nf220220517

Deadline съобщи, че Netflix са започнали да работят върху опцията за пряко предаване на живо за предложенията си в зоната на стендъп комедията и риалити шоутата. Имайки предвид скорошната турбуленция в офисите на стрийминг гиганта поради разтърсващата загуба на абонаменти, тази нова стъпка може да бъде знак, че Netflix за пръв път от години изпитва притеснения и несигурност относно позицията си в Холивуд. Платформата очевидно се стреми да разчупи дейностите си и да разпали нов интерес към безкрайното си съдържание, но е интересно, че ще опита да го направи, като се обърне точно към това, което толкова дълго се стремеше да не бъде.

Дълго време силата на Netflix беше, че ни предлага това, което няма да можем да намерим по телевизията или в кино салоните. Още с първите си телевизионни предложения, младата компания решава да посрещне бъдещето и да започне да качва цели сезони на платформата си в един ден, популяризирайки binge-модела на гледане и променяйки индустрията завинаги. Обещанието на този нов, вълнуващ модел беше, че Netflix ще предлага повече от всички останали, на по-високо ниво от всичко друго. Компанията започна да дава огромни бюджети на голяма вариация от филми и сериали, за да има възможността да добавя ново съдържание към каталога си общо взето всяка седмица. „Всичко-наведнъж“-моделът започна да замъглява границите между киното и телевизията, превръщайки сериали като „Stranger Things“ в летни блокбъстъри.

Too Hot to Handle
Too Hot to Handle

Всичко това превърна Netflix в най-постоянния и най-развит конвейер за „content“ в Холивуд и сякаш всички започнахме да се изморяваме от предсказуемостта на сериалите им и непрестанната поява на нещо ново. Макар че са от най-големите телевизионни предложения в момента, сериалите на Netflix рядко имат присъствието в дискурса, защото моделът, по който биват качвани, значи, че релевантността им трае само една седмица, до появата на следващото „голямо нещо“. Спомняме си колко обсъждан беше третият сезон на „Stranger Things“ за една-две седмици, но после всички го приключиха и преминаха към нещо ново. Само няколко месеца по-късно се появи Disney+ и „The Mandalorian“, който пускаше по-кратки епизоди седмично, стана най-големият и най-обсъжданият сериал откакто „Игра на тронове“ приключи. Финалът на фентъзи епоса остави дупка в цайтгайста, защото вече няма сериал, който „всички гледаме“, и Netflix, с неговите предложения за всеки подтип зрители, е до голяма степен отговорен за това. Единствено Marvel сериалите са „задължително гледане“ за много хора, но, освен че биват пускани седмично, те разчитат и на установен бранд, и Netflix явно започва да се паникьосват, защото им липсват именно подобни популярни intellectual properties.

С други думи, Netflix бяха смели в началото, защото приеха появата на интернета като възможност за огромна промяна в кино-телевизионната индустрия, но сега започват да осъзнават, че подминаха мишената си, докато много от конкурентите им се справят по-добре с развитието на платформите си. Netflix винаги е била компания, която не генерира реални доходи, но въпреки това винаги са били дръзки с харченето си. Сега изведнъж започват да осъзнават, че ако ще произвеждат скъпо съдържание, то трябва да бъде гледано истински. Компанията все още е далеч от фалит и продължава да присъства в домовете на много хора, но има и причини за притеснение.

Потенциалната нова стъпка към стрийминг на живо представлява стъпка към това, което Netflix дълго се бореше да не бъде – телевизия. Преди няколко години платформата реши да добави един от най-популярните телевизионни жанрове в каталога си – риалити  шоуто. С големи предложения като „Love is Blind“, „The Circle“, „Too Hot to Handle“ и други, платформата започна нов ренесанс за риалитито. Но формата очевидно не е подходяща за „целия-сезон-наведнъж“-модела, затова през 2019 обявиха, че ще пускат епизодите на тези (и само тези!) предавания седмично. Това сякаш бе първия знак, че ако искат да си играят с играчките на традиционната телевизия, ще трябва да спазват и правилата й.

jm220220517
Джон Мълейни

Netflix освен това се превърна в едно от най-вълнуващите места за големите имена в комедията да развиват таланта си в каквито посоки си поискат. Комици като Дейв Шапел (който Netflix ще продължи да подкрепя въпреки скорошния му противоречив стендъп „The Closer“), Джон Мълейни („John Mulaney: Kid Gorgeous at Radio City, John Mulaney & the Sack Lunch Bunch“) и Крис Рок („Chris Rock: Tamborine“) намират нови дом за комедията си в стрийминг платформата. През 2020 Бо Бърнам, който също има връзка с Netflix, направи „Inside“, който е не просто една от най-иновативните стендъп изяви на всички времена, но и едно от най-важните и интелигентни произведения на изкуството на COVID ерата. Комедията определено разцъфва при Netflix и компанията очевидно няма планове да прекрати подкрепата си на тези комедианти.

Преживяването на живо винаги е било огромна част от риалити то и от комедията. Макар и много риалити  програми да са презаписани, надпреварите като „X-Factor“ и „The Masked Singer“ често печелят доста от зрители, които ги гледат на живо пред телевизорите си. А комедията винаги е била най-добра, когато е преживяна на живо с публика, а стриймингът на живо е най-добрият възможен еквивалент за това, възползвайки се от интернета за да създаде „онлайн публика“. Това решение на Netflix, макар и в ранен стадий, представлява обръщането на гиганта към един по-„back-to-basics“ подход, който би могъл да се отрази позитивно на бъдещето на стрийминг платформата.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *