Енигматичен, сложен, „с парче лед в сърцето“ – Далглиш. Ако сте почитатели на истории като наскоро завършилия „Ендевър“, от специализирания в драматични исторически сериали канал Epic Drama ви предлагат повече от достоен заместител.

На 14 март, понеделник, е дебютът на „Инспектор Далглиш“ – нова адаптация по международната бестселър поредица на П. Д. Джеймс, която редом с Агата Кристи, е една от грандамите на английската детективска литература. В главната роля на инспектор Далглиш – поет и противоречив характер, когото създателата му Джеймс описва като човек „с парче лед в сърцето“ – влиза британският актьор Бърти Карвел („Agatha Christie’s The Pale Horse“, „Jonathan Strange & Mr. Norrell“, „Doctor Foster“).

Първият сезон на „Инспектор Далглиш“ се състои от три епизода с продължителност от 2 часа. Действието се развива приблизително по времето на това в „Ендевър“ – Англия от 70-те години на XX в., а отделните истории са разказани от перспективата на енигматичния литературен детектив, който наскоро е загубил любимата си съпруга, която умира при раждането на детето им.

В пилотния епизод – „Наметалото на нощта“ – попадаме в Найтингейл Хаус, където млади жени се обучават да бъдат медицински сестри. Когато една от възпитаничките е убита, именно от Адам Далглиш зависи да разкрие убиеца, който изглежда решен да предписва „убийство“ за всяка болежка. Във втората част действието се развива по крайбрежието на Дорсет; това е мрачна история с разследване на странен дом за хора със специални нужди, където грижовното общество не е толкова грижовно, колкото изглежда. В последния епизод двама мъже лежат в локва кръв в църквата Сейнт Матюс в Падингтън; единият е бездомен пенсионер, другият – кралски министър. Далглиш трябва да се рови в грозни и опасни семейни тайни, за да изправи убиеца им пред правосъдието.

Снимките са правени изцяло на терен в Северна Ирландия, а всеки случай има уникална сценография и изключителен актьорски състав.

За да се подготви за ролята Далглиш, Бърти Карвел се консултира с истински детективи, за да научи как действително протича работата им. За да обследва емоционалната история на героя пък, актьорът изчита любимите му поеми, от където излизат стиховете в главата на Далглиш. Когато опознава героя добре, обаче, той стига до заключението, че веднъж станал детектив, Далглиш вече е престанал да бъде поет. Скърбящ, но прагматичен, поетичен, но трезв, резервиран, инспектора се изправя пред случаи, които биха шокирали всеки от нас.

Освен Бърти Карвел, в актьорския състав се включват Джеръми Ървайн („War Horse“, „Mamma Mia! Here We Go Again“, „Treadstone“) и Карлис Пиър („Viewpoint“, „The Feed“) както двамата асистенти на ексцентричния софистициран детектив-аристократ: сержант Чарз Мастерсън – луда глава, груб, нахакан младок, в когото Далглиш вижда и потенциал, и опасност, и сержант Кейт Мискин – недооценен талант, когото Далглиш открива в малък полицейски участък и взема под крилото си.

Първият епизод на „Инспектор Далглиш“ дебютира по Epic Drama този понеделник, 14 март, от 22:00 часа, с повторение в четвъртък от 22:00 часа и петък от 19:00.

275137029_927068704645609_4744022900702201559_n 275183297_643103956749647_8800503917555136401_n

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *