Забавихме се доста с развитието на темата във връзка с тази новина, от преди пет години. Публикуването ѝ беше (до известна степен) в контекста „бъдещи творчески планове“ на Кари Фукунага покрай излизането на най-новия Бонд-филм. Става дума за проекта на Станли Кубрик, прочут и като „the best movie never made“ – „Napoleon“.

Напомняме скорострелно, че през 1969 година за главната роля е бил ангажиран Джак Никълсън, но MGM в последния момент са решили да не рискуват с пространен (и доста скъп!) исторически епос. „Napoleon“ е един от най-тайнствените нереализирани проекти, който възбужда доста въпроси от рода на „какво би станало, ако?“. Историята вече е казала своята дума по въпроса и сега идва ред на желанията да се „възроди“ наследството на Кубрик – вездесъщият Стивън Спилбърг, който направи разкошния „Изкуствен интелект”, още в началото на миналото десетилетие коментира възможности с НВО историята за Бонапарт да се превърне в сериал, като той ще си бъде продуцент на начинанието. През 2016 споменахме включването на Фукунага, а наскоро в интервюта по повод „Смъртта може да почака“, режисьорът е споделил, че по „Napoleon“ „се работи“.

Работя по този проект вече четири или пет години. Определено имам отношение към организирането на поредицата. Имаме подготвени всички сценарии и се подготвяме за следващия етап от работата. Нещата ще се случат.

Не е ясно дали споменатият преди време Дейвид Лиланд („The Borgias“) все още участва в екипа като сценарист, но самият Фукунага споделя, че е прекарал много време в имението на Кубрик – в библиотеката му, със съпругата му и с неговия зет, като не скрива колко впечатляващо е усещането дори само да влезеш в библиотеката на тази легендарна личност. Екипът на „Napoleon“ се стреми да пренесе в новото време духа на Кубрик, неговите идеи и начинът, по който се е опитвал да ги осъществи.

Междувременно колегите в мрежата споделят, че който се интересува по-сериозно от проекта на Станли Кубрик „Napoleon“, може да открие есета на режисьора, негови проучвания, снимки и собствената му версия на сценария от 1969 година в специално издание на Taschen. Ще ни бъде изключително любопитно кога ще получим следващата новина, свързана с този проект – своевременно ще ъпдейтваме информацията за него. 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *