За кой филм се сещате най-напред когато чуете името Батман? За Бъртъновите класики с Майкъл Кийтън, където реализмът дава път на фантазията? За Шумахеровите комедии с Вал Килмър и Джордж Клуни? Може би за Нолановата трилогия с Крисчън Бейл, където Прилепът е по-истински и достъпен отвсякога? Или пък за Снайдеровата версия с Бен Афлек, за която говорим и до днес? Колко пъти може да се направи филм за Батман, без да се копират предходните заглавия и героят да е все така интересен и релевантен за аудиторията? Как може един нов прочит на Маскирания рицар да се открои и да надмине успеха на предишните филми, като същевременно да успее да разбие каноните на комиксовия жанр и да се превърне в нещо повече? Въпроси, на които дори Гатанката би се затруднил да отговори. За наше всеобщо щастие, сценаристът и режисьор Мат Рийвс се заема с нелеката задача да намери решение на целият този ребус като ни дава най-дългия, най-мрачния, най-сериозния и най-авторски „Батман“, който сме виждали досега.

the-batman-1-20220307

Действието на първия филм от планираната трилогия на Рийвс се развива през втората година откакто Брус Уейн (Робърт Патинсън) е Батман. Мистериозен убиец по прякор Гатанката (Пол Дейно), заличава високопоставени фигури в обществото, оставяйки след себе си обезобразени тела и криптирани загадки за Прилепа, отговорът на които е тясно свързан с неговото минало. Междувременно Уейн се налага да работи със Селина Кайл/Жената-котка (Зоуи Кравиц) и комисар Гордън (Джефри Райт), за да разобличи самоличността на Гатанката и да предпази елитът на Готъм, преди да стане твърде късно.

Още с откриващата сцена на зрителят трябва да му е ясно, че това няма да е типичният филм за Прилепа, който всички познаваме и сме виждали в множество различни превъплъщения на големия екран досега. Под звуците на „Аве, Мария!“ екранът е пропит с мрак, тягостното и учестеното дишане на маниакален сериен убиец, наблюдаващ своята жертва отвисоко. Последвалото брутално убийство е само предястие за това какво ни чака през оставащите близо три часа. Под акордите на „Something In The Way” на Nirvana, се потапяме в новия Готъм, където анархията тепърва ще намери своя дом. Визуално филмът сякаш е правен през 70-те години, но е заснет от Дейвид Финчър. Препратките към „Седем“, „Зодиакът“ и „Чайнатаун“ са навсякъде, но Рийвс не прави самоцелно копиране. Вместо това той ни подготвя коктейл от психологически трилър, детективски ноар и комиксов филм, който прави омаж към изброените заглавия, но предлага и нещо ново.

the-batman-3-20220307

Робърт Патинсън извървя дълъг път от дните, в които бе просто „вампирът от поредицата „Здрач“. През последните години актьорът придоби огромна популярност с участието си във високопрофилни и нискобюджетни филми, които спечелиха куп награди по фестивалите и пожънаха успехи в бокс офиса. Макар изборът му за ролята на Батман да накара доста вежди да се надигнат от изненада, тук ботушите на Прилепа са по мярка на Патинсън, който влиза смело в тях и ни дава една от най-мрачните версии на героя. Актьорът командва екрана с присъствието си и не позволява да се появи и капка съмнение у зрителя, че кастинг решението е било правилно. Тежки стъпки в тъмното … Игра със сенки и светлина … Безкомпромисен ръкопашен бой … Списъкът е дълъг, но това са основните неща, които открояват тази версия на Батман от предшествениците му. Патинсън оставя своя почерк върху героя и го прави свой. За съжаление, не можем да кажем същото за образа на Брус Уейн, който е сведен почти до камео и няма никаква дълбочина. Човек би поспорил, че това е нарочно и ще видим развитието му в бъдещи филми, но няма извинение за осезаемата липса на Уейн при положение, че филмът е дълъг почти три часа.

the-batman-4-20220307

Компания на Патинсън правят доста известни имена в бизнеса. Преди да минем към злодеите е редно да отбележим, че Анди Съркис е чудесен в ролята на Алфред. Същото важи и за Джефри Райт като комисар Гордън, макар ролите и на двамата да са минимизирани. Джон Туртуро (Фалконе) и Колин Фарел (Пингвина) са истинско попадение в десетката, като Фарел е напълно неузнаваем под купищата грим по лицето му. Неговата версия на Пингвина е изключително различна от тази на Дани ДеВито в „Батман се завръща‘ (1992). Тук обезобразеният гангстер е по-истински и се вписва по-добре в подземния свят на Готъм. Въпреки обраното си екранно време, неговото присъствие е една от най-големите победи за целият проект и всяка сцена с него е злато.

Пол Дейно е диригентът на сюжета, ако мога така да се изразя. Като един истински кукловод зад кулисите, неговото присъствие е като сянка над цялата продукция, чиято тягостност не ни напуска. Рийвс не губи време и ни представя новата версия на Гатанката още в първите минути. Дейно е тотално различен от версията на Джим Кери в „Батман завинаги“ (1995) и неговият образ е много по-близък до този в комиксите. Вдъхновен от Зодиакалния убиец, Мат Рийвс ни дава една „ориджин“ версия на Гатанката, която залага на практичност, реалистичност и калкулираност. Всяко действие на убиеца е с три хода пред полицията и Батман, а развръзката от ребусите му е повече от задоволителна. Единственият проблем с героят са някои креативни решения в третият акт на филма, където тонът се бие с всичко, което го предхожда и нещата можеха да бъдат направени по малко по-креативен начин.

the-batman-5-20220307

Нека си го кажем направо – Зоуи Кравиц не може да стъпи на малкия нокът на Мишел Пфайфър в ролята на Жената-котка от „Батман се завръща“ (1992) или пък на версията на Ан Хатауей от „Черният рицар: Възраждане“ (2012), но това не значи непременно, че се е справила лошо с материала. За някои зрители определено има химия между героите на Кравиц и Патинсън. Актрисата улавя част от класическите движения на Котката и има свой чар, който слага различен отпечатък върху ролята. За съжаление, аз не бях впечатлен от присъствието й и в крайна сметка героят бе адекватно вмъкнат в историята, но не открадна светлината на прожекторите в нито един момент.

На всички ни е известно колко зле Warner Bros ръководеха част от проектите си до преди няколко години. Твърде много готвачи в кухнята, прибързани решения на база отзиви от предварителни прожекции, непрекъсната смяна на креативната насока и въртяща се врата от имена пред и зад камера са само част от негативите, които можем да изброим по техен адрес. Но откакто Уолтър Хамада грабна юздите на компанията, студиото почти не е имало провал. В случая Хамада дава пълна креативна свобода на Мат Рийвс да реализира своята версия на филма с обещанието да няма никакви режисьорски версии пост фактум. И това си личи във финалният продукт. Творбата отдава необходимото уважение към изходния материал, прави омаж към творчеството на Боб Кейн и планината от имена, дошли след него, ползва комиксите „The Long Halloween“ и „Year One” като вдъхновение и финалният продукт е чудесна смес от непоклатима визия и запомняща се реализация. Рядкост е да се види такава симбиоза между корпоративна машина и авторство, особено в днешно време, където шаблонизирането на подобни блокбъстъри се издига в култ и каноните на финансово успешните супергеройски филми трудно могат да бъдат разбити.

the-batman-6-20220307

Мат Рийвс няма лошо заглавие във филмографията си. Работата му по филмите за „Планетата на маймуните“ е ненадмината и тук режисьорът доказва, че е чудесен избор за проекта. Рийвс разчита на общи планове, интересни ракурси и безупречен вътрешно кадров монтаж, като не спира да изследва различни и интересни начини да покаже няколко неща в един кадър. Всеки екстериор се усеща като футуристична готическа картина, докато интериорите са потопени в мрак и разчитат на един източник на светлина за акцент. Режисурата на Рийвс е непоклатима и в комплект с безупречната операторска работа на Грег Фрейзър получаваме истинско кино удоволствие на екрана. Сцените в Ню Йорк напомнят на „Блейд Рънър 2049“, но с по-малко неони и по-съвременна архитектура. Улиците на градът са потънали в мърсотия и боклуци, докато висините принадлежат на небостъргачите. Готъм никога не е изглеждал по-адекватно, когато говорим за реализъм. Дори филмите на Кристофър Нолан не успяха да пресъздадат акуратно Готъм от комиксите, въпреки всички опити Чикаго да бъде превърнат в нещо по-различно от това, което е. Не бива да пропускаме да дадем бурни аплодисменти и за музиката на Майкъл Джакино. Има основателна причина той да бъде канен като композитор за всички нови големи заглавия. Човекът умее да радва ухото не само с бомбастична нова тема за Батман, но различните теми, които пише за останалите герои и моменти, са чудесен спътник към случващото се на екрана и са повече от запомнящи, докато употребата на Nirvana е гениален щрих, който пасва учудващо добре на филма.

В заключение чакането за „Батман“ си струваше. Мат Рийвс не само ни дава истинският детектив зад маската, който досега не бяхме виждали на голям екран, но пълни окото на зрителя с мащабност на макро и микро ниво, с превъзходна продукция, изненадващо добър каст от актьори и още множество причини, които карат заглавието да разбие границите на комиксовия жанр и да полети нагоре и да се превърне в нещо повече от поредното пуканково развлечение.

Ако това ревю не е било достатъчно да ви накара да се затичате към най-близкото кино, то във видеото долу, с колегите Благой Иванов и Димитър Дринов, навлизаме дълбоко в спойлери за филма и се надяваме да се включите с вашите мнения в коментарите!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

49 Comments

  1. КопнеяЗаАналноВагиналнитеМиризмиНаГалГадот каза:

    Най-гнусният филм за Батман евър. Отвратителна маска с отвратителен нос, отвратителен нож за емблема, гнусарски „Гордън“ и „Жена-котка“, която става само за тъпкане.

    P. S. Ей, говеда, майка ви ще е*а! 🖕🖕🖕🖕

    1. Жалък комплексар с малка пишка😆

    2. КопнеяЗаАналноВагиналнитеМиризмиНаГалГадот каза:

      Раздаваш визитки на хората така, както я си раздавам месищата у на майки ти вулвата, дирника и мутрата гнусна. 😀😀😀😀

    3. Дринов, защо другите хора тряба да виждат това по-горе…
      Аз съм сигурен, че ти не показваш нещо подобно на близките си , защо ние трябва да го виждаме ?

      Ти ще седиш ли отсрани – ако развявам това пред детето ти ?

      Аз не мога да го махна – ти можеш …

      Защо не го махнеш ?!?

      Никой – абсолютно никой не е дошъл тук да види това – И никой не заслужава да го вижда.

      И ти имаш една проста, малка, ясна като бял ден отговорност.

    4. А свобода на словото, кога?

      Хората си се цоват на улицата, та в нетЯ ли няма…

    1. Дали наистина е той, все пак не го показаха oO

    2. Първоначално ми заприлича на двуликия 🙂

  2. Патинсън се нареди до Бейл, но е много далеч от Кийтън и Афлек.

  3. Като визия, атмосфера, музика, екшън, актьорска игра – доста добре. Има класа.

    Но сценарно бяха наблъскани толкова много неща, линии, сюжети, герои и финал след финала след финала. Как се прави качествен завършек на филм? „Se7en“ и „Chinatown“, към които има предостатъчно намигвания, дават отговор. Точка, но като удар в корема.

    Разбира се, това все пак е филм, който ще е част от поредица и т. н. Многоточието на финала се подразбира. Но все пак – нека да е „картечен изстрел“, а не върволица от събития, на която не ѝ се види краят, но пък за сметка на това е доволно предвидима.

  4. На 86% съм сигурен, че това ще е най-добрия комиксов филм за тази година. Светкавицата има някакви шансове, но едва ли

    1. Убеден съм че Доктор Стрейндж 2 ще го вкара в малкия с джоб

    2. Това означава, че трябва да е 3 пъти по-добър. Но аз не мога да ги сравнявам така, защото са в различни жанрове. Марвел ще заложат на екшън-комедията, ще видиме 🙂

  5. в нашето кино обаче качеството беше отврат…от апарата ли, от платното ли…
    дано само скоро го пуснат по стартиралото днес HBO Max, че да му се накефя на 4К….

  6. Ох… Оправете си безумните грешки с объркването на пълен и кратък член ПЪРВО, ВТОРО опитайте се да гледате филма втори път, въпреки че е почти невъзможно, предвид тая отвратителна мудност и 3-часова дебилщина. Единственото яко във филма е страхотната музика, всичко останало е пълен шит и хората яко изпозаспаха в залата, в която бях. Брус Уейн НЕВЪЗМОЖНО да е такъв емо задръстеняк, на няколко пъти дори се изсмях на некадърността на т. нар. Баш Прилепут. Никва химия с тая цветнокожа мацка, а докато разнищваше гатанките Батман написа гениалните дебилизми: „Т. е. искаш да кажеш, че ще има убийство-МНОГОТОЧИЕ И ПОЯСНЕНИЕ-Жертва?!“, та и през чата дори звучеше като ретардирал зубър. Простоо мега фейл според мен, не знам ква операция кино сте, ама такива хвалби за някакъв претенциозен опит да се изнасилят съвременните трендове не бих искала да получавам от вас като контент. Да не говорим за оная локва, в която се впусна и почна да измъква хората с некво фенерче… Брат, и без теб хората щяха да излязат от тоя плитък потоп, дето дори не разбрах кво го причини… Нито ме интересуваха тъпите гатанки, нито ми пукаше за котките на Жената Котка, дето супер много принципно се кефя на котки, абе… дано да спрат да спамват с тия позитивни ревюта, че ми писнА. Едуард си е Едуард, блед, разочарован от света нежен младеж, па и като пускаше тия спиндермански въжета му зацепваше нещо… Кво уважение да имам към Батман. пф. Виджилантито не беше никво виджиланти, накрая си се депресна и си подпали разбрицания батмобил. Много зле. Най па мразя да го сравняват с Жокера… Верно, че някой яко се е опитал, ма не стаа тей. Ай бб.

    1. И как щяха да излязат със струпаната метална арматура отгоре им, може би простреляната кметица да я премести?
      Верно иди втори път да го гледаш, някои детайли са ти убягнали.

    2. Гал, т.нар. от теб „арматура“ не беше струпана върху десетината човека, ами бяха на завет под нея чакащи Батман, без думи, бавно и Батман идва бавно и минава много време, в което Батман не повдига „арматурата“, не прави нищо, просто виси там и се чуди дали да не сложи маска, че нали се занимава с прилепи и може да ги зарази с ковид. А те като някакви овчици, щом го виждат и уал, това е мъж в костюм, ще тръгнем след него, но след няколко минути драматични паузи. А кметицата е супер тъпа негърка, която иска да излезе на мегдана, въпреки че казват, че ще я прострелят и после ах, простреляха я, да бе. Никаква харизма у никого. Все едно е някакъв тайландски бавен филм (или угандски), който е крал отвсякъде и е пълен миш-маш.

      Огромна част от залата проспа филма, а това е показател. Ако се помъча да се сетя за някакъв кадър във филма, то той ще е нещо локвесто, тъмно и мокро. Пълна мъгла и киша.

  7. Вика му де реализъм. Ако ти можеш да преодолееш законите на физиката и да се движиш във вода със скоростта, с която се движиш извън вода; или ако можеш да преместиш доста голям и крив обект, без да огледаш къде точно да го хванеш; или ако ти вдъхва доверие някакъв маскиран тип, който гледа злобно – еваларка.
    Един от плюсовете на филма е точно реализмът. Примерно Батман като се прави на летяща катерица, търкаля се две преки при кацането, натъртва се брутално и се скрива в сенките, накуцвайки. Ако беше Тор или капитан Америка, щеше да се приземи с елегантен троен аксел да се отдалечи с танцова стъпка. Само примерно.

    1. Нещо като Джоун Уик, нали? На петата минута от всеки филм ходи куц и порутен, което не му пречи да е жив след падане от небостъргач, като преди да стигне до твърдия асфалт обра де що има арматура, стърчащ бетон и прочие…

      Аз имам див проблем с този де реализъм. Хем комиксовите адаптации се опитват да се доближат до действителния свят, хем действителния свят се държи абсолютно дебилно спрямо комиксовите герои… като това включва и елементарната физика! Да, хората с които Джон Уик се бие- те са просто смъртни асасини… в същото време, въпросните хорица издържат изстрел в каската от 1 метър, все едно кинетичната енергия за тях не вАжи. В Реалния свят такъв изстрел ще те направи пихтия, а мозъка ти неизползваема слуз, да не говорим какъв демидж ще поеме черепа… но де реализъм бейби, щото куцал след битка :))))))))))))))))

    2. Точно!супер тъп реализъм за Батман който всички познаваме като супер герой!тук не видях нищо СУПЕР…а обикновен човечец тип нежен хърбалет облечен в костюм с малко бойни умения..

  8. Това беше един от най-сдуханите и скучни филми, които можеха да се направят. Реално филмът, повече се конкретизира върху Готъм, не толкова върху Батман, което всъщност е най-големият му плюс. Като атмосфера , Готъм си беше много готино представен. Хубаво , че са искали и да представят детективската страна на Батман….. Но всичко беше супер ампутирано и сковано. Бавно, мудно…….. Аве Мария я чух 200 пъти и ми се доповръща накрая. Нито един силен персонаж. Химията между Батман и Алфред беше на ниво колумбийска теленовела…. Докато между него и котката , химия нямаше…… Злодеят знаехме, че съществува ….. Но дори онзи инфантилен образ на Гатанката на Джим Кери, беше по-симпатичен. Екшънът беше тотално нескопосан и мога да посоча филми от 90-те години с Дон Дракона Уилсън, където нивото е в пъти по-високо 🙂 Реално един кинаджийски като заснемане и атмосфера филм…. Но ужасно скопен ……

  9. Все още не съм го гледал.Според статията излиза че има голям потенциал. От коментарите става ясно че потенциала е почти нулев. Какви са тези работи сега? Кой е верният потенциал?

  10. Средняшки.
    Това че имаше eye-candy кадри не компенсира слабия каст и липсата на плот.
    За това ли умря Кърт Кобейн?
    Riddle me this, riddle me that: Is this the best movie for the bat?
    Def not.

  11. Готъм беше по-интересен от който и да е персонаж в този филм. Брус Уейн се държеше пак като Батман, без фасадата за плейбой милионер – важна част от героя, без да е и заместена с нещо друго. Скучен Джим Гордън от актьора от „Westworld“, който повтаряше „Jesus!“ и „Christ несвойствено за полицай, забравим Алфред на Съркис, който не беше иконом- имаше си икономка, не беше и бащинска фигура – т.е. какъв беше? Не успя и да умре.

    Чудесна аудиовизия, режисура, операторска работа, но прекалено много сюжетни линии, мегамикс от „The Long Halloween“ „Year One“ и “ Zero Year“ + елементи от Telltale Batman играта, конкретно костюма на Батман и по-мрачните нотки от историята на родителите на Брус Уейн.

    В последната третина филмът се разпада, не просто защото става disaster movie – това го имаше и в „Batman Begins“ с обгазяването на Готъм; проблемът е по-скоро, че Ридлър става друг вид злодей – по-буквален, и че Батман става по-очевиден вид герой, т.е. буквално да спасява хора (въпреки че и в началото на филма спаси онзи човечец; въпреки че онези хора в края не бяха затиснати, и въпреки че Батман не е Супермен, че да трябва да спасява котки от дърветата или хора от водата).

    Музикални повторения на Нирвана и Аве Мария aside, излишни кадри (чертаенето с бели линии по пода беше самоцелно и трейлърско като Джаред Лето и ножовете в „Suicide Squad“), тийза с Жокера беше излишен или със сгрешено място във филма. В този филм изобщо няма обяснение защо този човек е избрал да стане Батман, по-важното.

    Окей, Пингвина на Фарел е интересен, макар че не прилича на човек много, и Патинсън е добър Батман, както и режисурата е страхотна, с тези почти хорър елементи, но голяма част от най-яките кадри се видяха в трейлърите. Дискусионно е Зоуи Кравиц има ли химия с Патинсън.

    Почти всички филми с Батман ми харесват повече от този. На повърхността и визуално може и да е супер, но чисто Батманските неща на мен не ми харесват- костюма, Алфред, Гордън, постната бат пещера, технологиите ( лещите 😀 ) …

    9тки и 10тки за този филм е доста преувеличено от критиците, за мен е между 7 и 8 като съм доволен, че много хора не са увлекли по телешкия възторг към „The Batman“, видимо от коментарите тук и на познати и приятели. Прилична основа за бъдещи филми, които не очаквам.

  12. Филма е добър. Даже доста. Не е феноменален, фантастичен, уотевър, но е определено над средното ниво. Рийвс няма съмнения, че е страхотен режисьор, доказал се. Личи, че твърдо си е следвал целите, които е гонил, твърдо решен да направи мрачен, студен, сериозен криминален трилър, той определено постига целта си. Директно още с първите минути, буквално усещането е, че гледам Седем на Финчър, но с Батман и Гордън, вместо Брад Пит и Морган Фрийман. Е, колкото и да се напъва, Рийвс никога няма да може да постигне унищожителната стилистика на Финчър, както и кадрирането му, но успява да е damn close. По-скоро бих казал, че тоя филм адски много лъха на Ноланските Батмани като визия и усещане, за което допринася и реализма, който целят и двете версии. Рийвс определено е търсил нео-ноар усещане. Монотонния монтаж, леко напрегнатата музика за фон, протяжните сцени с почти нулев диалог оставят усещането, че зрителя трябва да е постоянно в напрежение и нащрек, да навърже случващото се, буквално само с езика на киното, разгадавайки мистерията заедно с героят, докато текат събитията. И има много такива сцени. Покрай детективските неща, няколко забавни, Шерлок Холмс намигвания. Получава му се. Идеята да се върне в корените на героя на Батман, в разследването, в мистерията, особено използвайки толкова иконичен и знаков антагонист като Гатанката е чудесна и определено работи на много нива. Дори, ако щете и самия факт, че не сме виждали точно тези герои от години на екран и е освежаващо да се върнем към тях. Което, може би е иронично, защото точно старите ни познайници са хайлайта на филма.

    За самите мистерии… ами, не мога да кажа, че съм невероятно впечатлен, дори напротив. Повечето са абсолютните клишета като кодови бележки с гатанки, поставени за героя, които водят до разни шокиращи разкрития и тем подобни. Нищо, което да не сме виждали, плот дивайси, които да дозаплитат историята, но истинското попадение в целта е цялостната идея за Ридлъра като маскиран, тотален психопат перверзник, излязъл от някой долнопробен снъф филм, същевременно, забавно поставяйки го в актуалните времена със клиповете и последователите, които прави. Чудно се вписва в мрачната естетика и като цяло изпъква като доста силен мейн антагонист. И понеже вече сме на темата с лошковците, да ги засегна и тях. Броят им е една идея повече, въпреки бруталната дължина на филма от почти 3 часа. На пръв поглед много време да се разкажат мн истории, но тук като че ли са бая и доста увъртяни. Като ми се стори, че по-голямата част бе заета от стандартния мафиотски сюжет със Фалконе, отколкото с далеч по-интригуващия за мен Гатанката. Да, всичко покрай мафията беше жизнено важно за изграждането на Брус като характер, че и Селина покрай него, но просто ми се стори излишно дълго, да не говорим колко оплетено. По едно време се подхвърляха толкова много имена, кой какво направил, кой кого прецакал, кой корумпиран, кой за кого работел, че малко ме изгубиха и нямах търпение да продължим към кулминацията. И сред тия една камара имена обаче, едно светеше най-силно. За съжаление много кратко, тъй като от увъртяната мистерия, не остана почти никакво време за него, а именно – Колин Фарел. Честно, пича РАЗМАЗА като Пингвина. Буквално ме е яд, че имаше толкова престъпно малко време. Предпочитах да бяха изрязали половината от нещата с Фалконе и да бяха заменени с Пингвина. Или още по-добре, направо той да беше на мястото на Фалконе. Щеше да е една чудесна арка за персонажа му. Фарел, неузнаваем и като глас, и като визия, е просто наслада. Стигам и до другата наслада от Отбор Лошковци, Пол Дано. Фантастичен. Пича успява да изпълни една от най-психопатските роли, които съм виждал, скрита зад сладникавото му пухкаво личице и малка усмивка, правейки го creepy af. Успя да покаже интелект, депресия и гняв, с правилната доза преиграване, на границата, преди да стане бутафорен. Граница, която лично за мен, Хийт Леджър минаваше доста често, колкото и да беше добър Жокера му. Което ме сеща, че бях сигурен, че ще се разминем поне тоя път без Жокер, но уви. 😀
    Да кажа и за отбор Добряци като започна, разбира се със прилепа в стаята (хе-хе), а именно Патинсън. Честно, все още не мога да преценя какво точно мисля за него. Директно казвам, че пича не е лош. Дори като Батман, в почти всички сцени ме изкефи и определено го нареждам до добрите Батмани. И като Батс, и като Брус, сякаш постоянно анализираше ситуацията около него със студена прецизност. Хареса ми работата с очите му, които мн често казваха доста повече от приказките. Ами да, само че тия приказки… Ок, Рийвс е решил, че Батман няма да е особено многословен и ще си мълчи през повечето време. Да, но на моменти е супер странно. Има много сцени, където буквално го чакаш да каже нещо, а той мълчи кат пън. Няколко пъти даже го виждах как се напъва да си мръдне устата и пак нищо не казва. И мн често останалите герои си водят по-скоро монолог, „говорейки“ с него. Не знам, доста странно решение, което го разбирам и работи в някои случаи, но нещо не е до изчистено напълно и в други води по-скоро до криндж ситуации. Както и да е, не бих казал, че невероятен, особено като Брус изглеждаше по-скоро на някакво сърдито emo kid. Но слава Богу, че тук е много повече в костюма, отколкото извън него. Комисар Гордън е готин, той като цяло няма и какво толкова да сияе, типична роля, изиграна добре от Джефри Райт. Зои Кравиц успя малко да ме изненада като Селина. Доста екранно време имаше и ми хареса като изпълнение, както и като сюжетна линия. Г/д умело беше вплетена в останалите сюжети, без да е натрапчиво. Определено успя да представи Селина като хем достатъчно силна и еманципирана femme fatale, хем ранима и беззащитна на моменти. Само романса ми беше доста мех и честно казано бях по-скоро „ъъъ, ок“ отколкото нещо друго. Нито разбрах кога, нито как се разви. Хич не го усетих. Още повече, че ако правилно съм разбрал беше лесбо, което го прави още по-странно, но whatever 😀 Анди Съркис не го знам вече в колко вселени ше участва, тоя пич е навсякъде. Очаквам скоро да го видя и в Стар Уорс, Стар Трек и Джурасик Парк. Но, разбира се е страхотен както винаги и за малкото си екранно време се справя супер. Само ако може да си остане повече актьор и по-малко режисьор, ще е супер.

    Към края да спомена, че подхода към персонажа на Батман е добре напипан. Добре е предтавено това, че е рано в кариерата му на отмъстител и е все още гневен, необуздан, депресиран селски бияч. Хич не цепи басма и бие всички наред, даже не му пука да се хвърля срещу куршумите, което мн често му изиграва лоша шега. Идеята е, че накрая, след всички събития, персонажа израства, помъдрява и започва малко повече да мисли за хората около него и проблемите им, отколкото за него самия. Тук нямам особени забележки към сюжета – класически.

    Времетраенето според мен е най-големия проблем на филма. Можеше да е много по-къс и стегнат, защото има много сцени, които просто са супер протяжни, до такава степен, че дори музиката започва да се влачи като надрана плоча. Буквално си казваш „айде бе, тва няма ли да свърши“. И някакви дълги кадри на погледи само, малко като в индийски сериал. Имаше и тук таме сцени, които бяха пропити с някакъв излишен драматизъм, въпреки, че нищо кой знае какво не се случваше в тях, но да кажем, че това е по-скоро нитпикинг. И другото което, някак си ми трябваше адски много време за да успея да вляза емоционало и да се инвестирам и да ми пука за това, което се случва и персонажите въпреки безупречната презентация на филма. Чак към края наистина вече усетих как ми пука за това, което се случва. И може би, голяма част от вината за това е, че въпреки качеството, старанието, добрия кастинг и т.н. се питах – защо съществува тоя филм? За пореден път гледаме претоплената манджа с вкус на прилеп, която ни предлагат от WB. След фейлналата им кино вселена, която въпреки всичко продължават да поддържат на системи, благодарение на спорадични камеота тук там и по някои друг филм, вече всичко ми е безлично. Да, дори да разглеждаме този филм като one-off, свое собствено нещо, паралелна вселена ако щеш, през цялото време ме глождеше гадното чувство, че отново гледам едно и също. Отново Батман за кой ли път, пак с различен актьор, пак рестарт/рибуут или каквото и да е и всичко става една мешана скара. Една камара версии на същото нещо, сякаш съществуващи просто да се конкурират една друга и да служат за точене на ноктите на поредното светило на режисьорския стол. Да, we get it, правите яки филми, Батман е готин персонаж, вечен, но просто взе да ми писва. Гледайки поредния Батман, просто вече започвам да се дразня, отколкото да ми пука. И да, затова Марвел ще са по-напред от тях, защото си държат на започнатото и има консистенция, било то по стандартна формула или не.

    Да, много як филм с малко кусури, но в крайна сметка, кой ли се е съмнявал с поредния звезден екип. Отношението към персонажа и факта, че през цялото време имаш горчив вкус, на поредната претоплена манджа е това, което е кофтито в цялата ситуация. Оценка: 8/10

  13. Гледал съм всички филми за Батман,но тази гавра няма да я гледам без да съм гледал трейлъра,а само актьорския състав.Кийтън,Килмър,Клуни,Бейл и Афлек сигурно ги е срам вече,че са го изиграли!

    1. Ти си интелигентно момче, къв е тоя тъп въпрос?…, явно ковида ти е взел акъла!

  14. Фълмът е супер! Ревюто споменава всичко, което трябва да се отбележи.
    Не е някакъв недостатък, но нямаше да е зле Патисън да понатрупа малко маса. В сцените с Брус Уейн изглежда странно с тази физика и тази коса. Чисто визуално имам предвид.

  15. Ами наистина не е лош като цяло, но Патисън не е за тази роля. Всичко друго беше добре, но много излишни неща вкарани в тия 3 часа. Имаше атмосфера, музиката беше топ, оператора уникален, но каста беше слабото в него. Има дузина по-добри за тази роля и жалко, че Афлек се отказа да го играе, щеше да стои много по-добре.
    Като цяло 6.5/10 за него.

    1. Напротив, отказа се, защото тогава имаше лични проблеми😊 А той бе най-добрия батман до сега!

  16. ХХ НЕЩА, КОИТО „БАТМАН“ ПРАВИ ЗА ПЪРВИ ПЪТ:

    1. За първи път Батман е по-голям артистичен труп от Бен Афлек. /представяйте си Буратино, но издялкан от Микеланджело./

    2. За първи път Пингвина е комбинация между Робърт Де Ниро в „Недосегаемите” и Робърт Де Ниро във „Франкенщайн”.

    3. За първи път Батмобила е откраднат от гаража на Лудия Макс. /и като казвам гаража имам предвид пункта за вторични суровини/

    4. Това е първият наистина дълъг „Батман“. /толкова тягостен, че може да изпаднете в кома и излезете от нея, преди да свърши, и даже да съжалявате, ако се събудите, преди да е свършил./

    5. За първи път Брус Уейн е разпознат като „привилегирован бял мъж“ и то, разбира се, от негърка. /същата е крадла, но иначе всичките й 9 живота имат значение./

    6. За сефте Алфред си има собствена икономка. /все пак е англичанин, а те са свикнали да имат прислуга, дори когато самите те са такава./

    7. За първи път режисьор е Мат Рийвс. /прочул се с режисирането на маймуни, което обяснява каква таргет-аудитория е търсил./

    8. Това е първият Батман, който приема работата си прекалено насериозно. /”Аз съм Възмездието!”, твърди прилепът със старозаветен гняв, докато 20% от киното се залива от смях. В следващите епизоди очаквам да е Пътят, Истината и Животът./

    9. За първи път Гатанката прилича на нещо, което се случва, когато ученик от Хогуортс прекали с маратоните на „Убийствен пъзел”.

    10. За първи път „Батман” е по-мрачен от всякога и като казвам „мрачен”, имам предвид, че повечето герои са с мрачен цвят на кожата. /Гордън е нещо средно между безропотен сайдкик и „магическо негро”, а кметицата е смела лидерка, която излиза на сцената, след като е предупредена, че ще стрелят по нея, сигурно за да се оплаква после, че са го направили, защото е чернокожа./

    11. Това е първият „Батман”, където най-добрите пет минути са онези, прекарани в тоалетната, преди началото му. /атмосферата на Готам беше много по-голям кенеф от този в мола./

    12. Това е първият „Батман”, в който Батман не е пещерен човек. /но се държи като такъв./

    13. За първи път Жената котка е демонстративно бисексуална. /а Батман е демонстративно асексуален./

    14. Първият „Батман”, в който Брус Уейн е ектоморф. /фитнес инструкторите на Патинсън трябва да получат Оскар за усилията си да го направят малко по-як от състезателка по фигурно пързаляне./

    15. Първият „Батман”, където черният рицар е статист от „CSI: Готам”. /постоянно тече процедурно разследване на улики и загадки, най-голямата от които е къде изчезнаха всички котки на Селина накрая. Може би скритият злодей на филма е бил Алф?/

    16. Това е първият филм за Батман, в който Брус Уейн не е най-нещастното дете. В неговия случай са убили само родителите, докато синчето на кмета губи баща си, после едва не го прегазват на погребението му, а накрая насмалко не го удавят като плъх. /представям си какъв супергерой ще излезе от него./

    17. За първи път в „Батман” хората масово се страхуват от черния рицар. /защото гледат новини и се опасяват, че може да е прилеп от Ухан./

    18. Първият Батман с поведение на българска мутра. /влиза в дискотеките с лафа „Ти знаеш ли кой съм аз?”/

    19. Първият „Батман” с патетичен войсовър. /изпълнен с прости изречения за зрителите с дефицитно внимание./

    20. Имаме първия „Батман”, където всеки персонаж има монолози за тежко минало, убити бащи и луди майки. /филмът съдържа повече битова трагедия от спалните в имението на Майкъл Джаксън, но с разликата, че в единия случай имаме деца, пострадали от ръцете на психично болен с маска, а в другия имаме героите от „Батман”./

  17. Има ли яснота какво се случва с продължението след като WB имат нов ръководител. Никъде не пише и че се работи по него

    1. Този Батман няма да се прави скоро, защото Дейвид Заслав иска единна вселена за DCEU на първо време, а не мултивселена! Като има слухове, че Афлек ще продължи да бъде Батман! И ДиСи ще се съсредоточи върху Батман, Супермен и Жената Чудо!
      Освен това The Batman се приема за боксофис провал от WBD!
      Това е най-голямото IP в ДиСи и не може да изкара 800 милиона долара, камо ли милиард от света! Но този провал се дължи на доста грешки в сценария, които са довели до това, че извън Щатите филмът да не бъде гледан особено! А обикновено големите хитове имат световен боксофис в процентно отношение около 35% за Щатите и 65% за останалия свят! Все пак в света живеят приблизително 20 пъти повече хора, отколкото в САЩ! Докато при The Batman съотношението е близо 50 на 50!
      С други думи, от ДиСи ще се съсредоточат върху големите герои, а не върху wоke, дивърсити и „репрезентейшън“ идиотщините!

    2. Но има много държави, където нямат пари за кино. В Америка са в пъти по-богати, за да ходят повече хора. Трябваше лятото да го пуснат

    3. Може би е така както казваш, че хората в Щатите имат повече пари и ходят по-често на кино! Обаче това не е оправдание за филма! Вземи за пример който и да е филм с над милиард боксофис и виж какво е съотношението!

      ПП В допълнение – тези филми и сериали, които са започнати и завършени при предишното ръководство на WB, като Аквамен 2, Флаш, Шазам 2 и Блак Адам, ще бъдат показани, тъй като струват много! Но някои от тях ще имат сериозни презаснемания, като Флаш и Аквамен 2!
      Не е ясно дали Хенри Кавил ще продължи да бъде Супермен!
      Доста от сериалите и филмите ще бъдат канселирани, ако вредят на марката, или не се вписват в плана на Заслав!

    4. Драгич, ако за теб Батман е бокс офис провал, значи тоталитарно ти хлопа дъската. Филмът е не само финансово успешен, но е и чудесно приет от критици и фенове. WB и Мат Рийвс обявиха официално, че нямат търпение да работят по продължението, но докато Рийвс не напише сценарий, който да се хареса на Заслав и компания, продължението няма да получи зелена светлина. Най-вероятно ще го обявят в края на тази или началото на другата година. Да, истина е, че успоредно с това ДС искат да копират модела на Марвъл (както е било почти винаги), но колкото и да искам Афлек и Кавил обратно, силно се съмнявам студиото да е на колене пред тях и да зависят изцяло от тяхното “да”, за да продължат напред. Времето ще покаже…

    5. X-Force, трябва ли да ти обяснявам разликата между „тоталитарно“ и тотално?! Мислех те за по-възрастен и с по-добро образование! Ха-ха!
      Колкото до The Batman – той е финансово разочарование най-малкото! Старият режим на WB го хвалеше, а не новият!
      Ето ти тук едно видео, в което се обяснява как може да осъмнем отново в Снайдервърс! Авторът на видеото не е от лъжливите scooper!

      https://www.youtube.com/watch?v=sIDj0R0oX7I

    6. А това видео по-долу показва отношението на крайно левите активисти към Заслов! Авторката на видеото е точно такава! И го нарича подигравателно Зази! Опитва се да го заплашва, че няма да се получи както той иска и т.н.! Ха-ха-ха!
      В началото на видеото има анализ за упадъка на фирмите, които държат кината в САЩ! Само че никъде не е споменато, че това се дължи на пандемията, както и на опита за пропаганда на крайно левите във филмите, най-вече през последната година!
      На хората им писна от леви идиотщини и затова не ходят на кино! Пример е Топ Гън 2 и последният филм за Спайдър-Мен, тези филми са боксофис хитове, защото нямат лява пропаганда!

      https://www.youtube.com/watch?v=yjXcchrBEH0

    7. Къде видя лява пропаганда в Батман бе Драго? Ако отговорът ти е просто „жената котка е черна“, то това е изключително жалко от твоя страна.
      Иначе всичко това със Заслав ми е много разочароващо. ДС станаха супер, когато спряха да се занимават с вселени. Батман е идеален както си е, Жокерът беше интересен филм, а останалите филми, които се водят, че са в една вселена, пак си бяха напълно различни. Имаше място за експериментация и сега дано Заслав не убие това, преследвайки модела на Марвел, който и без това омръзва вече на хората (но тъй наречените executives и без това никога не са разбирали какво искат хората, много жалко). А до Snyderverse да не се докосват моля, не ми се гледа повече от тоя bullshit.

    8. Ами…Черганов, такива като теб много обичат да описват проблема само до един аспект! Ха-ха! В новия Батман не само жената котка е черна, също така е бисексуална! Има още много други детайли във филма, които явно са ти убегнали, защото гледаш с други по-леви очи на него! Ха-ха-ха!
      Сони в последния филм за Спайдър-Мен много хитро извъртяха, че черната МJ не е Мери Джейн, и е от друга вселена! И им се получи!

    9. В допълнение към „ха-ха-то“- Батман няма супер сили, затова разчита на силата и джаджите си, когато се изправя в битка срещу многоброен противник, но в новия филм Батман тежи 60 кила с мокра броня! Ха-ха!

    10. Мерси, мерси… Дет сА вика да ти се връща тройно! Ха-ха!
      Между другото, имам доста добър личен живот, обаче в последно време ТВ и кинозабавлението ми куца! Но вярвам, че ще се оправят нещата! In Zaslav we trust!