Нацистите започват окупацията на Франция, Втора световна война, сериал, Марк Ръфало, Хю Лори – все едно чуваме парчетата от поредния пъзел да си попадат точно на местата. Netflix споделят, че вече са ангажирали двамата актьори, които много харесваме и уважаваме, за предстоящата поредицаСветлината, която не виждаме“ („All The Light We Cannot See“). В основата е едноименният роман, удостоен с награда „Пулицър“, на Антъни Доер, а разказът е за младо сляпо момиче (ролята е поверена на дебютантката Ария Миа Лобърти) и нейния баща (Ръфало) в началото на Втората световна война.

Ето какво гласи синопсисът на книгата „Светлината, която не виждаме“, издадена от „Сиела“ през 2015 година:

Мари-Лор живее с баща си в Париж, близо до Природоисторическия музей, където той работи като пазител на ключовете. Когато е на шест, Мари-Лор губи зрението си. Двустранно перде. Нелечимо. Места, които са ѝ били познати, се превръщат в лабиринти, изпълнени с опасности. Но истинската опасност предстои – войната започва и немците окупират Париж. Мари-Лор и баща ѝ бягат в Сен Мало при чичо ѝ. Младото момиче се бори с трудностите и постепенно става ключов агент на Съпротивата.

Вернер Пфениг отраства в бедно миньорско градче в Германия със сестра си Юта. Един ден двамата откриват старо радио. Седмица по-късно Вернер вече може да го сглобява и разглобява със затворени очи. За него радиото се превръща в страст, но и в надежда за избавление от предопределената участ да работи в мините. Талантът му осигурява място в академия на Хитлерюгенд, но реалността се оказва брутална – насилието и агресията са част от обучението. Скоро попада и в месомелачката на войната – изпратен е на фронта, където има за задача да засича радиопредаванията на Съпротивата. Радиовълните свързват животите на Мари-Лор и Вернер дълго преди те да се срещнат. Войната е навсякъде около тях, но още една страшна тайна лежи на пътя им – тайна, заради която някои нацисти са готови да преобърнат Европа.

„Лумналото море“ е студен на пипане. Сто тридесет и три карата, почти съвършен. С размера на гълъбово яйце и формата на сълза. Според някои бил вълшебен, според други около него се случвали странни и злокобни събития. Този, у когото е камъкът, щял да живее вечно…

В последния пасаж се визира един скъпоценен камък, който е свързан със съдбата на героите в тази история. Сред персонажите, с които ще се срещнат зрителите на бъдещия сериал, е и ексцентричен отшелник, който е герой от Първата световна война и се е оттеглил от света в самотата на своя пост-травматичен синдром и хобито си да записва радиосъобщения, което се оказва от полза за френската съпротива. За наше голямо удоволствие тази роля е поверена на любимия ни Хю Лори.

Авторският екип, който се грижи за конструирането на телевизионната поредица е познат – както сме споменавали в предишна новина тук, сценарист е Стивън Найт (създател на „Peaky Blinders“, автор на проекти като „Serenity“, „Locke“, „Taboo“), а режисьор е Шон Леви, познат с „поредицата“ филми „Нощ в музея“ и „Свободен играч“, а също и като продуцент на главозамайващия хит „Stranger Things“ и още доста проекти на Netflix.

Ще очакваме ъпдейти за начало на снимачния процес и ориентир за премиера в стрийминг-платформата.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *