lotr-series-20210802

В последно време подготвеният от Amazon, мега амбициозен сериал от вселената на „Властелинът на пръстените“ („The Lord of the Rings“) присъства в интернет пространството все по неприятни поводи, тъй като излизат все повече и повече доказателства за това, че модерните социални политики са на път отново да бъдат поставени на първи план, там където не им е мястото и по този начин да съсипят същността на ужасно обичана вселена.

Ние обаче не искаме да се впускаме в коментари по тази линия, защото ни е неприятно. Определено няма да сме доволни, дори ако само част от слуховете и притесненията се потвърдят, но до последно ще стискаме палци сериалът да се получи и да даде на феновете на великия Дж. Р. Р. Толкин всичко, за което са мечтали, по подобие на първата игрална трилогия на Питър Джаксън. Вместо това, минаваме по същество с важните новини.

Вчера, четири години след като беше потвърдено, че Amazon са взели правата за Средната земя и ще правят сериал (с баснословен бюджет), най-накрая получихме информация за така очакваната премиерна дата. Тя е все още далеч – 2 септември 2022 година, но поне знаем колко време ни остава и можем да се настроим психически. Това обаче не е всичко. Заедно с датата Amazon представиха и първата официална снимка, която изглежда прекрасно:

lotr-series-first-20210802

Първоначалната информация беше, че времето, в което ще е ситуиран сериалът, е Втората епоха (хиляди години преди събитията във „Властелинът на пръстените“), но на тази снимка се виждат елементи, които сочат, че действието може да се развива и още по-рано (няма да се учудим, ако става дума за някой пролог). Става дума за двете дървета на Валинор – Телперион (наричано още Силпион, Нинкуелоте и др.) и Лаурелин (познато и като Малиналда, Кулуриен и др.), чиито потомък е бялото дърво на Гондор. Според родни източници двете дървета са „създадени в Началото на времето от Явана и Ниена, за да заменят унищожените от Мелкор Светилници Илуин и Олмар. Дървета са растели близо до входа на Валимар и са служели за осветяването на Валинор и Елдамар. По-старото от двете дървета е Телперион. Светлината се усилвала и отслабвала на всеки дванайсет часа и по този начин се определяли деня и нощта през Епохата на дърветата. От светлината на двете дървета Феанор създава силмарилите.“

Останалото са спойлъри и не искаме да влизаме в подробности. Предпочитаме да изчакаме официална информация и да се запознаем с митологията, такава, каквато е претворена на екран (надяваме се без споменатите модерни политики). Ако искате може да се запознаете с официалния синопсис:

Предстоящият сериал на Amazon Studios „Властелинът на пръстените“ за първи път ще покаже на екран героичните легенди от знаменитата Втора епоха от историята на Средната земя. Действието на тази епична драма се развива хиляди години преди събитията от „Хобит“ и „Властелинът на пръстените“ и ще върне зрителите обратно в една ера, когато се изграждат велики сили, кралства се изкачват до върха на славата и пропадат в руини, неочаквани герои са подложени на изпитания, надеждата виси на най-фина нишка и най-великият злодей, излязъл някога от писалката на Толкин, заплашва да покрие целия свят в мрак.

Започвайки във време на сравнителен мир, сериалът проследява ансамбъл от герои, както познати, така и нови, които се изправят срещу това, от което всички отдавна се страхуват – новото появяване на злото в Средната земя. От най-тъмните дебри на Мъгливите планини, до величествените гори на елфическата столица Линдон, до спиращото дъха островно царство Нуменор, до най-далечните краища на картата, тези кралства и герои ще оставят дълбока следа и наследство, което ще живее дълго след като самите те са си отишли.

Шоурънъри на „Властелинът на пръстените“ („Lord of the Rings“) са Дж. Д. Пейн и Патрик МакКей. Режисьор на първите два епизода е Хуан Антонио Байона („The Orphanage”, „Невъзможното”, „Часът на чудовището”, „Джурасик свят: Рухналото кралство“), а останалите са дело на Уейн Че Ип и Шарлот Брандстрьом. Байона е и изпълнителен продуцент заедно с Белен Атиенса, Линдзи Уебър Калъм Гриийн, Дженифър Хъчисън, Брус Ричмън и Схарън Тал Игаудо.

В ролите са Робърт Арамайо, Морвед Кларк, Оуен Артър, Синия Адаи-Робинсън, Максим Брадли, Назанин Бониади, Том Бъдж, Исмаел Круз Кордова, Ема Хорват, Маркела Кавена, Джоузеф Моул, Тайро Мухафидин, София Номвети, Меган Ричардс, Дилън Смит, Чарли Викърс, Чарлс Едуардс, Даниел Уейман, Меган Ричардс и др.

Премиерата е на 2 септември 2022.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. Изглежда внушително (то едва ли и можеше да бъде по друг начин след колосалната сума, „налята“ в проекта, де).

    П.П. На мен пък ми стана любопитно какви са тези грозни слухове и модерни социални политики. Не следя много-много новините за сериала из форумите и сайтовете в нета. Подозирам обаче, че ще изпонапълнят „Властелинът…“ с гейове, лесбийки. черни-жълти-пинбяни, „силни“ жени-лидерки и т.н. (без да имам нищо против никоя категория от изброените- просто е безсмислено преднамереното им и тенденциозно лансиране за щяло и нещяло), което наистина ще е*е майката на Толкиновия свят и митология …

  2. В творчеството на Толкин е пълно със силни жени лидери. Разбира се, понеже е базирано и повлияно от северните саги, там има само бели герои, независимо дали става въпрос за божествения пантеон, елфите, хората или дори джуджетата. Единственото нещо дето мяза на гейско и беше много подсилено от Джаксън са хобитите от властелина и специалното отношение на Гандалф към тях, ама това е по скоро шега.

    Какво ще направят със сериала, който явно ще се базира на
    Силмарион, а може би и на Незавършените приказки за Нуменор и средната земя и Историята на средната земя, но предстои да се види.

  3. 2 септември 2022…. имаме достатъчно време до тогава да намразим „Колелото на времето“ и да почнем страстно да мразим това

    1. И Фондацията на Apple TV. Не ми се мисли просто 😤🥺🥴

    2. @rajnaa

      там все още съм назад със сорса