kv220220408
КЪРТ ВОНЕГЪТ – НЕПОДВЛАСТЕН НА ВРЕМЕТО

Пролетното издание на 7-ия филмов фестивал „Master of Art“ беше открито вчера, 7 април, в София и Варна с американския документален филм КЪРТ ВОНЕГЪТ – НЕПОДВЛАСТЕН НА ВРЕМЕТО на режисьора Робърт Уайди. Днес, 8 април, от 18.30 ч. вълнуващият документален разказ, сниман в продължение на 39 години, ще открие и изданието на кинофестивала в Пловдив.

На 17 април в Дома на киното ще се състои световната премиера на документалния филм ЕРИК РАВИЛИУС – ВЪВЛЕЧЕН ВЪВ ВОЙНАТА – продукция на Великобрирания, под режисурата на Марги Кинмонт. Филмът разказва истинската история на един от най-великите английски художници на 20-ти век – Ерик Равилиус. Резултат от кръстосания огън на военните битки отпреди 80 години, неговото наследство сякаш потъва без следа. Досега. Това е първият документален филм за този художник, в който разказът е предаден с неговите думи, чрез непозната досега лична кореспонденция, и включва интервюта със съвременни именити артисти като Ай Вейвей, Алън Бенет, Грейсън Пери и Робърт Макфарлейн.

Акцент в програмата е актуалният ФОКУС УКРАЙНА, в рамките на който ще бъдат представени 4 документални филма, свързани с украинската култура и изкуство. МЕЧТАНИЕ ПО МИНАЛОТО: СТАРИННА МУЗИКА В УКРАЙНА (САЩ, 2011, реж. Олег Тимофеев и Сабинe Гьолц) е филм за националните музикални традиции и грижите на хората към тези традиции. Изпълнителят на лютня Олег Тимофеев пристига в Украйна, за да преподава старинна музика и скоро разбира, че там почти не се свирят подобни произведения. Но пък открива музиката на Украйна, нейните народни песни и вокалните литургии. РОЗИ: ФИЛМ-КАБАРЕ (Украйна, 2021, реж. Ирена Стеценко) е украински трагикомичен документален мюзикъл. Проследени са съдбите на седем актриси от интелектуалното фрийк-кабаре „Дах Дотърс Бенд”. По време на историческата Майдан Революция от 2014 г., те използват своето изкуство като начин да реагират на събитията и да разберат суровата реалност на днешна Украйна с мъдрост и надежда. Политическо кабаре, което постига своята магическа сила, съчетавайки радостта от живота и ужасите на една разрушителна война.

МАЛЪК САЧМО
МАЛЪК САЧМО

ПРИКАЗКИ ЗА КОНЧЕ-ИГРАЧКА (Украйна-Естония, 2021, реж. Уляна Осовска и Денис Страшни) разказва за Анатолий, бивш антисъветски активист, сега монах и художник, живеещ в древна каменна кула в сърцето на Талин. Избухването на войната в Източна Украйна го кара да напусне мирната естонска столица и да отиде на фронтовата линия като доброволец. БЕЗКРАЙНОСТТА СПОРЕД ФЛОРИАН (Украйна, 2022, реж. Олексий Радински) представя ренесансовите качества на един изключителен украински архитект, музикант, кинорежисьор и художник Флориан Юриев – портрет на вечно творящия гений в търсене на съвършенството. Юриев кани камерата в своя дом и живот, разказвайки с лекота за теориите си и създадената от него азбука, чрез която се изразява по-добре.

За първи път във филмотечно кино „Одеон“ ще бъде представена тематичната програма „Италиански ренесанс“. В пет последователни дни от 11 до 15 април публиката може да проследи историята на италианския ренесанс през филмите за МИКЕЛАНДЖЕЛО,  РАФАЕЛО, ТИНТОРЕТО, ЛЕОНАРДО и братя КАРАЧИ. Неслучайно е локацията на тази програма, защото в непосредствена близост до киното е Художествената гимназия. Така фестивалът иска да даде шанс на нейните възпитаници и бъдещи артисти да научат повече за тези гениални италиански творци.

Фестивалът стартира и поредицата MASTER OF MEMORY, като тази година ще бъдат отбелязани 15 години от смъртта на големия български актьор Константин Коцев. На 28 и 29 април при вход свободен в кино „Одеон“ ще бъдат излъчени филмите ПЕНЛЕВЕ на реж. Георги Стоянов и ГОЛА СЪВЕСТ на реж. Милен Николов.

Сред останалите акценти на фестивала в категорията „Изящни изкуства“ са холандският филм МОЯТ РЕМБРАНД и немската продукция УФИЦИ ОТВЪТРЕ, както и българските филми ХРИСТО БЕРБЕРОВ – ПОРТРЕТ НА ЕДИН ХУДОЖНИК (реж. Ясен Харалампиев и Елисавета Станчева) и ВИБРАЦИИ ОТ ДУШЕВНОСТТА (реж. Валентина Фиданова-Коларова, сц. Христо Баларев) за живота и творчеството на художничката Васка Попова-Баларева (1902 – 1979 г.) и създаден по повод 120-годишнината от рождението ѝ.

benny220220408

В музикалната селекция на фестивала е любопитният ТРОЯНСКИ ДЖАЗ, разказващ за гостуването на Бени Гудман и неговия оркестър в Съветския съюз в началото на 60-те години на 20-ти век. Сред музикалните заглавия откриваме и МАЛЪК САЧМО – филм за единствената дъщеря на Луис Армстронг, обречена на живот в потайност. За целия свят Луис Армстронг е иконична личност – символ на музикален гений. За Шарън той е бил просто „татко“. Човекът зад неотразимата усмивка има своите желания, копнежи и любими неща. Може би най-близо до сърцето му е било детето, което той е скрил от света: защо? Филмът МАЛЪК САЧМО разкрива за първи път тази история.

Сред българските заглавия на фестивала откриваме още предизвикалия фурор ВОЕВ (реж. Биляна Кирилова), ЗАВЕТЪТ НА БОРИС ХРИСТОВ (реж. Борис Славчев), както и танцовите УЯЗВИМ (реж. Коста Каракашян) и INNER BLOOM на Стефани Ханджийска. В селекцията „Съвременно изкуство“ срещаме още ДАНТЕ И ВЪЗДУШНОТО ПЕРО (реж. Димитър Липовански), АРКАТА. МЕЧТИ ЗА НАПРЕДНАЛИ (реж. Владимир Цветанов, автор Евгения Атанасова), ОТКЪДЕ-НАКЪДЕ БЪЛГАРСКО ИЗКУСТВО (реж. Рада Якова), НЕ СЕ ПРЕДАВАЙ (реж. Бетина Димитрова). С прожекции в София и Пловдив на фестивала ще бъде представен и филмът ДЕБЕЛЯНОВ И АНГЕЛИТЕ (реж. Десислава Шишманова).

***

Филмовият фестивал „MASTER OF ART“ се провежда от 7 до 30 април в София в партньорство с Национален дворец на културата и с подкрепата на Програма „Култура“ на Столична община.

Билетите за прожекциите в кино „Люмиер“ са вече в продажба на касите на НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg. За Дома на киното билети има на място и на siff.bg/bilet. Филмотечно кино „Одеон“, Евросинема и Културен център „G8” работят с продажба на билети само на място. За първи път домакини на фестивала са и от Френския институт в обновената зала „Славейков“.

Пловдивското издание на фестивала е в периода 8-21 април в Lucky Дом на киното. Програма и билети могат да бъдат намерени на място и онлайн.

Изданието във Варна се провежда в рамките 7-28 април във Фестивален и конгресен център – Варна. Програма и билети има на място и онлайн.

„Мaster of Art” в Стара Загора (4-7 април) се осъществява в партньорство с „Книжарница в куфар“ в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжевски“.


Статията не е част от редакционното съдържание на „Operation Kino“

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *