Кръстоносният поход
Статията не е част от редакционното съдържание на „Operation Kino“

За поредна година Фестивалът на френския филм заема почетно място в рамките на Киномания. В програмата блестят имената на Катрин Деньов, Летисия Каста, Фани Ардан, Марион Котияр, Адам Драйвър и Изабел Аджани.

Едно от чаканите заглавия в афиша е „Анет“ с участието на Марион Котияр и Адам Драйвър, който откри фестивала в Кан тази година. Мюзикълът на режисьора Леос Каракс е по историята и с музиката на Рон & Ръсел Маел от Спаркс и както гласи официалния синопсис е „пътешествие в света на любовта, страстта и славата”. Двегодишната дъщеря на шоумен и неговата съпруга оперна певица проявява неочаквана дарба, която преобръща живота и на тримата…

АНЕТ донесе на Леос Каракс наградата за най-добър режисьор от фестивала в Кан.

Прекрасната Летисия Каста ще видим в „Кръстоносният поход“, разказващ за родители, които разкриват, че 13-годишният им син е продавал семейни ценности, за да финансира проект, който  ще спаси планетата. Партньор на Каста е Луи Гарел, който е и режисьор на филма.

safdds436220212208

Катрин Деньов пък гледаме в „Докато си жив“ на режисьора Еманюел Берко, дълбоко емоционална драма за житейските сметки, които си правим пред лицето на смъртта. Син, който неглижира сериозно  заболяване и майка, която осъзнава неизбежното. Всеотдайни лекар и сестра се опитват да им помогнат.

На друга класна актриса – Жулиет Бинош е поверена главната роля във филма „Между два свята“, където френска журналистка работи временно като чистачка, за да проучи задълбочаващите се социални разделения в обществото. Режисьор на продукцията е Еманюел Карер.

ml436220212208

Фани Ардан блести в „Младите любовници“ на Карин Тардийо, чиято история ни представя връзката на 71-годишна дама с доста по-млад от нея мъж. Двамата се срещат случайно след като не са се виждали 15 години и биват привлечени един от друг.

Изабел Аджани пък е една от три сестри, между които назрява конфликт, когато едната се опитва да разкаже в театрална пиеса живота на отдавна напусналия ги баща. Режисьор на „Сестри“ е Ямина Бенгиги.

hmisuoso0c7bjx_scale1000x1000

Сред френските заглавия в програмата е и „Любовите на Анаис“ на режисьора Шарлин Буржоа-Так. Интересната история оплита 30-годишната Анаис, която среща по-възрастния от нея Даниел. Мъжът моментално се влюбва в нея, но тя изненадващо се оказва привлечена от Емили – жената, с която той живее.

Фестивалът на френския филм се осъществява в партньорство с Френски институт в България.

Проектът Киномания е реализиран с подкрепата на Министерството на културата.

Киномания е част от Календара на културните събития за 2021 г. на Столична община.

Точните дати, часове и места на прожекциите може да видите на www.ndk.bg и www.kinomania.bg

Филмовото събитие ще се проведе между 18 ноември и 5 декември и отново ще покаже най-доброто от седмото изкуство за „последните две години.

Фестивалът ще протече при спазване на всички противоепидемични мерки.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *