sr-202207117

Литературните класики са класики с причина, макар и да разбираме защо не са „чашата чай“ на всеки читател, особено пък английските от викторианската епоха. Чарлс Дикенс обаче е любимец на публиката, а Стивън Найт и Ридли Скот вече са доказали, че знаят как да адаптират историите му с по-мрачен и „модернизиран“ прочит, макар и да остават в оригиналната епоха. Сега получаваме и първи кадри от новия им проект – „Големите надежди“ („Great Expectations”), където една от главните роли е поета от несравнимата Оливия Колман.

Когато проектът беше обявен, изразихме надеждите си именно заради високопрофилния екип пред и зад камера, който, ако не друго, поне ще подсигури сериозен бюджет на минисериала. Първите кадри, които BBC споделят, напълно потвърждават тази теория – въпреки че са доста мрачни, типично по викториански, веднага се вижда страхотните детайли и многото пари, които са влезли в тази продукция. Вече нямаме търпение да видим трейлър, който да ни покаже повече, особено от дизайна на продукцията, декорите, костюмите и цялата „постановка“.

За момента обаче обръщаме поглед към първите снимки, които напълно очаквано се фокусират върху Оливия Колман като г-жа Хавишам в иконичната й булчинска рокля. В първия кадър тя е лице в лице с Фион Уайтхед, който поема главната роля на сирака Пип, а във втория се е надвесила като привидение над Шалом Брун-Франклин, която влиза в ролята на Естела.

ge3-202207117

ge1-202207117

Припомняме, че „Големите надежди“ разказва историята на Пип – сирак и чирак на ковач, който изведнъж се намира под крилото на мистериозен попечител, помагащ му да навлезе във високото общество в Лондон и да се измъкне от скромните си корени.

Богатата тематика на романа буквално от столетия занимава публиката, но каквото и да си говорим, за повечето хора историята вероятно е сравнително позната – дори и да не са чели книгата, това е от онези разкази, за които някак си просто знаем поне основите. Когато адаптацията на BBC и FX излезе, ще се фокусираме най-вече върху това как разказът е пригоден за модерната публика, дизайна на продукцията и актьорската игра. В Оливия Колман не се съмняваме, но ще ни бъде интересно особено по-младите ѝ колеги как изглеждат на екран заедно с нейната актьорска мощ.

Големите надежди” („Great Expectations”) ще бъде режисиран от Луси Форбс („The End of the F***ing World”, „This is Going to Hurt”) по адаптирания сценарий на Стивън Найт. В главните роли ще видим Фион Уайтхед, Оливия Колман, Мат Бери, Ашли Томас, Джони Харис, Шалом Брун-Франклин, Хейли Скуайърс, Оуен Макдонъл и Тристан Гравел.

Премиерна дата за момента не е обявена, но не бихме се учудили, ако е около Коледа – BBC обожават коледни „спешъли“.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *