През 2021 година представихме на българската публика част от живота на Туве Янсон, обичаната в цял свят създателка на чаровните муминтроли. Този март предстои среща с част от нейните герои. „Приключенията на татко Мумин“ (2021) на режисьорката Ира Карпелан е великолепна стоп-моушън анимация, съвместна продукция между Финландия и Полша. Финландската сценаристка и продуцент Карпелан има опит с истории за любимите муминтроли – през 2017 година работи върху филма „Moomins and the Winter Wonderland“. Герой на новата история е муминтрол, който е ужилен от оса и трябва да „пази леглото“, а неговият татко Мумин решава да го развесели, като разказва за собствената си приключенска младост. Започва от трудното си детство, за бягството от сиропиталище и за съдбоносната си среща с изобретателя Ходжкинс, както и за изпитанията по време на силна буря на кораба „Ошун Окстра“ и приключенията си в царството на деспотичния Татко Джоунс. Татко Мумин създава колония, сприятелява се с призрак и в една нощ спасява мама Мумин от бурното море.

Още един анимационен филм предлагаме на вниманието на най-младата фестивална публика в София – това е филмът „Грух-грух“ (2022) на Маша Халберстад, който идва при нас директно от Берлинале. Там копродукцията между Нидерландия и Белгия е номинирана за „Кристална мечка“ за най-добър филм в програмата „Generation Kplus“. Историята проследява 9-годишната Бабс, която расте в чудесно семейство, а един ден при тях пристига изненада от Америка – нейният дядо идва с подарък, прасенце на име Грух. След искрени увещания, че то ще се превърне в истински домашен любимец, след като бъде „обучено“ за кученце, всички се съгласяват, че Бабс може да го задържи, но се оказва, че дядото има специален план. Истината е, че той тайно участва в конкурс за колбаси и бъдещето на прасенцето съвсем не изглежда розово… Тази уникална стоп-моушън анимация е реализирана с голямо внимание към детайлите, а начина на живот и конфликта между поколенията са представени в комедиен стил със сериозен потенциал.

Маша Халберстад прави авторска анимация за няколко игрални филма, включително „Taking Chances“, показан в секцията „Berlinale Generation“ през 2012 година. Режисьор е на множество анимационни късометражни филми, сериали и музикални видеоклипове. С продуцентката Марлийн Слот създават анимационното студио „Holy Motion“ с площ от 600 квадратни метра, в което е заснет дебютния ѝфилм „Грух-грух“. В момента Халберстад работи по „King Sausage“ – 20-минутна предистория на „Грух-грух“. Тя споделя, че обича стоп-моушън анимацията, стреми се да остане възможно най-аналогова и вярна на традициите в това изкуство, а в собственото си студио, заедно с прекрасния си екип, може да продуцира почти всичко.

ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!                 

#26SofiaIFF

–-

Статията не е част от редакционното съдържание на „Operation Kino“

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *