Тъй като тази година Кан събра света на киното през лятото, филмите, чиито премиери бяха в рамките на фестивала, имат по-стеснен времеви прозорец, в който да се появят пред публика преди да започне Оскаровата шумотевица. И ето как екипът на един от кандидатите за международен „Оскар“, японската драма „Drive My Car“, пусна в онлайн пространството преди няколко дни трейлър, който представя на бъдещите зрители намек за развитието на взаимоотношенията между героите на режисьора Рюсуке Хамагучи.

Уникалното за 2021 година е, че през юни филмът на Хамагучи „Случайност и въображение“ („Wheel of Fortune and Fantasy“) получи втората най-престижна награда на Берлинале „Сребърна мечка – Голяма награда на журито“ и буквално месец по-късно бе премиерата в Кан на следващия му филм – „Drive My Car“ по едноименния разказ на Харуки Мураками от неговия сборник „Men Without Women“ (2014).

Киноспециалистите в Кан бяха единодушни със зрители, според които филма на Хамагучи се е оказал един от най-харесваните на фестивала – неслучайно „Drive My Car“ получава наградата на ФИПРЕССИ, на Екуменическото жури и приза за най-добър сценарий. Сюжетът пресъздава отношенията между театрален актьор и режисьор и неговата шофьорка, които се развиват след неочакваната смърт на съпругата на главния герой. В ревютата за филма се споменават безупречните изпълнения на актьорите, както и филигранния сценарий. Ето какво гласи официалният синопсис:

Две години след внезапната смърт на жена си, уважаваният актьор и режисьор Юсуке Кафуку получава предложение да режисира „Вуйчо Ваньо“ за един театрален фестивал в Хирошима. Там той среща Мисаки Уатари – необщителна млада жена, която е разпределена като шофьор на любимия му червен „Saab“ 900. С наближаването на премиерата, напрежението между членовете на екипа на постановката се увеличава, както и между Юсуке и Коджи Такацуки – красив телевизионер, който е познавал починалата съпруга на режисьора. Принуден да се изправи пред болезнени истини от миналото, с помощта на своя шофьор Юсуке разгадава тайните, останали в живота му след неочакваната смърт на жена му. В този филм „по пътя“ на Рюсуке Хамагучи по едноименния разказ на Харуки Мураками пътешествието трябва да помогне за приемането на загубата, в търсене на любов и мир.

dmcp-20211115

Главните роли в „Drive My Car“ са поверени на Хидетоши Нишиджима и Токо Миура, партнират им Масаки Окада, Рейка Киришима, Парк Юрим, Джин Дайон. Съавтор на сценария, заедно с Хамагучи, е Такамаса Ое.

Тричасовият филмов разказ се появи на екран в Япония и Франция през август – почти непосредствено след премиерата му в Кан, а почитателите на японските майстори и стойностното кино във Великобритания и Щатите могат да го очакват на голям екран на 19 и 24 ноември 2021. Прогнозираме (поне) номинация за международен „Оскар“.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *