Когато говорим за европейско кино, като цял хората си представят френско, италианско, испанско, скандинавско или дори славянско. И докато сме съгласни, че английското кино все пак не е същото като „европейското“, то всъщност не трябва и да се смесва с американското, макар че е англоезично – англичаните правят страшно интересни собствени продукции (кино или телевизионни) и ето че сега ще говорим за пореден филм, който няма да пропуснем.

Става дума за „Strangers” – новия проект на Андрю Хейг („45 Years”, „Lean on Pete”), когото последно споменавахме заради страхотния „The North Water”, който беше любим на критиката, но не прихвана особено широка публика и по-важното, не беше особено типичен за Хейг. Новият филм звучи доста повече в стила на предишните му произведения, а актьорският екип, който е събрал, може да развълнува всеки фен, особено тези на британската актьорска школа.

Strangers” е модерна адаптация на едноименния роман от 80-те години на Таичи Ямада. Историята проследява младия сценарист Адам, който живее сам в лондонски блок, чийто живот се преобръща след случайна среща с мистериозния му съсед. В същото време Адам открива двойка, която живее в дома от детството му, които изглеждат точно така, както са изглеждали родителите му преди тридесет години, когато са починали.

Андрю Скот, Джейми Бел и Клеър Фой
Андрю Скот, Джейми Бел и Клеър Фой

В главната роля ще видим страхотния Андрю Скот, когото познаваме като Джим Мориарти от „Sherlock“ на BBC и като любимеца на женската аудитория Свещеник от „Fleabag”. Мистериозният съсед ще бъде изигран от Пол Мескал, когото светът откри с „Normal People”, а ролите на „родителите“ ще бъдат поети от двама от най-големите ни любимци от съвременната английска сцена – Джейми Бел и Клеър Фой.

Историята ни привлича, заради блендата си от стандартно изследване на характери и неясна фантастична нишка, която подозираме, че може да завие в няколко различни посоки. Актьорският състав обаче е това, на което залагаме най-големи надежди, тъй като и четиримата са ни страшно симпатични и вече сме имали възможности да ги гледаме в разнообразни роли, а оттук нататък подозираме, че кариерите и талантите им ще се развиват само все по-нагоре.

Strangers” ще бъде режисиран от Андрю Хейг, като адаптацията на сценария също е негово дело. Премиерна дата не е обявена, а имайки се предвид, че проектът току що е обявен, едва ли можем да го очакваме преди втората половина на идната година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *