Този четвъртък, 17 юни, по Epic Drama ще дебютира австралийският минисериал „Операция „Бъфало“ („Operation Buffalo”), посветен на ядрените опити, които британците извършват в разгара на Студената война през 1956 година в Маралинга, в сърцето на южноавстралийската пустош. По време на тестовете лоялността на хората е поставена на изпитание, а предателстват и опасности дебнат постоянно.

В центъра на историята е майор Лео Кармайкъл (Юън Лесли) – отличен военен инженер, натоварен със задачата да проектира и да ръководи кулите за атомни тестове в Маралинга. Рапортуващ само на коменданта генерал Канкфорд (Джеймс Кромуел), наричан Кранки, който обаче не е в състояние да изпълнява задълженията си, Лео се оказва отговорен за ежедневното функциониране и логистика на лагера Маралинга, позиция, която му дава неограничено влияние и власт.

Операция „Бъфало“ е продуциран от Таня Феган, която е работила по филми като „Записки по един скандал“ и „Последният крал на Шотландия“. Тя споделя, че идеята ѝ за сериала се е зародила от вълнението и да пресъздаде на екран история, която не разказвана досега и когато открива, че дори австралийците не знаят много за атомните тестове в Маралинга, Феган разбира, че е намерила това, което търси.

Екранизирането на историята предполага да бъдат отразени австралийската култура и ценности и трябва да се намери сценарист и режисьор, който да придаде на случката по действителни събития както драматизъм, така и сатиричен привкус. Този сценарист и режисьор е Питър Дънкън, който не крие, че в „Операция „Бъфало“ го привличат както темите за Студената война и надпреварата за въоръжаване, така и темата за шпионите. Той намира историята за комплексна и смята, че е причинила невидима, но дълбока рана в сърцето на Австралия, засегнала мнозина – армията, политиците, шпионите, местното население.

operation_buffalo_3

Photo by Matt Nettheim
operation_buffalo_4 operation_buffalo_5 operation_buffalo_6 operation_buffalo_7 operation_buffalo_8
Photo by Matt Nettheim
operation_buffalo_10 operation_buffalo_poster

В главните роли в „Операция „Бъфало“ ще видим Юън Лесли („Top of the Lake“, „Sleeping Beauty“) като майор Лео Кармайкъл, номинираният за „Оскар“ Джеймс Кромуел („Бейб“, „Поверително от Ел Ей“) като генерал Канкфорд и Джесика де Гоу („Кръв във Виена“) като Ева – млада жена, която пристига в базата в ролята на метеоролог, но тайно има съвсем други намерения. Актьорския състав се допълва от Бояна Новакович, позната от „Birds Of Prey“, „I, Tonya“ и „Westworld“.

Операция „Бъфало“ дебютира по Epic Drama на 17 юни и ще се излъчва всеки четвъртък в 22:00 часа.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *