Леко сме подминали, без тенденциозен умисъл, един трейлър, който се появи в мрежата миналата седмица, точно към края на фестивалната еуфория в Кан. Става дума за втория филм на сценаристката и режисьор Леа МейсиусThe Five Devils“ („Les cinq diables“), в който една от главните роли е поверена на Адел Екзаркопулос. Вярно е, че Леа Сейду има много повече на брой ангажименти през годините, но ще припомним, че двете заедно привлякоха вниманието на спецовете на тема кино преди около десетилетие, когато „Blue Is the Warmest Color“ взе „Златната палма“ в Кан. И пак за това престижно филмово събитие иде реч – историята за невероятната дарба на едно дете дебютира в секцията „Петнайсетдневка на режисьорите“, а (вече не толкова младата) Екзаркопулос влиза в ролята на негова майка.

Доста „крийпи“ детайл ни се струва фактът, че чаровното момиченце събира различни миризми в буркани. Също така появата на един допълнителен член в малката общност става в лека неизвестност – надяваме се част от тези сюжетни детайли, както и очевидната заплаха за семейството с надареното дете, да се разяснят в момента, в който пред очите ни попадне трейлър с английски субтитри. Ето как изглежда, с малко повече подробности, епизодът с надушването на петно от кафе между страниците на малкия бележник.

Ето какво гласи официалният синопсис на филма:

Вики, странно и затворено малко момиче, притежава магически дар – тя може да възпроизведе всяка миризма, която харесва, и ги събира във внимателно надписани и подредени буркани. Тя тайно е успяла да запази аромата на Жан – нейната майка, с която се обичат безкрайно. Когато сестрата на баща ѝ Джулия се появява ненайдейно в живота им, Вики потъва в мрачни и древни спомени, благодарение на специфичния аромат на леля си. Резултатът от това особено пътуване е разкриването на тайните на тяхното село, семейството им и нейното собствено съществуване…

The Five Devils“ е втори режисьорски опит за Мейсиус, чиито дебют „Ava“ е бил представен в „Седмица на критиката“ в програмата на Кан 2017 година. В изминалите пет години тя е работила като сценарист по проектите на впечатляващи режисьори като Арно Деплешен (по „Ismael’s Ghosts“ и „Oh Mercy!“), Жак Одиар (по „Paris, 13th District“) и Клер Дени (по „The Stars at Noon“).

Преди новият филм на Леа Мейсиус да се появи онлайн в престижната платформа MUBI, вероятно ще го пуснат за седмица-две на голям екран във Франция. Както отбелязват колегите от The Hollywood Reporter, този филм е третият, който MUBI купуват за разпространение в Кан – след „Decision To Leave“ на Парк Чан-уук и „One Fine Morning“ на Миа Хансен-Льов. Интересно ни е какъв ще бъде интересът към този тип разпространение онлайн – чрез престижната платформа за европейско арт-хаус кино.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *