Съвсем скоро коментирахме новите режисьорски планове на Джони Деп и това ни подсети да се поразровим из новинарския поток за конкретика около друг негов проект, за който ще трябва да се накипри като френския крал Луи XV. Става дума за една прочута любовна история на голям екран, която ще разкаже френската актриса и режисьор Мейуен Льо Беско – филмът носи заглавието „Jeanne Du Barry“ по името на главната героиня графиня Жана дю Бари, която става кралска фаворитка и любовница след смъртта на прочутата маркиза Дьо Помпадур.

Луи XV управлява в продължение на половината от най-размирния за френската история XVIII век, а 33 години по-младата от него Дю Бари си пробива път от низините на работническата класа до куртизанка и любима компаньонка на краля, като след преместването ѝ във Версай, клюките по неин адрес се умножават пропорционално на скандализираните от присъствието ѝ представители на френския кралски двор.

Самата Мейуен ще влезе в ролята на графинята, като освен режисьор, тя е и съавтор на сценария на филма, заедно с Теди Люси-Модести. Все още не знаем какво количество дантела ще ѝ се наложи да носи, но може да видим как са изтипосали Деп в ролята на краля – белосан и спретнат с бяла перука и палава шапка, украсена с перца. Фактът, че е с черна превръзка на очите, загатва (може би) за мистериозна развръзка на предстояща среща…

jdpkl2022

Снимките на „Jeanne du Barry“ са започнали на 26 юли и според Deadline ще продължат 11 седмици, като съвсем естествено основното място на действието е най-прочутия френски дворец, а част от локациите се намират в различни райони на Париж. Освен Джони Деп, с роли в проекта се включват още Бенжамен Лаверн, Пиер Ришар, Мелвил Пупо, Ноеми Лвовски, Паскал Грегори, Индия Хеър и др. Продуценти на филма са Паскал Кашето и Грегоар Сорла от френската компания Why Not Productions, IN2 и France Télévisions се включват като копродуценти.

Мейуен Льо Беско е добре позната на почитателите на творчеството на Люк Бесон – той я включва в своя прочут „Петият елемент“ в ролята на оперната певица Дива Плавалагуна, а извън филмовите ангажименти Мейуен е негова съпруга от 1992 до 1997 година. През ХХI век нейните режисьорски проекти печелят овации и награди – семейната драма „DNA“ бе в официалната селекция на Кан през 2020; предишният ѝ филм „Mon Roi“ печели наградата за най-добра актриса в Кан 2015, а драмата от 2011 година „Polisse“ е удостоена с наградата на журито в Кан.

Много е вероятно към края на годината отново да повдигнем темата за връзката между френския крал и любимата му куртизанка, защото очакваме Мейуен да прецени правилно шансовете си, да подготви още няколко официални визии, с които да представи вече заснетия „Jeanne du Barry“, и да конструира в близко време трейлър – както показва статистиката, на нейната работа се гледа с добро око в Кан. Няма да се учудим, ако догодина през май Джони Деп се появи на Кроазет за премиера на филма в пищни кралски одежди…

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *