала заради излизането на предишните части на 3D. Тук често се случва така, въпреки че детските филми са едни от най-доходните в България.

 4. Дрин, признавам, че аз съм сред онези "все-нямащи-време" хора, които още не са гледали "Играчките…" – ала (особено след твоите думи) ще поправя грешката си! С всичко, казано от теб, съм съгласна! Нямам никакво желание да обуздавам възмущението си, когато чалга-културата продължава да залива всичко! Само искрено се надявам, че сме достатъчно – не, няма такова понятие – че сме повече (и повече-повече), за да изчистим помията! И това ще стане, сигурна съм – въпрос на възпитание и на нови поколения 🙂

 5. @Нали не искаме от “Pixar” да решат, че няма смисъл да си показват филмите у нас?

  Don't say that! Don't even think that! Don't put that out there!!!!!

 6. За съжаление!

  @V

  Ако не говорим за проблемя, той нама да изчезне.

  Като се замислиш умрели са от Пиксар за въшливите 100 000 долара, които ще изкарат от нас. Но наистина е по-добре да не дърпаме дяволът за опашката.

 7. в момент в Испания е нещо такова, не е само у нас. Хубавото е, че дават наред с това "Мармадюк" и френски филм с Изабел Юпер и някакъв италиански с Тилда Суинтън. Разбира се, този с кучето е на челните позиции“…

  Бду, в момента тук е The blind side и има също толкова касов успех – умират си да я превъзнасят тази Бълок, ебаси. Другият парадокс – на "Прекършени прегърдки" са отишли 3 пъти по-малко хора, отколкото на "Сексът и градът2"… Това не е ли по-тревожно? :/

 8. "на “Прекършени прегърдки” са отишли 3 пъти по-малко хора, отколкото на “Сексът и градът2″… Това не е ли по-тревожно? :/"

  Че как да не е? Ако не по-тревожно, то поне също толкова. Просто "ИИ3" за мен беше последната капка и затова на него обърнах малко повече внимание. Това дето го казваш за Испания ми подсказва, че навсякъде по света ще става така, само че някои хора като нас ще пострадат повечко, защото ситуацията тук е малко по-различна и ще бъдем изправени пред повече лишения, когато спрат да се внасят хубавите филми, които никой не гледа.

  Не знам защо (всъщно знам, ама…) се присетих за една мисъл на големия! Джордж Карлин: „Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that.” Има ли нужда да добавям нещо?

 9. Има подигравателни плакати с Алмодовар из цял Мадрид… Не правил касови филми…

 10. Проблемът според мен идва от ужасно грешния подход на реклама в България. У нас от панти века в съзнанието на хората се е загнездила идеята, че анимация е равносилно на "деЦко" и действително всеки анимационен филм, който излезе се предлага на пазара акто филм за деца, а това, че се бълват постоянно игрални бозави, откровено детски филми, които не стават дори и за губене на времето, никой не го интересува. Бяха потресен от премиерата на Играчките. Тъй като имах възможността да озвуча една реплика във филма ("Нови играчкии!!!") бях поканен на съответното събитие и естествено то не беше направено като отбелязване на 1ви юни – балони, викторини с подаръчета, водещи с изкривени, сладко звучащи гласчета, и публика, 98% състояща се от деца под 7 годишна възраст. Разбира се сигурно се досещате, как зрител на такава възраст ще вникне във филма и ще даде адекватна оценка. А след това филмът изчезва в историята на българския бокс офис като "ми некво тъпо децко"…

 11. @Martin S. Petrusenko

  Абсолютно си прав. Аз обаче, не мога да разбера как, независимо от рекламната кампания, здравомислещ родител би предпочел което и да е друго децко пред такова на "Pixar", защото нали тези 7 годишни деца, някой трябва да ги води?

  Иначе поздравление за репликата :)))))) Звучи супер! 🙂

 12. @Дринов

  Мерси 😀

  Иначе на въпроса ти… отговорът, предполагам, се крие в необразоваността на родителите и в манталитета на много българи, които свързват анимацията с откровенна глупост. А сигурно се сещаш за преобладаващият тип родители, които "пазят" децата си от затъпяване (телевизия, Cartoon Network..) и предпочитат да изберат нещо, неанимационно за малките 🙂 Пък колко си заслужава, явно е без значение, стига да не е рисувано.. Така си обяснявам нещата 🙂 Тъжна картинка.