Екранизацията на „Дълбока вода“ („Deep Water”) на Патриша Хайсмит беше един от най-очакваните от нас филми за 2020, после за 2021, а сега е за 2022 г. Всъщност, изреждайки години можем да се върнем още назад, защото развитието на проекта в тази му форма (преди това е съществувал и в други варианти) започна през 2012, когато Зак Хелм се зае с адаптирането на сценария, а с режисурата (може би най-важния за нас елемент) се ангажира любимият ни Ейдриън Лайн. Впоследствие започнаха проблеми, но сега няма да обсъждаме това, защото мъките свършиха и този март „Дълбока вода“ най-накрая ще види бял свят, пък било то и на стрийминг.

За тези от вас, които не са запознати с първоизточника на Патриша Хайсмит, отбелязваме, че „Дълбока вода“ разказва за отношенията между съпрузите Вик и Мелинда ван Алън, чиято любов отдавна е изтляла. В опит да избегнат бюрократщината и публичното им осъждане, двамата сключват сделка, която позволява на Мелинда да има афери, стига семейството да остане цяло. Скоро обаче Вик е поразен от силна ревност и той отново търси любовта на Мелинда. Така между двамата започва опасна психологическа игра, която може да има фатални последици.

В ролите на Вик и Мелинда влизат Бен Афлек и Ана де Армас, които може да видите в първия тийзър трейлър на филма.

Очевидно става дума за абсолютен тийзър и няма как да придобием адекватна представа за качествата на „Дълбока вода“. Творческият екип зад камерата е на висота – както вече казахме, Ейдриън Лайн, който ни е радвал с класики като „Девет седмици и половина“, „Фатално привличане“, „Лолита“ и „Изневяра“, ни е голям любимец, а сценаристите Зак Хелм и Сам Левинсън са ни радвали (а и продължават да ни радват) с проекти като „Не може да бъде!“ и сериала „Еуфория“, а и литературната основа на Хайсмит е солидна. Притеснението ни идва от това, че много дълго време за филма не се чуваше нищо (доста след като мина първоначалният шок от пандемията) и в крайна сметка киноразпространението му беше отменено и сега ще бъде показан директно на стрийминг, а това за нас е червен флаг. Не е задължително да е доказателство за лоши качества, но обикновено е показателно.

Ще изчакаме пълен трейлър, който да ни ориентира малко по-добре, най-малкото за атмосферата и изпълненията. За финал вижте синопсисa на романа, издание на Ciela, както и официалния постер.

Бракът на Вик и Мелинда отдавна е проформа. Отношенията им са хладни, съжителството им е рутинно, а любовта е атрофирала. Двамата обаче поддържат изкуствения имидж на щастливо семейство, като игнорират темата за развода, за да си спестят досадата на бюрокрацията и хорските одумки. Зад привидното брачно щастие се крият фатални намерения.

Нужна е обаче някаква промяна. Нещо трябва да се случи… и нещо ще се случи. За Мелинда жребият е привидно лесен – тя получава картбланш да си ляга с когото пожелае, докато Вик ще трябва да се бори с ревността, която се засилва с всеки ден все повече и повече… докато внезапно напрежението не се покачи дотолкова, че да провокира най-фаталната от всички фатални теми: темата за убийството.

В романа на Патриша Хайсмит фасадата на живота от щатските предградия постепенно се срива и отдолу лъсват грозният облик на фалша и кривият силует на лицемерието.

Дълбока вода“ е класика в най-чистия и честен смисъл на понятието – книга, която е провокирала тогава, но провокира и днес, която изпреварва времето си и води до обособяването на собствен поджанр, и е вдъхновила няколко екранизации.

deep-water-poster-20220219

Режисьор на „Дълбока вода“ („Deep Water”) е Ейдриън Лайн („Девет седмици и половина“, „Фатално привличане“, „Лолита“, „Изневяра“), а сценарият е на Зак Хелм („Не може да бъде!“) и Сам Левинсън („Еуфория“), по едноименния роман на Патриша Хайсмит. В ролите освен Бен Афлек и Ана де Армас са Трейси Летс, Лил Рей Хауъри, Даш Михок, Фин Уитрок, Кристен Конъли, Рейчъл Бланчард, Девън Тейлър, Джеф Поуп, Джейкъб Елорди и др.

Премиерата е на 18 март по Hulu.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *