„По действителен случай“ (2017)
„По действителен случай“ (2017)

Пътят от книгата до киното е път на приключение и вдъхновение. Някои от най-великите произведения на седмото изкуство тръгват от страниците на литературата. Този месец зрелищно доказателство в подкрепа на тази теза дава и специалната нова селекция „От книгата до екрана“ на Френския институт, в партньорство с Фестивала Синелибри.

Елитни европейски екранизации като „Ще се видим там горе“ на Албер Дюпонтел (2017), „По действителен случай“ (2017) и „Офицер и шпионин“ (2019) на Роман Полански и „Кръстницата“ на Жан-Пол Саломе (2020) са включени в програмата с прожекции, която продължава в зала „Славейков“ в София от 4-и до 19-и юни.

А от 21 до 30 юни там ще се проведе Фестивалът на младото европейско кино.

Вход е с билет на стандартна цена 6 лв. / намалена цена 4 лв., или с абонаментна карта

„Невъзможна любов“
„Невъзможна любов“

Прожекциите в програмата „От книгата до екрана“ са всеки петък от 18:30 часа и събота от 19:00 часа. Стартът е в петък, 4 юни, от 18:30 часа с „Невъзможна любов“ на Катрин Корсини. В ролите са Виржини Ефира, Нилс Шнайдер, Джени Бет, Естел Лескюр, Корали Рюсие, Илиана Забет, а филмът е по романа на Кристин Ангот

Действието ни връща в Шатору през 50-те години на ХХ в.. Рашел, скромна секретарка, се запознава с Филип, брилянтен млад мъж, произхождащ от буржоазно семейство. От пламенната им, но краткотрайна връзка, се ражда малко момиченце – Шантал.

Филип отказва да сключи брак с жена извън неговата социална класа. Ще се наложи Рашел да отгледа дъщеря си сама. Това за нея е без значение, защото Шантал е голямото й щастие, но тя повежда борба, при положение че Филип не участва в отглеждането на детето, поне да му даде името си. Битка продължила повече от 10 години, която съсипва както нейния, така и живота на дъщеря й.

„Загадката Анри Пик“
„Загадката Анри Пик“

В събота, 5 юни, от 19:00 ч. Е прожекцията на „Загадката Анри Пик“ от 2019-а на режисьора Реми Безансон, с Фабрис Лукини, Камий Котен, Хана Шигула, Бастиан Буйон и др.

Филмът ще бъде представен в зала „Славейков“ от режисьора Стефан Профоров.

Историята ни запознава с редакторка, която открива роман, който според нея е шедьовър, в специална библиотека. Там се съхраняват само ръкописи, отхвърлени от издателите. Въпросният шедьовър е подписан от Анри Пик, майстор на пици от Бретан, починал две години по-рано. Оказва се, че вдовицата му не знае нищо – нито за романа, нито за интересите на Анри в областта на литературата.“

Останалите прожекции до 19 юни  ще предложат качествени заглавия от тежката артилерия на новото френско кино, вдъхновено от литературата. Това са събития като „Ще се видим там горе“ по романа на Пиер Льометр, „По действителен случай“ на Полански с Ева Грийн и по книгата на Делфин дьо Виган, спечелилият колекция от световни статуетки исторически съдебен трилър „Офицер и шпионин“ с Жан Дюжарден по романа на Робърт Харис и гангстерската комедия „Кръстницата“ с разкошната и неостаряваща Изабел Юпер, по книгата на Анелор Кер.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *