Пътят към „Тъмната кула”

Тъмната кула” е magnum opus-ът на Стивън Кинг. Седемтомната сага, на която й престои да се увеличи с още един роман, по определен начин свързва почти всичките му произведения. Освен всичко останало, заради начина, по който историята се оформя в продължение на повече от 20 години, тя може да се приеме като абсолютно олицетворение на идеите на Кинг, за това как един автор не създава едно произведение, а го открива. При тези обстоятелства и предвид факта, че може би всяка една от творбите на Кинг е филмирана поне по веднъж, наистина бе само въпрос на време, преди някой да реши да екранизира или да се изгаври и с нея.

Първата такава новина дойде преди две години, когато компанията на Джей Джей Ейбрамс „Bad Robot” купиха правата от Стивън Кинг с идеята Деймън Линделоф и Чарлтън Кюс да направят телевизионен сериал, веднага след завършването на „Lost”. В интерес на истината, бяхме любопитни да видим какво би направил екипа на мистериозния телевизионен феномен с не по-малко мистериозната серия от романи. За съжаление, още в края на изминалата година, се разбра, че това няма да се случи. В интервю дадено за „USA Today” на 27 октомври 2009 г. Линделоф каза следното:

„Ще ви е трудно да намерите по-отдаден фен на „Тъмната кула” от мен, но вероятно това е и причината аз да не съм човекът, които трябва да я екранизира. След като работих шест години по „Lost”, последното нещо, което искам да направя, е да прекарам следващите седем в екранизирането на най-любимата ми книга на всички времена. Аз съм толкова голям фен на Стивън Кинг, че ме е страх да не прецакам нещата. Ще направя всичко възможно тези филми да бъдат написани от някой друг. Предполагам, че те ще бъдат направени, защото са толкова невероятни. Но не и от мен.”

Тъмната кула

Така правата отново се оказа в Кинг до момента, в който от „Deadline” и „THR” не съобщиха, че са преминали в ръцете на „Imagine Entertainment” и „Weed Road Productions”. А идеята е Акива Голдсман да напише сценария, Рон Хауърд да режисира, а Брайън Грейзър и Стивън Кинг да продуцират. Принципно, това ни изглежда по-скоро в сферата на спекулациите и надеждите, отколкото като действителна информация кой точно ще отговаря за проекта, още повече, че двата източника дават леко различна информация в какъв вариант ще бъдат екранизирани книгите.

„The Hollywood Reporter” съобщават, че „Тъмната кула” може да бъде филм, сериал или и двете”. Според един от вариантите ще има филм режисиран от Рон Хауърд, който ще доведе до телевизионен сериал продуциран от „Imagine”. От „Deadline” пък твърдят, че между Кинг и споменатото по-горе трио Грейзър, Хауърд и Голдсман вървят преговори за кино трилогия, която може, а може и да не бъде последвана от ТВ сериал.

Както сами можете да се уверите, всичко е все още доста мъгляво и нищо не се знае със сигурност. Ние ще продължим да следим ситуацията и можете да бъдете сигурни, ще ви уведомим своевременно за всяка нова информация или промяна.

Ако все още не сте чели нито едно от приключенията на Роланд Дисчейн от Гилеад, който се е отправил на епично пътешествие към Тъмната кула – център и опора на целия, променен до неузнаваемост свят – не протакайте повече, просто не знаете какво губите. А ако сте от онези хора „аз ужаси не чета”, по-добре ходете се скрийте някъде.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *