mp-20211114
Статията не е част от редакционното съдържание на „Operation Kino“

Най-новият филм на Педро АлмодоварПаралелни майки“ ще открие 35-тото издание на фестивала Киномания. Това стана ясно по време на пресконференция по повод фестивала.

Избрахме „Паралелни майки” на Педро Алмодовар да открие фестивала, защото ни се стори важно чрез този филм да отправим послание, свързано с времето на пандемия, в което се намираме – посланието за ценността на човешкия живот, обясни Владимир Трифонов, програматор на фестивала.

Събитието уважиха представители на дългогодишните партньори на Киномания – Министерство на културата и Столична община – доц. д-р Пламен Славов – зам. министър на културата и Малина Едрева – председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столична община.

„Надяваме се, че зрителите, купувайки билет за кинопрожекциите на Киномания, ще го направят с ясното съзнание, че не само ще се насладят на значими произведения на киноизкуството, но по този начин ще подкрепят и усилията на организаторите на фестивала, режисьорите и актьорите”, каза Пламен Славов.

Това, че можем да се връщаме към залите е много важен момент в социалния живот, но от друга страна наистина е нужно да подкрепим своите творци. Столична община подкрепя Киномания от 2007 г. Развитието на киноизкуството, образователната програма са изключително важни за нас, сподели от своя страна Малина Едрева.

Френските филми в програмата представи Пиер Колио директор на Френски институт в България и съветник по сътрудничеството и културната дейност. Ден след официалното откриване на Киномания – на 19 ноември ще бъде открит и Фестивалът на френския филм в кино „Люмиер”, а началото ще даде нашумелият филм „Анет” с Адам Драйвър и Марион Котияр в главната роля.

Анет

Парадоксално е, но пандемичната криза направи изключително богата 2021 г., тъй като много филми, които не успяха да излязат през 2020 г., излязоха през тази. Ние ще покажем 7 нови филми в рамките на програмата „Филмите на годината”. Нашата програма е съставена от изключително емоционални филми. В този период на насилствен сън имаме нужда от нещо, което да ни разтърси. Жените са в центъра на нашата селекция, те не се колебаят да въплътят тези емоции”, каза Пиер Колио и допълни, че е подготвена и секция с виртуални филми, която ще видим в продължение на 3 дни в НДК.

Италианският културен институт също е сред традиционните партньори на Киномания. Тази година италианското кино ще бъде представено с филм, посветен на великия композитор Енио Мориконе – „Маестро Енио Мориконе“ на Джузепе Торнаторе и със съвсем новия филм „Царят на смеха“ с актьора Тони Сервило.

В последните няколко години Киномания в изпълнение на своята социална мисия партнира и с Фондация „Светът на Мария”, която помага да се подобри качеството на живот на хората с интелектуални затруднения и техните семейства. Киномания и фондацията реализират съвместно специално събитие в рамките на фестивала – единствена прожекция на филма „Пътуване към мечтата“, посветен на Международния ден на хората с увреждания.

Много благодаря, че имаме такъв прекрасен партньор като Киномания и Национален дворец на културата, който много ясно през годините с последователност показва, че включването на хората с увреждания и по-специално на хората с ментални затруднения, не е еднократен акт. Това е пореден жест. Киномания дава възможност този филм да бъде гледан и от хора, които не могат да четат субтитри, като осигурява дублаж с индивидуални приемници. Важно е, че тази прожекция ще се случи в кино „Люмиер”, което е едно от малкото кина, достъпни за хора с физически увреждания”, обясни Миряна Маламин – Сирийски, програмен директор на „Светът на Мария”.

Камбаната
Камбаната

В последните три години Киномания залага в програмата поне едно специално събитие, което хвърля мост между изкуствата. Тази година това е моноспектакълът на Деян Донков „Камбаната“. „Романът на Недялко Славов ми попадна преди няколко години и бях много впечатлен от него.”, сподели Деян Донков, който е и режисьор на моноспектакъла. „Не бях очаквал толкова да ме забавлява този герой и накрая да ме разплаче. Многожанров и многопластов роман. Спектакълът е експериментален, съпроводен от жива музика на оркестър „Карандила” и визия с 3D мапинг. Бях очарован и горд, когато ме поканиха да бъда част от престижната селекция на Киномания. Бих бил щастлив да се срещнем с колкото се може повече зрители., допълни още Донков.

На свой ред, Поли Генчева – режисьор на документалния филм за последното изкачване на Боян Петров „Отново съм тук“, чиято премиера ще е в рамките на Киномания, сподели: „Филмът за Боян беше дълъг и творчески, и като снимачен процес. Отне ни около 5 години да го завършим. Беше замислен като телевизионен формат, но в последствие  и личността на Боян, и всичко, което се случи с него, а и целият материал, който имахме, не позволяваше да се сместим в едни 55 мин. Красимир Андонов, оператор на продукцията каза, че това е много истински филм, защото историята е разказана от много гледни точки и с много визуални доказателства. „Най-важното е, че стана човешки филм, пропит с духа на Боян, който продължава да вдъхновява”, бяха думите на оператора.

chk-20211114
Чичо Коледа

Едно от големите филмови събития на фестивала е българският филм „Чичо Коледа“ на режисьора Ивайло Пенчев. Продукцията е с участието на куп обичани български актьори, а да го представят лично заедно с режисьора дойдоха малкият Ален Ангелов, както и актьорите Свежен Младенов и Симона Халачева.

За мен е изключително удоволствие и привилегия да представим нашия последен филм в рамките на Киномания. Една романтична комедия. Това е филм за семейството, приятелството, за прошката, за любовта, за всички хубави и тъжни моменти, които преживяваме”, сподели режисьорът Ивайло Пенчев. Най-малкият актьор във филма – 9-годишният Ален Ангелов, бе категоричен, че това е любимият му филм от общо трите, които е снимал до момента и благодари за грижите и помощта от страна на целия екип. „Не мога да изразя колко е хубаво да снимаш филм, наистина!”, емоционално добави той.

Хермина Азарян – един от организаторите на Киномания – направи селекция и на други интересни заглавия в програмата като „Герой“ на режисьора Асгар Фархади, който спечели голямата награда в „Кан” и е иранското предложение за „Оскар”,филма на режисьора Джан Имоу „На ръба на риска“, „Белфаст“ на Кенет Брана, който е един от претендентите за „Оскар”, филма, посветен на Арета Франклин – „Респектпроследяващ началото на творческия й път, „Най-лошата личност на света“, за който актрисата Ренате Рейнсве взе награда за женска роля в Кан, „Островът на Бергман“, „Последният автобус“ с актьора Тимъти Спол и „Херцогът“ с Хелън Мирън и Джим Бродбент. „Това са филми, които ще ви осигурят пълно удоволствие от голямото киноизкуство”, сподели Хермина и допълни, че Киномания ще припомни и късометражния „Човешкият глас“ с Тилда Суинтън.

Киномания 2021 ще се състои от 18 ноември до 5 декември в пространствата на НДК – зала 1 и кино „Люмиер”, както и в партньорските кина – Дом на киното, Одеон, Влайкова, зала „Славейков” на Френския институт, Г8 и Евросинема.

Прожекциите ще се провеждат с изискване за зелен сертификат в залите, съгласно последната заповед на министъра на здравеопазването.

Проектът Киномания е реализиран с подкрепата на Министерството на културата.

Киномания е част от Календара на културните събития за 2021 г. на Столична община.

Всички прожекции за филмите може да видите на сайтовете www.kinomania.bg и www.ndk.bg

Билети на касите на НДК, на касата на кино „Люмиер” и партньорските кина, както и онлайн на www.tickets.ndk.bg

Фестивалът ще протече при спазване на всички противоепидемични мерки.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *