titane-20210624

Джулия Дукарно изненада изключително приятно едновременно зрители и критици със своя самостоятелен дебют „Raw“ през 2016 година. Филмът беше хит на фестивала в Кан и дори си спечели разнообразни награди на последвали прожекции по света. Човек би си помислил, че подобен успех ще тласне френската режисьорка към нови и все така интересни проекти. Тя обаче не се възползва от надигналата се вълна и предпочете тишина и спокойствие. До тази година.

Дукарно се завръща със своя нов филм „Titane”, чийто първи трейлър дебютира тези дни. Продукцията отново е част от официалната селекция в Кан и ще се бори за приза „Palme d’Or“ през следващия месец. Вижте въпросната реклама и вие:

Мистерията около заглавието е наистина голяма. Кратките стотина секунди по-горе с нищо не подсказват за какво може да се разказва във филма. Официалното описание също не помага особено много. Разпространителите от Neon са пуснали единствено обяснение на заглавието, което се отнася за метал, изключително устойчив на топлина и ръжда. Той често се използва при изграждане на медицински протези поради изразената си биосъвместимост.

Горните кадри от една страна ни напомнят за поредицата „Бързи и яростни”, но в същото време има нещо много смущаващо и объркано в показаните герои. Сравненията с Дейвид Кроненбърг също не са изключени. Явно ще трябва да гледаме филма, за да разберем какво ни е подготвила Джулия Дукарно този път. В IMDB може да намерите допълнително изречение, което гласи, че след поредица от мистериозни престъпления баща и син са отново заедно след като последният се е водил изчезнал през последните десет години.

Titane” е режисиран и написан от Джулия Дукарно, а в ролите ще видим Винсент Линдън, Натали Бойер, Гаранс Малириър, Агата Росел и други.

Премиерата е предвидена през юли по време на фестивала в Кан.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 Comments

  1. Новото френско кино – цица, пуси и кръв да има и се започва с величието… 😀

  2. RAW was amazing….
    Колко пъти в годината човек се сърди, цупи, ядосва и пърди, че еди кой си развлекателен филм не го е до-развлякъл съвсем.
    Then you start watching a fucking French movie and you are happy ..

  3. Just watched that trailer…
    I think it actually shows us quite a bit – looks like we will once more watch an intense, original, fresh, probably disturbing, certainly engaging and likely rather convincing movie about human nature …
    Seen more than enough to want to see it…

  4. Милбо, в тази работа важното е да произведеш максимално респектиращ звуков ефект без да се изпуснеш, а създателката на филма е направила точно обратното. От напъване за „арт“ и „хорър“ е издрискала студентски филм в жанра „претенция“ и ти ми изглеждаш като точно оня тип, който би загребал с две събрани шепи.

    Да се надяваме, че следващият ѝ филм ще е по-добър. Не един и двама големи режисьори са почнали със стъпка накриво, макар че не мога да се сетя и за някой, който да е замахнал като голям творец, а всъщност да не може да напише и два реда диалог или видимо да се мъчи от това, че в историята му има повече от един герой.

  5. Алангле, Недопечен и суров, грешиш поради следните 4 причини:

    1) Говориш ‘се едно т’ва, което казваш е обективно вярно, което е …най-малкото глупаво.
    Ако кажеш на мен не ми хареса, заради тва и тва – тогава ок, не си в час, но тва си е твой проблем… Диалог ? Да цитирам ли филми без (почти) никаф или (хептен) никаф диалог, които са шедьоври ?

    2) Такова обективно мнение за този чуден филм, обаче, е налично, не само заради успеха в Кан и изобщо т.н.., но и заради ей този, който е доказал своята кредибилност и го определя за най-най-най-най-най-добрия филм на съответната година:

    https://www.youtube.com/watch?v=JRqzCRR7dbc

    (от 5:00 тата минута нататък моля)

    3) Какво и как е било при други режисзори няма ама никво значение и то не може да е аргумент или, на тази база, да се гадае какво ЩЯЛ БИЛ да направи някой друг. Търсиш си (по навик) опорни точки, с които да се ОГРАНИЧИШ във възприятията си и мисленето си – вместо да направиш ОБРАТНОТО: да ‘видиш’ това, което е пред теб без предразсъдъци и без да го товариш с твоите представи за едно или друго.

    4) Никога не забравяй, майно ле, че този филм е много по-вълнуващ, интересен, резонантен, оригинален, смел, важен, НЕОБХОДИМ на света от каквото и да е мнение за него, което главата ти (или в случая гъза ти, защото ТИ въведе тази категория тук) може да родят…

  6. 1. Разбира се, че е обективно. Тук не става дума за това дали има малко или много диалог, а за това, че диалогът е постен, а на места направо тъп. Също така динамиката на героите и техните отношения трябва да е последователна и логична. Това важи за филмите по същия начин, по който важи за всичко друго написано, включително и за детски книжки.

    2. Пет пари не давам за мнението на критиците. Повечето са дебили и се чудят как да се направят на интересни, за да им обръщат хората внимание.

    3. Няма нищо за възприемане. Имаше няколко интересни и добри кадъра. И? Нищо кой знае какво, камо ли пък да се отбележи като собствен почерк. В този филм има повече техничност, отколкото артистичност и сигурно всеки, завършил филмово училище, може да го сготви.

    4. Идеята е вариация на вампирския мотив за превръщането – интересен замисъл, който е изпълнен зле. Филмът буксува 20-30-40 минути, набира малко скорост и дотам – не натиска газта до ламарината. Краят пък предизвиква facepalm. По-брутални сценки на гадории и насилие са правени още преди 50-60 години. Тогава наистина е било нещо ново и бунтарско, и е правено без поза, а с цел да се покаже среден пръст и да се прибере някои и друг лев от специфична аудитория. А тук е самоцелно и манджата е пресолена. Просто поза. Начин да ни забележат. Да бъдем интересни.

    Филмът има добри песнички, главната актриса я биваше за ролята, няколко добри кадъра, сцената с пръстчето и може би още 1-2 по-забравими сценки. Това е тоя филм.