Пактът
Пактът

Броени дни преди старта на Международния кино-литературен фестивал Синелибри вече са ясни и тазгодишните галавечери на културите, които се очакват с нетърпение от българската публика и представителите на съответните общности. Програмата предвижда елегантни галасъбития с официални премиери на книги и филми от Дания, Франция, Италия, Ирландия, Испания и Япония, подкрепени от съответните посолства и културни институти.

Още на 11 октомври от 18:00 ч. в Сити Марк Арт Център ще се състои галавечер на Дания по случай 60-ата годишнина от смъртта на Карен Бликсен. В рамките на събитието ще бъде представено ново издание на автобиографичния роман „Извън Африка“, донесъл световна слава на авторката. Непосредствено след това ще се състои прожекция на биографичната драма „Пактът“ на реж. Биле Аугуст, удостоена с множество отличия от критиката. Копродукция на Дания, Белгия, Норвегия и Финландия, филмът разказва за странното приятелство между бележитата датска писателка и Торкилд Бьорнвиг, млад и обещаващ поет. Събитието се реализира в сътрудничество с Посолството на Дания в София и с участието на д-р Надежда Михайлова, ръководител на магистърска програма „Нордистика“ в Софийския университет.

qg234
Мълчаливото момиче

В рамките на предстоящата галавечер на Ирландия на 12 октомври пристига Колъм Барейд, сценарист и режисьор на филма „Мълчаливото момиче“, тазгодишното предложение на Ирландия за наградата „Оскар“. Драматичната кинотворба, създадена по мотиви от книгата „Foster” на Клер Кийган, пожъна множество отличия, в т.ч  Голямата награда на международното жури в конкурса Generation Kplus на Берлинале и Почетен диплом (Special Mention) от детското жури на Берлинале. Празничната вечер на италианската култура предвижда премиера на остроумната комедия „За цял живот“, дело на режисьора Паоло Костела. Зрителите ще имат възможност да се насладят на специален видеоразговор с един от създателите на филма – Паоло Дженовезе, и с известния актьор и писател Фабио Воло! Събитието, насрочено за 19 октомври, ще се реализира съвместно с Посолството на Италия в София и Италианския културен институт.

Тонби
Тонби

На 18 октомври, в рамките на френската галавечер, публиката ще се срещне с очарователната Аманда Стерс – писателка, киносценарист, драматург и режисьор, носителка на Ордена за изкуство и литература на френското правителство. Аманда е член на тазгодишното международно жури, което ще определи носителя на награда „Синелибри“ за майсторска литературна адаптация за голям екран. Представянето ще бъде последвано от официална премиера на филма по книгата, който носи същото заглавие, „Обещания“, и е режисиран от самата Аманда Стерс. Също на 18 октомври, от 19:00 ч. в Дома на киното, ще се състои галавечер на Япония с премиера на филма „Тонби“, проникновена и затрогваща адаптация на едноименния роман на Кийоши Шигемацу. Събитието се реализира в сътрудничество с Посолството на Япония в София в рамките на 33-ти Дни на японската култура в България. А на 25 октомври ще увенчаем празничната вечер на Испания с премиера на филма „Лимонов сладкиш с маково семе“ – психологически фина и въздействаща адаптация на едноименния роман на Кристина Кампос. Събитието предвижда публична дискусия за тенденциите в съвременното испанско кино.

Promises_Amanda-Sthers
Обещания

Тази есен ще отбележим и 100-годишнината от рождението на големия португалски стилист, майстор на притчата и Нобелов лауреат за литература Жозе Сарамаго. Събитието на 14 октомври в кино „Люмиер“ включва представяне на творчеството му и на новото българско издание на романа шедьовър „Слепота“, както и ексклузивна прожекция на едноименния филм. Ще бъде излъчен авторски танцов спектакъл на португалската трупа за съвременен танц „Евора“, посветен на писателя. По случай осмото издание на кино-литературния фестивал, което се провежда под мотото „Преоткритото време“, през октомври издателство „Колибри“ планира ексклузивна отстъпка от 30% за всички екранизирани книги. Предстои да бъдат обявени събитията за най-малките зрители, журито в конкурса за късометражен филм и програмата на фестивала по градове.

Синелибри 2022 се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален филмов център, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Пловдив, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, с изключителното партньорство на Vivacom и УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Storytel, CAJ, Avène, TatraTea и множество съмишленици. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Билети за всички прожекции и фестивални събития можете да си набавите оттук: https://epaygo.bg/3709766830

Официална уебстраница на фестивала: www.cinelibri.com

Статията не е част от редакционното съдържание на „Operation Kino“

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *