the-fourth-kind

“Четвъртият вид” е микс, между художествена драматизация и реални документални сеанси и събития, касаещи предполагаема извънземна активност, регистрирана в изолираното градче Ном в Аляска. Или поне така твърдят създателите на филма. Изпълнителката на главната роля Мила Йовович още в самото начало нарушава т. нар. четвърта стена и се обръща директно към нас, уверявайки ни, че това, което ще видим, е самата истина и само от нас зависи дали ще повярваме или не.

На всеки с достъп до интернет обаче, би му отнело по-малко от 5 минути, за да открие, че цялата история е изфабрикувана от нула и представлява чисто и просто драматургичен похват, целящ, освен всичко друго, да се възползва и от успехите на подобни псевдодокументални проекти. При положение, че всичко е измислено, принципно се обезсмисля основната идея всеки сам за себе си да реши в какво да вярва, но истината е, че накрая едва ли на някого му пука особено и именно в това се крие най-големият недостатък на филма.

От друга страна, трябва да признаем, че за непретенциозен филм от този тип, при това сниман в България, поне не изглежда евтин и даже напротив, на моменти визията е отлична. В добавка можете да се оглеждате за Юлиан Вергов – или по скоро за неговата снимка, – който е в ролята на починалия съпруг на главната героиня. Самата Мила Йовович е далеч от най-лошите си роли.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *