Плътно следвайки миналогодишния модел, малко след като чуждестранната преса в Холивуд обяви номинациите си за наградите „Златните глобуси“ за 2021  г., Американската академия за театрално и филмово изкуство представи накуп (а не както преди години, част по част) обичайните десет кратки списъци с филми, които ще се борят за номинации за „Оскар“ в няколко категории – международен филм, специални ефекти, грим и прически, звук, документален филм – пълнометражен и късометражен, анимационен филм, късометражен филм – игрален и анимационен, музика и песен.

Ние също ще спазим традицията и първо ще разгледаме две от най-любимите ни категории, от които се интересуваме от време оно – „Най-добри визуални ефекти“ и „Най-добри грим и прически“. Ето финалистите, които ще се борят за номинация:

ВИЗУАЛНИ ЕФЕКТИ

„Black Widow“
„Dune“
„Eternals“
„Free Guy“
„Ghostbusters: Afterlife“
„Godzilla vs. Kong“
„The Matrix Resurrections“
„No Time to Die“
„Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings“
„Spider-Man: No Way Home“

ГРИМ И ПРИЧЕСКИ

„Coming 2 America“
„Cruella“
„Cyrano“
„Dune“
„The Eyes of Tammy Faye“
„House of Gucci“
„Nightmare Alley“
„No Time to Die“
„The Suicide Squad“
„West Side Story“

Миналата година филмите в тези категории бяха доста… (при липса на по-добра дума) малки, но сега Академията компенсира само с големи заглавия, предлагащи доволно количество видими визуални ефекти. По причини, които няма да изтъкваме тук, без никакво съмнение нашият фаворит за „Визуални ефекти“ е безобразно красивият „Дюн“ на Дени Вилньов – скоро не бяхме гледали филм, в който да сме наистина впечатлени от ефекти – отдавна сме свикнали, че компютрите правят всичко. Останалите ни фаворити са „Спайдър-мен: Няма път към дома и „Смъртта може да почака“. Принципно бихме посочили и „Годзила срещу Конг“, и „Шан-Чи и легендата за десетте пръстена“ (заради финалните сцени), но там имаме сериозни забележки по качеството на самите филми.

За „Грим и прически“ също бихме посочили „Дюн“, но там се открояват няколко заглавия, които според нас заслужават повече – „The Eyes of Tammy Faye“, където Джесика Частейн е неузнаваема (всекидневният грим също е за награда) и „Домът на Gucci” за преобразяването на Джаред Лето. Никак няма да се разсърдим, ако сред финалните номинирани (а защо не и като победители) видим любимите ни „Улицата на кошмарите“, „Уестсайдска история“ и „Отрядът самоубийци“.

На 29 януари всички членове на клоновете „Визуални ефекти“ и „Грим и прически“ на Академията ще гледат 10-минутни клипчета от филмите по-горе и впоследствие ще гласуват за петте, които ще получат номинация. Пълният списък с номинирани ще стане ясен на 8 февруари 2022 г.

Церемонията по връчването на 94-те награди „Оскар“ ще се проведе на 27 март в Dolby Theatre at Hollywood & Highland в Холивуд.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 Comments

  1. Дюн ще спечели Оскара, но след него съм много доволен от Шанг-Чи и Вечните

    1. Ти ли ще ги раздаваш Оскарите тези година 😀

    1. Много ясно. Друго си беше, когато Апостолов ръсеше тоталитаризъм, дори и сред свои. Да посмееш да обидиш Скорсезе? Не си познал. Пред блока те чакаха 3 коли с нацепени „муви нърдове“, ентусиазирани да ти променят възгледите. Коментарите под ревюто на Вълкът от Уол Стрийт може би все още са най-емблематичните. Кой каквото ще да казва, ама бяха златни времена. Нямах търпение да се прибера от работа и да отделя половин-един час за обогатяване на речника. Измислете как да накарате Максим Генчев да пише, и може да върнете Операция Кино отново на три морета.

    2. Потенциалът за повече коментари е налице. Прости трябва да бъде използван.

    3. Едно време спорехме тук яко, плювахме, храчехме се по всевъзможни филмови помии и помияри-разбирачи… А сега нищо! Пълна скука!

  2. Не запада сайта.Запада общото ниво на интелигентност на „овчеството“. Под ревюто на убиеца на мозъчни клетки mortal kombat-коментари от сульо и пульо.Та даже и положителни.А под статията за Карл Сейгън,ни един.Тъпанари!
    И тоя сатър ли е,сатир ли е,големия ФИЛОСОФ!
    Не си тъп,ама си якУ комплексиран и егоцентричен!
    Голям капацитет и авторитет си ти по филмити!Я,кажи и за вируса нещо.Айде,пиши!

    1. @Мирослав: Какво за вируса? Две думи: световен план! Ама ти тъп ли си та не го разбираш?

  3. Ей,веднага клъвна.Ама плана какъв е?
    На зъл милиардер с пуловер,или луд учен?
    А може би божествен заговор,заради греховете на човечеството?Обясни на нас,невежите!
    Може и да съм тъп,щото през април ми се откачиха ръцете да мъкна чували с трупове.Оставяхме ги на столове в коридора,че нямаше място.Тъп съм бил сигурно,да гледам по 12 часа хора с посинели устни и нокти от дихателната недостатъчност,да се борят за въздух!През това време умните,като теб пълнеха мрежата с фалшиви новини и лайнарщина!
    Тъпанар вреден!

    1. Щом вярваш, че това е изникнало от случайността, явно не заслужаваш професията си и не ти работи главата… Замисли ли се, защо именно лекарите не искат да се ваксинират? Тъп си като галош! И не аз, а хилядите видеодоказателства доказаха, че това е измама и е биологично оръжие. Със сигурно и си ваксиниран с 5 дози, ама с глупост!!!

  4. Яко те тресе Дънинг-Крюгера теб!Много е жалко,когато образован и привидно интелигентен човек,който знае нещо,си въобрази,че разбира от всичко.
    И Дюна е хубав филм!

    1. И не разбирам от всичко, но доста повече от това, което имаш като мисловна утайка в твоята главица🥱

  5. @Мирослав: Помиярче недоносено, това че си носил трупове не изключва факта, че всичко е нагласено!!! Едното не изключва другото, е за това си недоносен!
    И Дюн е ама много тъп, с претенции тъп!