Шон Леви и Стивън Найт ще екранизират „Светлината, която не виждаме“ на Антъни Доер

от на 2021-09-25
 

При все че от време на време ни изненадва с нещо що-годе гледаемо като „Свободен играч“ или пък с добрата си работа по първите сезони на „Stranger Things“, Шон Леви не е сред любимите ни творци и със сигурност не е сред режисьорите, които ни идват наум, когато чуем за екранизация на роман, награден с „Пулицър“. Точно такъв обаче е случаят с настоящата ни новина.

Преди няколко дни големите информационни сайтове в индустрията потвърдиха, че Netflix са дали зелена светлина на минисериал, адаптация на бестселъра на Антъни ДоерСветлината, която не виждаме“ („All The Light We Cannot See“) от 2015 г., който, както вече стана ясно, е награден с „Пулицър“, а през същата година печели и медал „Карнеги“ за постижения в художествената литература. Шон Леви ще бъде продуцент и режисьор на всичките четири епизода, а със сценария ще се нагърби номинираният за „Оскар“ Стивън Найт („Dirty Pretty Things“, „Източни обещания“).

Светлината, която не виждаме“ разказва историята на сляпо момиче от Париж и млад немски войник, чиито пътища се преплитат в окупирана Франция, докато те се опитват да преживеят ужаса на Втората световна война. Повече подробности ще откриете в официалния синопсис на новото българско издание на романа на Доер, излизащ под шапката на Ciela:

Мари-Лор живее с баща си в Париж, близо до Националния природо-исторически музей, където той работи като главен ключар. Когато е на шест, Мари-Лор губи зрението си, а познатият ѝ свят се превръща в тайнствен лабиринт, изпълнен с опасности. За да ѝ помогне, баща ѝ измайсторява миниатюрно копие на квартала и я кара да наизусти пътищата около дома им. Скоро обаче нацистите окупират френската столица и двамата бягат в красивия крайбрежен град Сен Мало, където намират убежище в къщата на свой тайнствен роднина, която става и гнездо на Съпротивата.

Вернер Пфениг отраства в сиропиталище в бедно миньорско градче в Германия. Един ден той и сестра му Юта откриват старо радио. Седмица по-късно Вернер вече може да го сглобява и разглобява със затворени очи. Радиотехниката се превръща в негова страст, но и в надежда за избавление от предопределената участ да работи в мините. Вместо това талантът му го обрича на изпълнено с насилие обучение в елитна нацистка академия, а след това е изпратен на фронта, за да засича вражески радиопредавания.

Мари-Лор и Вернер не се познават, но радиовълните отдавна са свързали животите им и е въпрос на време да се срещнат. А в сърцевината на тяхната страшна приказка лежи още една тайна.

Бащата на Мари-Лор е спасил от падналия Париж не само дъщеря си, а и най-ценния диамант на света, най-свято пазеното притежание на музея, обгърнато в легенди за вековно проклятие. И един настървен и жесток нацист е готов да преобърне Европа, но да го открие.

В обречения на разруха Сен Мало се пресичат пътищата на тези, които не виждат светлината. За да изгрее новият ден на изкуплението.

Очевидно е, че „Светлината, която не виждаме“ е изключително качествено произведение и ни е интересно какво ще се получи от сериала, както и как Шон Леви ще се справи с подобен тип история. Между другото, споменава се, че Леви и екипът на продукцията са в търсене на незряща актриса, която да изиграе ролята на Мари-Лор, което също е любопитно като подход (при все че е свързана със sjw практики, които не харесваме особено, но да не влизаме в политически теми).

Ще следим всичко по-интересно около развитието на проекта.

228126_b

Коментирайте първи
 
Отговорете »

 

Коментирайте