Обичаме да гледаме Бил Най, особено когато е в центъра на сюжет и неговият герой е двигател на действието. Именно това се случва в нов проект на Sony Pictures Classics „Living“, чиито сценарист е лауреатът на Нобелова награда за литература Казуо Ишигуро, автор на емблематични филми като „Остатъци от деня“ и „Never Let Me Go“. Филмът е режисиран от Оливър Херманус и е римейк на „Ikiru“ на легендарния Акира Куросава, излязъл във вече далечната 1952 година.

Living“ е бил представен за първи път в програмата на Сънданс, а преди няколко дни се появи трейлър, който дава представа за тона на разказа.

Може би изглежда странно да се работи върху римейк на история, в която епохата на действието си остава същата – началото на 50-те години, непоследствено след Втората световна война, а промяната е само в мястото на действието – Лондон, вместо Токио. Макар че публиката днес би очаквала позициониране на универсалния сюжет по-близо до съвремието ни, от това, което виждаме в трейлъра, на Бил Най много повече му подхожда средата на ХХ век. Специалистите в Сънданс определят „Living“ като един от най-добрите филми, представени през 2022 година, а ето какво гласи официалният синопсис:

1953 година, страдащият от опустошенията на Втората световна война Лондон се опитва да се възстанови. Уилямс (Бил Най) е дългогодишен държавен служител, и се чувства като ненужно зъбчато колелце в градската управа, която действа за изграждане наново на всичко познато. Затрупан под купчини офисна бумащина, самотен у дома, животът на Уилямс отдавна е празен и мезсмислен. Изведнъж шокираща медицинска диагноза го принуждава да вземе съдбоносно решение и да си върне радостта от живота, преди всичко да угасне в неговия свят завинаги.

Предвидено е „Living“ да бъде представен в програмите на есенния кръг значими фестивали – Торонто, Венеция, Сан Себастиан; ще се появи в разпространение във Великобритания в средата на ноември, а в Щатите на може да бъде видян на голям екран в празничния коледен уикенд.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *