Въпреки трагичната загуба на Йохан Йохансон през 2018, когато той почина на 48-годишна възраст, неговото изкуство, както и това на много други големи творци и артисти, ще остане дълго след като те и ние сме напуснали света. Исландският композитор ни е дарил с несравними музикални оформления на любими филми като „Сикарио“, „Първи контакт“, “Prisoners”, „Манди”, „Теорията на всичко” и много други.

Сега и единственият филм, който Йохансон режисира през живота си, ще излезе посмъртно за широка публика. „Last and First Men” дебютира на филмовия фестивал в Манчестър през 2017, когато Йохансон изпълнява на живо саундтрака заедно с филхармонията на BBC. Оттогава филмът е показван на престижни форуми като Берлинале, откъдето обира само въодушевени овации. Четири години по-късно благодарение на продуцентската компания Metrograph, филмът ще излезе в определени кина и на video on demand.

Last and First Men” е експериментална научна фантастика, базирана на романа от 30-те години на Олаф Стейпълдън. Историята разказва за последните остатъци от човечеството два милиарда години в бъдещето. Филмът показва основно тежки бетонни статуи, които Йохансон е снимал в страните от бивша Югославия. Тъй като наративът е нестандартен и актьори няма, цялата история е предадена от разказвача, чийто глас принадлежи на любимата ни Тилда Суинтън.

Вижте трейлъра сега:

Експерименталното кино винаги е било доста особено и само за определена част от аудиторията. Когато даваме шанс на подобен тип филми, винаги трябва да има някой зад камерата, който да ни вълнува като артист и случаят тук е именно такъв. Дори и само от този кратък трейлър си личи, че това е не просто филм, а по-скоро сетивно изживяване, което предава историята си по-малко чрез думите на Суинтън (колкото и да я обожаваме), а повече чрез кадрите и, естествено, музиката. Стига да имаме възможността, със сигурност ще се впуснем в този експеримент, ако не за друго, то поне за да отдадем почит на един прекрасен композитор, който е допринесъл за крайното величие на любими наши филми.

lfmp1212420211215

Last and First Men” е дебютирал в избрани салони и video on demand на 10 декември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments