След двегодишна пауза „Седмица на скандинавското кино“ се завръща всяка вечер от 3 до 7 октомври в Дома на киното в София, като тази година за първи ще бъдат показни и филми от Исландия! Селекцията е с мотото „Светът на жените“ и включва 11 съвременни заглавия, сред които най-награждаваните филми на Севера за последните години и две свежи комедии.

Началото е на 3 октомври (понеделник) от 18.30 ч. с норвежкото предложение за „Оскар“ от 2020 г. „Надежда“ (реж. Мария Сьодал) – вълнуваща история за жена, която е изправена пред тежка диагноза. Филм, който въпреки сериозната тематика, вълнува, разсмива и оставя усещане за надежда. Веднага след него, от 21.00 ч., гледаме миналогодишната номинация на Норвегия за „Оскар“, която достигна и до финалната петорка на Академията – „Най-лошата личност на света“ (реж. Йоаким Триер). Веднага след неговото излизане режисьорът Пол Томас Андерсън сподели: „The Worst Person in the World is the best movie in the world.

Финландия е представена с екодрамата „Горският гигант“ и свежата комедия „Корави мадами“, които ще бъдат показани съответно от 19.00 и от 20.45 ч. на 4 октомври (вторник). На следващия ден (сряда) Швеция ще представи предложения за Оскар за 2020 г. „Чартър“ (реж. Аманда Кернел) и „Най-красивото момче на света“, който миналата година взе голямата награда за най-добър филм на фестивала „Master of Art”.

От Дания на 6 октомври (четвъртък) ще бъдат показани два филма с участието на Мадс Микелсен – „Още по едно“ на Томас Винтерберг и „Рицари на справедливостта“ на Андерс Томас Йенсен, както и пожъналия успех на Берлинале ‘20 „Дива земя“ (реж. Жанет Нордал). Финалът е на 7 октомври (петък) с вечер на Исландия и прожекция на женската комедия „Stitch n’ bitch“ (реж. Гага Йорнсдотир) и последното исландско предложение за „Оскар“ „Агнец“ (реж. Валдимар Йохансон), носител на специални награди от Кан и Европейската филмова академия.

Седмицата се организира от посолствата на Дания, Швеция и Финландия в България, Почетно генерално консулство на Кралство Норвегия със съдействието на Дома на киното. За първи път зад фестивала застава и посолството на Исландия в Копенхаген.

Билети на цени от 10/8 лв. могат да бъдат намерени онлайн на siff.bg/bilet и на място в Дома на киното.

***

ПРОГРАМА

ВЕЧЕР НА НОРВЕГИЯ

3 октомври, 18:30 HАДЕЖДА / HOPE / HÅP
Норвегия-Дания-Швеция, 2019, 125’
Реж. Maria Sødahl
С: Andrea Bræin Hovig, Stellan Skarsgård, Elli Rhiannon, Müller Osborne
Връзката между артистичната двойка Томас и Аня е подложена на изпитание, след като Аня получава животозастрашаваща диагноза… Но надежда винаги има.

3 октомври, 21:00 НАЙ-ЛОШАТА ЛИЧНОСТ НА СВЕТА / THE WORST PERSON IN THE WORLD
Норвегия-Франция-Швеция-Дания, 2021, 127′
Реж. Йоахим Триер
С: Ренате Рейнсве, Андерс Даниелсен Лие, Херберт Нордрум, Мария Грация ди Мео
Кан – Награда за най-добра актриса на Ренате Рейнсве
30-годишна жена е насред екзистенциална криза, докато се лута между кариерата, романтичните си избори и нежеланието за самоопределение. Юлие не е човек, склонен на обвързване. Виждаме я на 30-ия ѝ рожден ден, на ръба да зареже дългогодишния си приятел. Скоро разбираме, че емоционалното непостоянство е най-сигурната ѝ характеристика. Дори и да изглежда леко фрустриращо в началото, отказът ѝ да се впише в клишета започва да ни харесва.

ВЕЧЕР НА ФИНЛАНДИЯ

4 октомври, 19:00 ГОРСКИЯТ ГИГАНТ / FOREST GIANT / METSÄJÄTTI
Финландия, 2020, 68’
Реж. Ville Jankeri
С: Jussi Vatanen, Sara Soulié, Hannes Suominen
Служител на горска компания е натоварен да планира съкращенията във фабриката за шперплат в родното си село, в която работят много от старите му приятели…

4 октомври, 20:45 КОРАВИ МАДАМИ / LADIES OF STEEL
Финландия, 2020, 92′
Реж. Pamela Tola
С: Лена Утила, Сара Пакасвирта, Сийла Села
След като 50 години е търпяла унижения от него, 75-годишната Инкери удря съпруга си Тапио с тиган по главата и се приготвя да го зарови в градината им. Внезапно разбира, че ще прекара остатъка от живота си зад решетките. Решава да вземе сестрите си Силви и Райли, и да се отправят на едно последно голямо пътешествие. По време него им се налага да се справят с чаровен млад стопаджия, развалена кола и неудържими танци в крайпътен ресторант. Но най-голямата изненада тепърва предстои…

ВЕЧЕР НА ШВЕЦИЯ

5 октомври, 19:00 ЧАРТЪР / CHARTER
Швеция-Дания-Норвегия, 2020, 94’
Реж. Amanda Kernell
С: Ane Dahl Torp, Sverrir Gudnason, Troy Lundkvist
След развода си Алис не е виждала децата от два месеца, тъй като чака решение за попечителство. Когато нейният син ѝ се обажда посреднощ, Алис предприема действия, отвличайки децата на незаконно чартърно пътуване до Канарските острови…

5 октомври, 20:45 НАЙ-КРАСИВОТО МОМЧЕ НА СВЕТА / THE MOST BEAUTIFUL BOY IN THE WORLD
Швеция, 2021, 94′
Реж. Кристина Линдстрьом и Кристиан Петри
Петдесет години след премиерата на „Смърт във Венеция“, Бьорн Андресен, бившата тийнейджърска звезда, която навремето изиграва легендарния персонаж Тадзо в шедьовъра на Висконти, ни отвежда на забележително пътешествие с лични спомени, история на киното, звезден прах и трагедия, което може да бъде последният опит на Бьорн да върне живота си в релси.

ВЕЧЕР НА ДАНИЯ

6 октомври, 19:00 ДИВА ЗЕМЯ / WILDLAND / KØD & BLOD
Дания, 2020, 89‘
Реж. Jeanette Nordahl
Със: Sidse Babett Knudsen, Elliott Crosset Hove, Sandra Guldberg Kampp, Joachim Fjelstrup
В този вълнуващ трилър младата Ида се мести да живее при своята леля и нейните големи синове. Въпреки че в новия дом се чувства нежност и обич, семейството е част от престъпния свят на насилието.

6 октомври, 16:45 ОЩЕ ПО ЕДНО / ANOTHER ROUND / DRUK
Носител на „Оскар“ за най-добър международен филм 21
Дания-Швеция-Нидерландия, 2020, 117‘
Реж. Томас Винтенберг
С: Мадс Микелсен, Томас Бо Ларсен, Магнус Миланг, Ларс Ранте, Мария Бонeви
Съществува теория, според която човек винаги може да понесе още малко, както и че алкохолът отваря сетивата за външния свят, проблемите изглеждат незначителни, а творческите умения се засилват. Всички знаем, че след първата чаша вино разговорът потръгва и се отварят много възможности. Мартин е учител в гимназията. Той се чувства стар и уморен. За да повишат средния успех, учениците му и техните родители искат да го отстранят. Насърчавани от теорията, че винаги може още, Мартин и тримата му колеги се хвърлят в експеримент да поддържат непрекъснато алкохолно опиянение. Ако Чърчил е спечелил Втората световна война, обвит в алкохолни изпарения, как би се отразила огнената течност на тях и техните ученици? В началото резултатът е насърчителен. Класът на Мартин се променя, а проектът се превръща в истински научен експеримент. Бавно, но сигурно алкохолът замъглява съзнанието на четиримата приятели и тяхното обкръжение.

6 октомври, 20:45 РИЦАРИ НА СПРАВЕДЛИВОСТТА
RIDERS OF JUSTICE / RETFÆRDIGHEDENS RYTTER E
Дания, 2020, 116’
Реж. Андерс Томас Йенсен
С: Мадс Микелсен, Николай Лие Каас, Андреа Хейк Гадеберг, Ларс Бригман, Николас Бро
Маркус е ветеран от Афганистан, който се завръща у дома, за да се грижи за дъщеря си Матилде след ужасна железопътна катастрофа. Неочаквано той се среща със статистическия анализатор Ото, един от малкото оцелели след инцидента, който е убеден, че в тази трагедия има нещо повече, отколкото изглежда на пръв поглед. Оказва се, че много тайни са скрити пред погледите на всички. Измъчен и смъртоносно опасен, Маркус няма друг избор, освен да навлезе дълбоко в умопомрачителния свят на възможностите, за да получи отговор на неизказаните си въпроси. Ще може ли да осмисли смъртта?

ВЕЧЕР НА ИСЛАНДИЯ

7 октомври, 19:00 STITCH N’ BITCH / SAUMAKLÚBBURINN
2021, Исландия, 80‘
Реж. Gagga Jonsdottir
С: Jóhanna Vigdís ArnardóttirHelga Braga JónsdóttirEdda Björg Eyjólfsdóttir
Ирис e жена на средна възраст, която кани приятелките си от колежа в лятната си къща, за да се отпуснат и да практикуват йога. Нещата не се получават по план…

7 октомври, 20:45 АГНЕЦ / LAMB / DYRID
Исландия/Полша/Швеция, 2021, 106′
Реж. Валдимар Йохансон
С: Нуми Рапас, Хилмир Снер Гюднасон, Бьорн Хлинур Харалдсон
Бездетна двойка случайно откриват мистериозно новородено насред фермата си в Исландия. Новооткритата перспектива за пълноценен семеен живот първоначално ги изпълва с щастие, но всъщност постепенно ги унищожава.

309342581_5460336437413920_8803964261507229081_n

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *