Толкова отдавна не сме чували нищо за нов проект на Александър Пейн, че вече се бяхме притеснили. Може би защото част от екипа ни „даде на късо“ своеобразното „смаляване“ през 2017 и пазим прекрасните си спомени за „Небраска“, „Отбивки“, а също и „Потомците“. Но с новината от началото на седмицата нещата си идват на мястото – Deadline разпространи информация, че Пейн е ангажирал Пол Джиамати за новия си проект по сценарий на Дейвид Хемингсън, който ще бъде продуциран от Марк Джонсън. Заглавието на филма, който ще бъде на виртуалния пазар в Кан буквално след дни, е „The Holdovers“.

За героя на Джиамати е осигурена доста живописна характеристика – „ококорен темерут, учител по история, когото никой не харесва“, презиран от директора на училището, в което преподава. Понеже си няма семейство и няма при кого да празнува Коледа през 1970 година, даскалът остава да „надзирава“ учениците, които не могат да се приберат по домовете си – и задачата му се ограничава до един 15-годишен пакостник на име Ангъс, който има добри оценки, но ужасно поведение и заради него непрестанно е заплашен от изключване. Към двамата неудачници се присъединява и главната готвачка на училището, наскоро загубила сина си във Виетнам. Тримата оформят странно коледно „семейство“ и им се случват забавни злополуки в продължение на две особено снежни седмици в Нова Англия. По този повод – необходимост от сняг и зимна атмосфера, снимките се очаква да започнат на мястото, където се развива действието, в началото на 2022 година.

Опитваме се да не обръщаме (непрестанно) внимание на обвиненията, които може и да са, но може и да не са съсипали работата на Пейн по последните няколко проекта, с които беше свързано името му. Разбира се, става въпрос за непристойно поведение към актриса в непълнолетна възраст и разбира се, обвиненията са отправени със задна дата. Пейн ги е отрекъл, но „изчистване“ на име с отричане не става – нужни са време и прекрасни филми.

Помним как сътрудничеството на Пейн и Джамати, плюс Вирджиния Мадсен, Сара О и Томас Хейдън Чърч през 2004 година очарова киноманите в цял свят с виненото пътешествие в „Отбивки“, а режисьорът и неговият съавтор и съпродуцент Джим Тейлър бяха наградени с „Оскар“ за най-добър адаптиран сценарий. Искрено се надяваме, че и „The Holdovers“ ще се превърне в подобна емблематична, забавна и трогателна история – ще чакаме новини.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *