Първи обещаващ трейлър на „Lamb” на Валдимар Йохансон с Нуми Рапас

от на 2021-07-08
 

Фестивалът в Кан започна и докато без съмнение най-високопрофилната премиера от първия ден беше тази на дългоочаквания „Anette“, малко по малко ще започнем да получаваме и отзиви и обявления за други филми, които ще се представят на френската ривиера. Първият, който моментално хвана не само нашето внимание, но и това на любимците ни от А24, е исландският фолклорен трилър „Lamb” („Dýrið”).

Lamb” е режисьорският дебют на Валдимар Йохансон, чието дело е и сценария, написан в колаборация с известният исландски писател и сценарист Сьон, написал култовия „Dancer in the Dark” и предстоящия ни изключително очакван „The Northman” на Робърт Егърс. Между другото, не случайно споменаваме Егърс. От трейлъра по-надолу ще видите, че атмосферата на филма доста напомня страхотните „Вещицата“ и „Фарът”. Ако „Lamb” се приближава до тях по качество, а не само с отдалечената си локация и зловещата си атмосфера, сме сигурни, че ни очаква поредно страхотно преживяване с независим хорър филм.

Голямото име, което вероятно най-много ще спомогне за интереса към този филм е Нуми Рапас, която заема главна роля във филма, а и партнират исландците Хилмир Снер Гуднасон и Бьорн Хлинур Харалдсон. Историята разказва за двойка, които отглеждат овце в отдалечено исландско селце, когато един ден намират нещо неочаквано в кошарата. Откритието в началото им носи радост и надежда за нов живот и семейство, но скоро се оказва, че ще ги съсипе.

Вижте трейлъра сега:

Признаваме си, моментално сме зарибени. Едно, че трейлъра ни е от любимите, които не показват всъщност нищо от сюжета. Атмосферата обаче моментално става ясна, липсата на диалог и променящата се музика говорят сами за себе си, а зловещото усещане се протяга от мъглата през екрана и моментално се забива в мозъците ни. Не искаме всъщност да знаем нищо повече за филма от страх да не ни се разкрие нещо от мистерията, готови сме още от сега да се изгубим в исландската шир и да оставим на тези герои и историята им да ни изплашат и напрегнат.

Lamb” ще дебютира след броени дни на фестивала в Кан в секцията “Un Certain Regard”. Широка премиерна дата за момента не е обявена, но щом старите ни познайници от A24 са закупили правата за разпространение, значи поне сме сигурни, че такава ще има.

коментари
 
Отговорете »

 

Коментирайте