Вече знаем, че новият филм на Кристофър Нолан ще разкаже историята на Робърт Опенхаймер, създателят на атомната бомба през Втората световна война. Сега разбираме още някои подробности за филма като най-важната от тях е потвърждението, че прекрасният Килиън Мърфи ще поеме именно главната роля на теоретичния физик.

Първо обаче трябва да успокоим всички притеснения – Нолан няма да престъпи твърдите си принципи и филмът му отново ще излезе на голям екран, ще бъде сниман с IMAX камери и ще има минимум 100 дни ексклузивно кино показ. След шумната разпра на режисьора с Warner Bros след решението им да изкарват филми едновременно в кината и на стрийминг платформата си HBO Max (което всъщност не засегна „Тенет“), Кристофър Нолан е намерил новия си дом в Universal, които са гарантирали всичките му изисквания за бюджет и споменатия салонен рилийз.

Килиън Мърфи е стар сътрудник на Нолан, досега все беше прекрасен, но само в поддържащи роли на Плашилото в „Батман“ филмите, мишената Робърт Фишър в „Генезис“ и травматизирания войник в „Дюнкерк“. Сега обаче Нолан му поверява главната роля и смятаме, че това решение е изключително правилно. Всички фенове на “Peaky Blinders” знаят, че Мърфи е не просто чудесен актьор, той е впечатляващ именно в това да играе герои с дълбок вътрешен конфликт, със силно убеждение, но и с вътрешната мъка, която ги раздира заради трудните решения, които трябва да взимат. Именно такъв актьор ти трябва, за да произнесе всеизвестното възклицание „Now I am become Death, the destroyer of worlds“.

За разлика от повечето филми на Нолан, тук за „спойлери“ точно не може да се говори – това ще е биографичната история на една историческа личност, която е може би от най-значимите за световната история. Сценарият ще бъде адаптиран от книгата “American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer” на Кай Бърд и Мартин Шъруин и самото й заглавие подсказва колко многопластова ще бъде тази история на един човек, който постига върха в професията си на неописуема цена.

Официалният синопсис е точно толкова драматичен, колкото бихме очаквали за тази история в ръцете именно на този режисьор:

Oppenheimer” е епичен трилър, който тласка публиката в пулсиращият парадокс на енигматичния човек, който трябва да рискува разрухата на света в името на спасението му.

Oppenheimer” ще бъде режисиран от Кристофър Нолан, който отново ще работи с дългогодишната си партньорка Ема Томас като продуцент, Хойте ван Хойтема като оператор, композиторът Лудвиг Горансон и Дженифър Лейм като монтажист.

Universal Pictures вече са резервирали премиерната дата 21 юли 2023 г. – маркирайте календарите!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *