Колкото и възхвалявано да е творчеството му, понякога сякаш подценяваме постиженията на Гилиган – все пак той създаде огромен екип от талантливи сценаристи, режисьори и актьори, които работеха заедно в Албъкърки през последните 14 години, създавайки общо 11 сезона на два различни сериала (и един филм), между които няма нито един слаб епизод. Сериалите му бяха важна част от животите на всеки, който обича да следи солидна телевизия седмично, която да му предостави ту развлечение и хумор, ту психологична драма и трагедия. „Breaking Bad“ се нарежда редом с „The Sopranos“, „Mad Men“, „The Wire“ и „Deadwood“ в пантеона на сериали, които промениха телевизионната индустрия завинаги, превръщайки я в творческа среда с неограничен потенциал. А преди броени дни приключи и предисторията на „Breaking Bad“ – „Better Call Saul“, която доказа, че начинания като разширени вселени и прикуъли могат да бъдат смислени и немислимо удовлетворяващи.

Но Винс Гилиган, който потвърди, че тази негова вселена ще приключи с финала на „Better Call Saul“, няма планове да почива и е готов да докаже, че има още много качествена телевизия в себе си. Deadline обяви, че сценарист-режисьорът подготвя следващия си сериал, за който вече има 8-9 заинтересувани телевизии. Гилиган се завръща към дните си като дългогодишен сценарист за „The X-Files“, подготвяйки научно-фантастична поредица, която ще носи традиционния му стил за драма, примесена с хумор, и ще представлява постоянна, дългогодишна история с няколко сезона. Проектът бива сравняван със „Зоната на здрача“, развивайки се в свят, наподобяващ нашия, но с няколко фантастични допълнения, и целейки да разглежда човешката психика точно като класиката на Род Сърлинг.

Сравнението със „Зоната“ е интересно поради две причини. Първо, защото тя самата (чрез римейка на Джордан Пийл от 2019), а както и много други антологии, повлияни от нея („Black Mirror“), се доказаха като много вълнуваща част от телевизионно пространство през последното десетилетие. Сериалът на Гилиган няма да е антология, но би могъл да има епизодичен елемент, използвайки традиционния минимализъм на създателя си, за да разглежда различни теми от епизод на епизод. Второ, Гилиган е сравнително значим сценарист в състава на „The X-Files“, разказвайки някои от най-човечните истории във фантастичния сериал (именно така се запознава с Брайън Кранстън, след като актьорът изиграва успешно ужасяващата, но и хуманна злодейска роля в епизод, написан от Гилиган – звучи ли ви познато?). Макар и досегашните му сериали да са били напълно различни, той винаги е имал способността да смесва жанрови елементи (като например криминален епос за картели и наркотрафиканти) с най-обикновена човешка драма, и именно това представлява и стилът на Сърлинг и другите майстори на фантастиката, които Гилиган обожава.

Във всеки случай щяхме да следим всичко, което този човек прави, с интерес, но идеята за търпелив, съзерцателен, интимен научно-фантастичен сериал, създаден от Винс Гилиган, ни звучи особено вълнуващо.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *