clark-2-20220208

Почти всички са чували за психологическия феномен, наречен Стокхолмски синдром, но колко хора са запознати с историята на престъпниците, участвали в обира на банката Kreditbanken на площад Нормалмстронг в шведската столица, който в последствие вдъхновява термина? Точно с това ще ни занимава най-новият сериал на Netflix „Clark“, който обръща поглед към живота на сравнявания с Джон Дилинджър и наричан първия „celebrity gangster“ на Швеция Кларк Олофсон.

Clark“ е базиран на автобиографичната книга на Олофсон „Vafan var det som hände“ и ще разкаже за живота му като един от най-известните и противоречиви личности в съвременната шведска история. Кариерата на Олофсон започва от средата на 60-те и се простира до края на 80-те – осъждан е многократно за обир, физическо насилие, опит за убийство и трафик на наркотици и прекарва голяма част от живота си в поправителни институции. След неуспешния Нормалмстронгски обир през 1973 г. той придобива статус на криминална звезда и при все безбройните му престъпления (благодарение на чара му) голяма част от населението се влюби в него.

Начело на сериала е известният режисьор на видеоклипове Йонас Акерлунд, който вече е работил с Netflix по филма „Polar“ с Мадс Микелсен (да не се бърка с „Arctic“), а в ролята на Кларк Олофсон влиза Бил Скарсгард. Вижте първия трейлър.

Йонас Акерлунд е страхотен режисьор на клипове, но не смятане, че го бива кой знае колко, когато става дума за по-дълги форми като филми и сериали. В случая обаче стилистиката му, поне за нас, пасва на историята (която, изненадващо, предлага и доста комедийни елементи) и стискаме палци и откъм драматургия да са се получили нещата. Като цяло сме заинтригувани от „Clark“  и имаме желание да гледаме няколко епизода, най-малкото заради историята на Олофсон, която е доста интересна, но на този етап няма да очакваме нещо наистина качествено.

Още веднъж, режисьор на „Clark“ е Йонас Акерлунд („Polar“), а в ролите освен Бил Скарсгард са Агнес Линстрьом Болмгрен, Уилсън Гонзалес, Адам Лундгрен, Алисия Агнесон, Малин Леванон, Вилхелм Бломгрен, Хана Бьорн и др.

Премиерната дата все още не е обявена.

A world-wide fuckin sensation.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *