Трейлър на „Nitram“ на Джъстин Кързел с Кейлъб Ландри Джоунс

от на 2021-07-11
 

Пътят на Джъстин Кързел доказва неофициалното правило, че когато важните кииноспециалисти са погледнали благосклонно на теб и творческите ти пориви – това ти гарантира право на няколко шанса. И ето, 10 години след разтърсващо-шокиращия си дебют „The Snowtown Murders“ (обявен за един от най-добрите австралийски филми ever) и шест години след премиерата на „Macbeth“, най-новата творба на Кързел отново е в Кан – „Nitram“ ще бъде представен в конкурсната програма.

Режисьорът разгръща тема, която очевидно го вълнува – безстрастното извращение на човешката природа, което води до отнемане на човешки животи, и подобно на дебютния му филм, в новата му творба фокусът е върху трансформацията на един младеж, като резултатът е най-голямото масово убийство в Австралия в края на миналия век.

Знаем, че в главната роля ще видим Кейлъб Ландри Джоунс, макар че в трейлъра умело се избягва директната среща с неговия образ, виждаме го в гръб, в профил, за части от секундата, режисьорът не показва лицето и очите му. Вероятно за да не срещнем лудостта в погледа, която е кротката издайница на всеки психопат. Историята тук започва с гледната точка на майката – ролята е поверена на Джуди Дейвис, която споделя за извратената радост на младия Нитрам от болката, която вижда у околните. Останалите роли са разпределени между Антъни Лапаля (бащата в семейството), Еси Дейвис, Шон Кийнън. Сценарият е дело на Шон Грант, който работи с Кързел и по дебютния му филм, и по „The True History of the Kelly Gang“. Ето как е представена историята в официалния синопсис на „Nitram“:

В средата на 90-те години на ХХ век Нитрам живее с майка си и баща си в предградие на австралийски град. Той предпочита изолацията и е обсебен от страх, че не би могъл да живее в общността на хората. Неочаквано открива богатата отшелница Хелън и се сприятелява с нея. Когато връзката им достига своя трагичен край, самотата и гнева на Нитрам нарастват неимоверно и той попада в кошмара, чиято кулминация е най-нихилистичният и отвратителен акт.

Синопсисът не разкрива факта, че подтик за създаването на филма са реалните исторически събития от 1996 година, когато маниакът Мартин Брайънт разстрелва 35 души и ранява 23-ма в Порт Артър в Австралия. Любопитен факт е, че Джъстин Кързел е поверил единствено главната роля на американски актьор, останалите му съратници са австралийци.

E5yfxx3XoAI7BvK

Ще ни бъде супер интересно как ще бъде приет „Nitram“ от спецовете в Кан след премиерата на 16 юли 2021 – и дали, ако филмът получи отрицателни отзиви, това няма да бъде последната среща на Джъстин Кързел с най-авторитетния фестивал в света… 

коментари
 
Отговорете »

 

Коментирайте